Svi imaju pravo na zdrav okoliš

PROSVJED U LUKŠIĆKOM PARKU – JOŠ JEDNO NE SPALJIVANJU
Lukšićki Novi park u prijepodnevnim satima subote, bio je mjesto okupljanja nekoliko desetaka građana, koji su još jednom došli kazati „NE“ spaljivanju otpada u tvornicima Cemexa, ali i iznijeti svoje primjedbe na dijelove Zakona o otpadu, a cijelo događanje nosilo je znakoviti naziv „Imamo pravo na zdrav okoliš“.

Dalma Luketin, Goranka Adam i Mislav Luketin upoznali su nazočne s opasnostima koje spalionica nosi sa sobom, ali i pokazali što su građanske inicijative u Kaštelima do sada poduzele protiv spaljivanja opasnog otpada u cementarama.

Iz Lukšića se u subotu uputila i poruka svima onima koji u cijelu priču sa zabranom spaljivanja opasnog otpada uključuju i moguće otkaze radnicima Cemexa zbog buduće nepovoljne financijske situacije.

– Mi ne želimo da naši sugrađani ostanu bez posla i nije istina ono što nam iz Cemexa često poručuju, da ćemo mi biti krivi ako se radnici budu morali otpuštati. Upravo je obrnuto, jer zbog Cemexa i sličnih koji su godinama trovali more i polja uokolo, nekad uspješni kaštelanski ribari, poljoprivrednici i turistički djelatnici, ostali su bez mogućnosti zarade, prehranjivanja obitelji ili ulaganja – kazali su subotnji aktivisti.

Osim s peticijom protiv spaljivanja opasnog otpada u tvornicama Cemexa, koju je već potpisalo nekoliko tisuća ljudi, organizatori događanja upoznali su nazočne i sa Deklaracijom o pravu na zdrav okoliš, koju će potpisivati civilne udruge i političke stranke Kaštela.
Prosvjednicima u lukšićkom parku na kratko se pridružio i HSLS-ovac Dražen Budiša, koji se nalazio u službenom posjetu Kaštelima, a svoj potpis na peticiju u subotu je stavio i predsjednik HBOR-a, Kaštelanin Anton Kovačev.

Preuzezo s www.kastela.org/content/view/15126/2/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: