Mr. sc. Benedikt Aljinović – Lovrin UPOZORAVA!

Večeras smo imali prilike, zaslugom TV dnevnika, podsjetiti se da se je prije 27 godina u Indiji u pokrajini Bhopalu dogodio veliki i tragični incident.

“Curenje plina u nekada vodećoj tvornici pesticida Union Carbide bila je najgora industrijska katastrofa u povijesti,  a iz tvornice je 3. prosinca 1984. iscurilo 400 tona toksina metil izocijanata, koji se zatim spustio u naselja udaljena 4800 metara od tvornice.. U nekoliko dana umrlo je najmanje 15.000 ljudi,ozlijeđenih je bilo oko 100.000  a posljedice po zdravlje i danas osjećaju stanovnici tog područja. Djeca se rađaju s tjelesnim nedostacima i poremećajima u rastu, a čak i stanovništvo rođeno godinama nakon curenja plina ima visok postotak oboljenja od raka, dijabetesa, te ostalih kroničnih bolesti.

Napuštenu tvornicu preuzela je vlada indijske savezne države Madhya Pradesha 1998., no borci za zaštitu okoliša tvrde da je u njoj još uvijek moguće pronaći otrov.”

Zašto sam napisao ovaj tekst i kakve veze on ima s nama?

Ima, ima veze sa spaljivanjem otpada. Otpad će nam dolaziti sa svih strana i svih vrsta. Bit će i otpadnih ulja kao i sada, bit će otapala, lakova i raznih kemikalija kojima nećemo znati sastav. Tko će to i kako kontrolirati, radi li se ta kontrola sada, tko je radi i kada, ostavljaju li se uzorci tekućina i ostalih alternativnih goriva, koji to akreditirani institut za karakterizaciju opasnog otpada sada kontrolira, gdje s kojim stručnjacima i metodama???? Građani koji žive u okolišu s cementarama imaju pravo znati kolika je sigurnost u kontroli skupljanja, razvrstavanja, identificiranja i spaljivanja otpada.

Zašto sam napisao ovaj tekst i kakve veze on ima s nama?

Ponovit ću ukratko priču koju smo mogli pročitatu u Sl.Dalmaciji i u drugom domaćem tisku. Ponovno, po deseti put pitam što je bilo s incidentom koji se dogodio 2007 kad je CIAN-ova cisterna koja je skupljala otpadna ulja uzela i određenu količinu bačava u Brodogradilištu Split

prijepis članka s portala od 21.09.2007

Zbog moguće eksplozije cisterne evakuirano stanovništvo Solina. Okolnim stanovnicima upućen apel da ne otvaraju prozore.

Solinu je jutros oko 10 sati prijetila opasnost od eksplozije cisterne koja je služila za transport otpadnih ulja. Naime, prilikom transporta ulja iz splitskog brodogradilišta djelatnici tvrtke Cian, u čijem je vlasništvu cisterna, primijetili su da iz cisterne curi plin.

Okolno stanovništvo odmah je alarmirano na način da su svi stanovnici udaljeni u krugu od 300 metara, te im je upućen apel da zatvore prozore i ne izlaze iz svojih domova.

Prema riječima ravnatelja splitskog Zavoda za javno zdravstvo Berislava Pelivana, radnici su na splitskom brodogradilištu greškom usisali toksičnu komponentu.

Pelivan: Nitko od ljudi nije bio izložen udisanju toksičnih plinova

– Pretpostavlja se da se radi o izocijanatu, jednoj od komponenti pur pjene – kazao nam je u telefonskom razgovoru Pelivan.

Nusprodukt miješanja pur pjene i otpadnog ulja je zagrijavanje, a krajnji rezultat eksplozija. Međutim, pravovremenom reakcijom Zavoda za javno zdravstvo, najgore je spriječeno.

– Cisternu smo odmah gasili hladnom vodom što je rezultiralo smirivanjem kemijskih reakcija – naglasio je Pelivan.

Uz prisustvo policije i vatrogasaca cisterna je prebačena iz Cianovog postrojenja na odlagalište otpada Karepovac.

Ravnatelj splitskog Zavoda za javno zdravstvo napominje da u okrugu Solina više nema opasnosti za ljude te da prilikom akcije nitko nije izložen udisanju toksičnih plinova.

Nikada nigdje nisam uspio pročitati ( a zvao sam i Ministarstvo pa nisam dobio odgovor ).

1.Kako je došlo do toga da se izocijanat ( kemijski rečeno to je brat blizanac ubojice iz Bhopala) našao u CIAN-ovoj cisterni sa sadržajem namjenjenom cementarama?
2.Koliko je bilo izocijanata ( 1000 litara, 5000 litara 10000 litara )? Kako se to nije moglo vidjeti kod preuzimanja robe?

3.Što bi nam izišlo iz cisterne nakon eksplozije : izocijanati ili cijanidi, vjerojatno više cijanida nego izocijanata.?

Pritom valja spomenuti da je cijanid otrovniji za ljude od izocijanata.

A da je kojim slučajem cisterna bila parkirana u Kaštel Sućurcu na Velom mulu i da šofer nije na vrijeme opazio da je cisterna vruća i da je nabubrila? I da nije bilo pravovremene akcije  kao u Solinu.Cisterna s 5000 litara u usporedbi s Bhopalom bi na udaljenosti od 4800 metara ubila 200 građana. A koliko bi ubila građana na udaljenosti od 500 m? Sigurno tisuću ako ne i više, ako bi dan bio bez vjetra bilo bi žrtava još i više. Pokušajte računati sami. Vidjet ćete koja je to brojka i opasnost.

Ja sam više puta vidio u Sućurcu parkirane zelene kamion cisterne  St registracije na kojima piše “otpadna ulja ” ali također i kamion cisterne Zg registracije na kojima piše “besplatno zbrinjavanje otpadnih ulja “. Za sad ne bih spominjao tvrtke prevoznike..

Može li se ovakav incident ponoviti i  dogoditi se prava eksplozija ?

MOŽE AKO NEMA STROGE KONTROLE OD POČETKA PUNJENJA CISTERNE PA DO ZAVRŠETKA PROCESA IZGARANJA I AKO SE NE ZNAJU ODGOVORNOSTI I NE RESPEKTIRAJU STRUČNOSTI I ZAKONITOSTI U TOM PROCESU.

Volio bih da nisam u pravu i da me demantiraju ili pismeno ili usmeno kolege iz CEMEX-a.

Lovrin

ps. gosp. B. Pelivan je rekao da se pretpostavlja da se radi o izocijanatu. To je logično i bez pretpostavke jer se izocijanati koriste u brodogradilištima za proizvodnju pjenastog poliuretana za ispunjavanje prostora između dvaju limova.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: