U rješavanju problematike otpada Kaštela će postati uzor cijeloj županiji?

Proteklom sastanku Gizzo-a, koji se u srijedu, 23. studenog 2011. godine održao u prostorijama M.O. Rudine u Kaštel Novom, osim predstavnika Građanske inicijative za zaštitu okoliša i članova mjesnog odbora, prisustvovali su i zainteresirani stanovnici tog kaštelanskog naselja.

Posebni gost sastanka bio je gradonačelnik Kaštela Josip Berket, koji je izrazio želju da porazgovara s građanima o problemu otpada na području grada.

Tema ovog sastanka bilo je pitanje budućnosti i sanacije Pržaca, ilegalnog deponija u Rudinama.

Jurica Botić, predsjednik mjesnog odbora Rudine, osvrnuo se na povijest ilegalnog odlagališta otpada na predjelu Bufaline u Rudinama, koji je od iskopišta pržaca postao deponij. „Unatoč tome što problem nismo stvorili već naslijedili, trebamo ga riješiti. Mjesni odbor će uvijek aktivno sudjelovati u pokušaju iznalaženja problema u suradnji s Gradom.“- kazao je i dodao: “Izravno je ugroženo zdravlje ljudi i narušena vrijednost nekretnina ovog područja. Prije 9 mjeseci iz Grada smo dobili zahtjev da predvidimo lokaciju za odvojeno prikupljanje otpada. Kad planirate postavljanje zelenih otoka?“, na što je gradonačelnik odgovorio:

“U Splitu postoji tridesetak zelenih otoka. Čistoća nam ne daje odgovor zašto ih u Kaštelima nisu postavili.  Brigu o otpadu, prije 15 godina, Grad Kaštela povjerio je Gradu Splitu, a Split „Čistoći“, iz koje su uredno građanima naplaćivali odvoz smeća, a nezakonito odbijali odnositi kante koje je Grad Kaštela kupio iz proračuna, iako su ih trebali osigurati iz Čistoće.“- naglasio je gradonačelnik i nastavio: „To je dugoročno politička priča u kojoj Čistoća preuzima odgovornost. Da bi uopće počeli raspravljati o Pržacu, trebamo prekinuti ugovor sa Čistoćom, u međuvremenu osnovati zakonitu komunalnu tvrtku, odvajati otpad, sustavno se brinuti o njemu, a Pržac sanirati. Poštovat ćemo otkazni rok koji dugujemo Čistoći , a on ističe 1. srpnja 2012. godine. Kao eko-rentu, Grad Kaštela Splitu plaća 100 kn po toni smeća, a kaštelani plaćaju sanaciju Karepovca. Od 1. srpnja, taj novac bit će preusmjeren u proračun Grada Kaštela, a građani će plaćati sanaciju Pržaca. Tražit ćemo i pomoć Fonda za zaštitu okoliša kojemu Cemex, po slovu zakona, za sanaciju deponija uplaćuje više desetaka milijuna kuna godišnje. Od problema ne bježimo i molimo za razumijevanje, jer moramo negdje prikupljati smeće koje Čistoća ne kupi. Preduvjet priče je potpisivanje ugovora s Trogirom. Pozicija kompostane nalazi se na području poviše aerodroma. Ostali otpad (gume, glomazni otpad,…) i dalje će se odlagati u Kaštelima ili Trogiru. Međutim, i odlagalište komunalnog otpada Vučje brdo u Trogiru, ekološka je bomba koja će uskoro biti zabranjena. Znamo što nećemo, to je spalionica otpada, ali moramo znati i što hoćemo. Naš cilj je da u budućnosti budemo neovisni. Primarno je odvojiti otpad. Trenutni najveći problem Pržaca je bio-otpad koji smrdi, zapaljiv je i treba ga hitno ukloniti. Želimo široku raspravu o tome što napraviti sa smećem, da li ćemo gume npr. reciklirati ili s njima zamijeniti petrol-koks. Uvijek će postojati tvornice koje zbog profita ne prežu ni pred čim. Postoji ugovor koji kaže da gradovi Splitsko-dalmatinske županije svo smeće povjeravaju regionalnom centru u Lećevici, a dokazalo se da bi se time izravno onečistila voda iz Jadra. Napravit ćemo plan posjeta Štajerskoj. Tamo žive od čistoće, način brige o otpadu je vrhunski.“

Recikliranje u Štajerskoj (pročitajte i pogledajte video na priloženom linku):

http://www.abfallwirtschaft.steiermark.at/cms/beitrag/11206612/48620802/

Tomislav Lerotić ne slaže se s gradonačelnikom i napominje kako postoje puno bolji primjeri zbrinjavanja otpada koji ne uključuju njegovo spaljivanje. Navodi primjer “Capannori prema nula otpada do 2020.“

Još boljih primjera:

Razumjeti otpad – Priručnik za podizanje svijesti

„Istražit ćemo koja je solucija najbolja za naš grad. Laž je da naš čovjek neće poštovati odvojeno prikupljanje otpada; hoće, samo mu to moramo omogućiti.“

Jedno od pitanja  koje su prisutni građani Rudina uputili gradonačelniku glasilo je: “Da li da kuću prodam u bescjenje i odselim iako posjedujem valjanu građevinsku dozvolu?“ „Uvjeravam vas da će Pržac biti saniran. On nije toliki problem kao Karepovac.“- odgovorio je Josip Berket.

Na sastanku je zaključeno da, za početak, Grad Kaštela deponij treba valjano ograditi, osvijetliti i strože nadzirati. Iz građanske inicijative nadaju se da će u rješavanju problematike otpada, Kaštela postati uzor cijeloj županiji.

~

Na protekloj sjednici Gradskog vijeća, SDP-ov vijećnik Filip Plećaš potaknuo je pitanje ilegalnog odlagališta otpada u Rudinama. Saznajte više na linkovima niže:

Dnevnik.hr – Rudine: zivot tik do ilegalnog deponija

Slobodna Dalmacija – Rudine pune smeća: ‘Kad zapuše, širi se nepodnošljiv smrad’

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: