Glas građana ignoriraju županijska, splitska, solinska i trogirska samouprava

Političari se u predizborno vrijeme bore za svaki glas, ali dolaskom na vlast mijenjaju stav i najčešće ignoriraju volju građana, nije im bitan njihov interes i njihovo zakonsko pravo da sudjeluju u kreiranju svog prostora – zaključila je Patricija Granić iz Udruge Sunce, na okruglom stolu ‘Koliko se uvažava glas građana’, kojeg je ova udruga organizirala u ponedjeljak u splitskoj Gradskoj knjižnici.

Referirala se tako na dio GONG-ova istraživanja prema kojima je čak 81 posto jedinica lokalne samouprave izrazito netransparentno, 50 posto ih ignorira a glas građana u radu izvršne vlasti, 21 posto ne dozvoljava građanima pristup informacijama, a od 429 hrvatskih općina i 127 gradova 15 najgorih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji!

Politolog dr. Zoran Radman naveo je kako bi veća mjesta morala imati i više lokalnih zastupnika, pa bi za kvalitetno odlučivanje Splitu bilo primjereneo osnovati gradsku skupštinu, a u raspravi je sudjelovala i prof. Mirjana Nazor iz HAU, te Gabrijela Medunić Orlić iz Sunca.

Iz Građanske inicijative za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva protive se spaljivanju kancerogenog i ostalog otpada u Cemex-ovim pogonima u Kaštelima. Upozorili su kako se tako u okoliš ispuštaju otrovni dušikovi oksidi, teški metali, dioksini i furani.

U prostoru u kojem gravitira 300 tisuća ljudi, spaljivanje smeća imat će dugotrajne posljedice na zdravlje ljudi, osobito djece, a poljoprivredni resursi bit će uništeni. Podržala ih je, kažu, samo kaštelanska vlast, a županijska, splitska, solinska i trogirska samouprava ih ignoriraju.

Pročitajte više na  http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/

 Vodič za građane

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: