Mirela Holy: Nepovjerenje javnosti u spaljivanje otpada posve je opravdano

Na prvom je mjestu javni interes, a ne interes tvrtki i kapitala kao do sada, kaže ministrica (Foto: ‘Marko Lukunic/PIXSELL’)

MINISTRICA UVODI NAPLATU ODVOZA OTPADA PO VOLUMENU

Plaćanje smeća prema volumenu zaokret je koji bi Hrvatskoj napokon omogućio – gospodarenje otpadom. Temelj je Strategija gospodarenja otpadom iz 2005., a cilj je do 2018. količine biootpada odloženog na deponije smanjiti 65 posto.

– Za početak moramo donijeti novi Zakon o otpadu, nadam se u prvoj polovici 2012. To bismo morali i da nemamo obveze prema EU, jer je neodrživo da se prema otpadu, koji može biti velika prijetnja za okoliš, ali i gospodarski izazov i šansa, ponašamo samo kao prema smeću. Strategijom je predviđeno selektivno skupljanje otpada te obrada i recikliranje. Opcija je i spaljivanje komunalnog otpada kao goriva za cementare. Naše su tri cementare zainteresirane i voljela bih da do kraja godine to uspijemo definirati – kaže. Svjesna je nepovjerenja javnosti u spaljivanje otpada.

– Posve opravdano. Dosad se pogodovalo tvrtkama i kapitalu. Želim vratiti povjerenje građana, inzistirat ću da javni interes bude na prvom mjestu – obećava ministrica Mirela Holy.

Cijeli članak pročitajte na linku http://www.vecernji.hr/vijesti/mirela-holy-moj-prvi-potez-bit-ce-nizi-racuni-odvoz-smeca-clanak-366253

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: