Održana izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije: O Cemexu će se organizirati okrugli stol s predstavnicima lokalne samouprave i udrugama

U Splitu je 26. listopada 2011. u prostorijama Županije, održana izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije na kojoj je raspravljano o situaciji u tvrtki Cemex d.d., vezanoj za održivi razvoj i opstanak tvrtke i zaštitu okoliša. Predsjednik uprave CEMEX-a Trpimir Renić upoznao je članove Vijeća s trenutnim gospodarskim okvirom u kojem tvrtka posluje te je posebno naglasio da je u zadnje tri godine došlo do bitnih promjena na tržištu cementa.

Dodatne naknade
Kazao je da je došlo do smanjenja potražnje i prodaje od 40%, zbog sveukupne gospodarske situacije, poglavito zbog krize u graditeljstvu, ne samo u Hvatskoj nego i u susjednim zemljama. Također je kazao kako je sukladno potpisanom Kyoto sporazumu i propisima EU-a koje je Republika Hrvatska u međuvremenu prihvatila, Cemex u obvezi smanjiti emisiju CO2 za 20%. Ukoliko to ne učini, morat će kupovati kvote na tržištu ili plaćati dodatne naknade na emisije. Sve su to okolnosti koje dugoročno dovode u pitanje opstanak same proizvodnje i radna mjesta. Cemex je pokušao naći rješenje kojim bi ispoštovao traženo smanjenje emisije CO2 koje bi za tvrtku bilo ekonomski prihvatljivo poštujući sve propise i vodeći računa o zdravlju ljudi. Istaknuo je kako su izrađene sve potrebne studije. Jedini način na koji cementna industrija može smanjiti emisije CO2 je uvođenje zamjenskih goriva. Istaknuto je kako je za korištenje drvnog otpada kao zamjenskog goriva predana dokumentacija nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te da nema zapreke u formalnom smislu da Ministarstvo izda dozvolu za korištenje zamjenskih goriva koja bi osigurala daljnju proizvodnju, smanjenje emisije CO2 i prihvatljivi trošak za CEMEX. Renić je kazao da je Upravi tvrtke, osim zadovoljavanja formalnih uvjeta kod dobivanja dozvole jako bitan i stav lokalne zajednice koji je u zadnje vrijeme djelovanjem jednog dijela udruga i dijela predstavnika gradova na čijem području tvornica posluje, uz potporu medija, dosta negativno. Naglasio je da po rezultatima studija navedeni stavovi nisu ničim stručno utemeljeni te da u tom smislu traže podršku GSV-a jer im je stav i okruženje lokalne sredine u kojoj djeluju i rade jako važan.

Podrška GSV-a
U okviru same tvrtke organizirana je edukacija i za vlastite radnike kojima je sa stručne strane prezentirana problematika i načini rješavanja kao i zaštite te da imaju podršku sindikata koji djeluju u trgovačkom društvu. Nakon rasprave, GSV je donio slijedeće zaključke: 
1. GSV Splitsko-dalmatinske županije podržava traženje recenzije već postojeće studije o utjecaju na okoliš korištenja zamjenskih goriva za tvrtku Cemex od strane neovisnog instituta ili druge relevantne institucije. Uz zadovoljavanje preduvjeta za korištenje zamjenskih goriva odnosno pozitivnog rješenja MZOPU-a o prihvatljivosti zahvata, GSV će zauzeti stav vezano uz navedenu problematiku. 
2. GSV Splitsko-dalmatinske županije obvezuje se organizirati okrugli stol na kojem će se na podlozi neovisne recenzije iznijeti stručna mišljenja vezana uz navedenu problematiku te osigurati široj javnosti i svim zainteresiranim stranama CEMEX-u, predstavnicima udruga i jedinica lokalne samouprave argumentirano iznošenje stavova i iznalaženje rješenja kojim će se voditi računa o poslovnim interesima tvrtke, zaštiti proizvodnje i očuvanju radnih mjesta kao i zaštiti okoliša i zdravlju ljudi.

Preuzeto sa http://www.poslovni.hr/PD/

Stručno utemeljeni stavovi:

Nepobitni argumenti Mr. sc. Ivane Rajčić

Prof. dr. sc. Stanko Uršić O OBMANAMA I DEZINFORMACIJAMA CEMEXOVA LETKA O SPALJIVANJU OTPADA I SMEĆA

One response to “Održana izvanredna sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Splitsko-dalmatinske županije: O Cemexu će se organizirati okrugli stol s predstavnicima lokalne samouprave i udrugama”

  1. 7kastela says :

    Na izvanrednoj sjednici održanoj 26. listopada, GSV Splitsko-dalmatinske županije obvezuje se organizirati okrugli stol sa predstavnicima Cemex-a, udruga i jedinica lokalne samouprave. Preduhitri ih Ministarstvo zaštite okoliša, 28. studenog izda Rješenje Cemex-u, pa ga povuče zbog pritiska javnosti. Kažu, nije pravomoćno dok nije uručeno. Sad čekamo još jedan okrugli stol ili uručenje ????

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: