Ustanimo protiv zagađivača Kaštelanskog zaljeva!

Facebook grupa “Ustanimo protiv zagađivača Kaštelanskog zaljeva”, kojoj je do sada pristupilo preko 2100 članova, osnovana je zbog namjere tvornice Cemex da u svojim pećima spaljuje opasni drveni otpad i željezničke pragove. Osluškujući bilo javnosti i glas struke, mišljenja smo kako rješavanje ovog, trenutno najvažnijeg Kaštelanskog problema, možemo postići konsenzusom svih građana Kaštela, ali i okolnih gradova. Cemex u svojim pećima već spaljuje otpadna maziva ulja i gume, koje prikuplja Cian i s još jednom hrvatskom tvrtkom, ova tvornica spali/uništi preko 50 posto ove vrste otpada prikupljenog u Hrvatskoj.

Od dioksina, koji nastaje izgaranjem otpada, opasniji je samo nuklearni otpad, a prisutnosti dioksina u organizmu čovjek se ne može riješiti čitavog svog života. Može ga se osloboditi samo majka koja doji i na taj način izravno TRUJE svoje dijete. Brojne su posljedice koje dioksin ostavlja po zdravlje, a spomenut ćemo krvarenja kod male djece i karcinome, od kojih je najučestaliji karcinom želuca.
Cemex nema adekvatne filtere na svojim dimnjacima; filteri koje ima ugrađene služe isključivo protiv prašine. Cemex je smješten u gusto naseljenom prostoru, u okruženju je naseljeno oko 300 tisuća ljudi. Od Splita je zračnom linijom tvornica udaljena oko kilometar i pol. Neki dijelovi Splita znatno su ugroženiji od Kaštela. Nejasna je stoga šutnja gradova Splita, Solina, Trogira.
Splitska djeca imaju smanjen kapacitet pluća, no ni liječnici ne mogu sa sigurnošću tvrditi zbog čega je tako i što je glavni uzrok bolesti. Rezultat je to istraživanja koje je u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom, odjelom Kineziologije, provodio Respiracijski laboratorij splitske Kliničke bolnice.

STATISTIKA: čak 80 posto pregledane djece ima smanjen kapacitet pluća zbog oštećenja
MANIFESTACIJE: otežano disanje, problemi pri opterećenju, trčanju ili sportskim naporima DOBNA SKUPINA: od osam do 20 godina
SUMNJA STRUČNJAKA: tvornica azbesta u splitskoj okolici i cementare

Više od pedeset godina je trebalo da se prizna štetnost azbesta. Koliko godina mora proći i koliko oboljelih mora biti da se shvati opasnost koja nam prijeti od neodgovornog spaljivanja otpada u cementarama? Nekad se govorilo da nema opasnosti iz Salonita, da samo neuki i antidržavni elementi stvaraju paniku bez razloga kako bi se uništila proizvodnja i radna mjesta.

Grupa “Ustanimo protiv zagađivača Kaštelanskog zaljeva” protivi se spaljivanju SVIH vrsta otpada u tvornici Cemex. Mišljenja smo kako tvornica treba ostati cementara, a nipošto spalionica. Nismo protiv rada ove tvornice, ali TRAŽIMO da pri svom radu poštuje ekološke standarde. Zahtijevamo i da se započne s maksimalnom reciklažom otpada i njegovim maksimalnim smanjivanjem, na način da taj otpad otkupljuje i zbrinjava onaj tko je proizvod stavio na tržište.

Proteklih tjedana organizirali smo u znak neodobravanja prosvjed ispred tvornice S. Juraj u Kaštel Sućurcu, podržali prosvjed Zelenih Dalmacije ispred Gradske uprave Kaštela, a isto tako podržat ćemo i prosvjed na splitskoj Rivi. Zahtijevamo žurno raspisivanje referenduma jer smo mišljenja kako građani trebaju sami odlučivati o svom životu i zdravlju, što je uostalom i njihovo Ustavno pravo.

Tražimo stoga podršku svih udruga, društava, političkih stranaka, ekologa, medicinskih djelatnika, građana, svih onih koji bi nam mogli pomoći riješiti ovaj problem. Ukoliko nam možete i želite pomoći, slobodno nam se obratite na mail peticija@windowslive.com ili na facebook grupi.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: