Žitelji Kaštelanskog zaljeva obasjani Suncem

Gabrijela Medunić-Orlić dipl.ing. kemije i B.Sc znanosti okoliša, dr.sc. Slađana Pavlinović i Meri Bilan, studentica Sveučilišnog studijskog centra za studije mora, predstavnice su SUNCA – Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj, koje su, na proteklom sastanku Građanske inicijative za zaštitu okoliša, posjetile Kaštela i obasjale građane ponudom za pomoć u rješavanju problema spalionice otpada u Kaštelanskom zaljevu. 

Prema riječima Gabrijele Medunić-Orlić, voditeljice programa zaštite okoliša Udruge Sunce

„Spaljivanjem opasnog otpada; željezničkih pragova i otpadnog namještaja, izravno se ugrožava zdravlje stanovnika na području Kaštelanskog zaljeva. Budući ove vrste otpada u Republici Hrvatskoj ima za maksimalno 6 mjeseci do godinu dana neprihvatljivo je da tvrtka poput CEMEX-a radi svoje profitabilnosti traži od 200 000 građana da izlažu svoje zdravlje riziku, spaljujući opasan otpad iz RH i Europske unije. Istovremeno država odnosno nadležno Ministarstvo ovo podržava, a kao jedan od argumenata koriste i lošu gospodarsku situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska, i nužnost pronalaska rješenja koja će omogućiti opstanak gospodarskih subjekata.

Međutim mi se pitamo zašto se ne pronalaze mehanizmi za očuvanje radnih mjesta u škveru ili Dalmacijavinu, koji ne zagađuju, zapošljavaju veći broj ljudi, predstavljaju značajan poligon za izvoz robe, odnosno ne crpe samo prirodne resurse naše države već stvaraju robu s dodanom vrijednošću na koju je više puta naplaćuje pdv.

Također važno je shvatiti kako su namjere CEMEX-a usmjerene ka spaljivanju komunalnog otpada što je uostalom i CEMEX u svojem Izvještaju o održivom razvoju predvidio.

Ironično je kako se tvrtka CEMEX neprestano poziva na održivi razvoj budući se spaljivanje otpada protivi načelima održivog razvoja. Tako se uništavaju vrijedne tvari koje bi se mogle preraditi u nove korisne sirovine i proizvode. U procesu spaljivanja u spalionicama nastaju štetne otpadne tvari, pepeo (šljaka), prašina i razni plinovi. Pri spaljivanju otpada u cementarama, pepeo se ugrađuje u proizvod-cement.

Spaljivanje otpada, izravno se protivi prvom principu odgovornog postupanja s otpadom „SMANJI“, jer da bi spalionice/cementare radile i bile tržišno konkurentne potrebno je da se konstantno pune gorivom odnosno otpadom. Na taj način potičemo gomilanje otada odnosno daljnji razvoj potrošačkog mentaliteta koji je jedan od ključnih uzroka današnjeg lošeg stanja okoliša, te iscrpljenih i uništenih prirodnih resursa.

Problem CEMEX-a nije samo problem Kaštela, već problem cijele Splitsko –dalmatinske županije, a posebno Grada Splita i njegovih građana koji su s obzirom na broj stanovnika najveći proizvođači otpada te moraju preuzeti odgovornost za otpad koji stvaraju te radi sebe i budućih  naraštaja osigurati odgovorno postupanje s vlastitim otpadom temeljeno na principima smanji, ponovno koristi i recikliraj. Na žalost, ovoga Grad Split i većina njegovih građana još uvijek nije svjesna“.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: