Da li je izgradnja skladišta za OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE na Brižinama priprema za skladište RDF-a i opasnog otpada za Cemex?

Na 36. sjednici Gradskog vijeća Kaštela, sazvanoj po hitnom postupku u ponedjeljak navečer, usvojeni amandmani na predložene izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Kaštela i GUP-a.

Rasprava se najviše vodila oko zone posebne namjene na Brižinama, gdje je već 50-tak godina smješteno vojno skladište goriva, a u budućnosti se ta zone ne smije širiti. MORH i Handa su inzistirali da na tom mjestu, s istim ili manjim obuhvatom, i dalje bude skladištenje naftnih derivata za potrebe vojnih rezervi, te proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Obnovljiva energija je energija stvorena iz prirodnih izvora, poput sunčeve svjetlosti, vjetra, kiše, valova i goetermičke topline koji su obnovljivi (prirodno iznova punjivi). Tehnologije obnovljivih izvora energije uključuju sunčevu energiju, snagu vjetra, mikro hidro energiju, energiju biomase i biogoriva.

Pod energijom biomase razumijemo energiju koja se u pravilu oslobađa oksidacijom (paljenjem) raznih organskih materijala. Najuobičajeniji i najtradicionalniji način korištenja ove energije je – klasična vatra.

Kruta biomasa je najčešće uobičajeno upotrebljavana direktno kao sagorljivo gorivo, proizvodeći 10-20 MJ/kg topline.

Njeni oblici i izvori sadrže gorivo dobiveno iz drva, biogeni udio iz komunalnog krutog otpada ili neiskorišteni udio ratarskih kultura.

Pitamo se, dakle, što se tu zapravo planira raditi bez javne rasprave?! Da li je u pripremi pogon za obradu otpada, RDF-a zakamufliran u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora? 

Rečenica o proizvodnji obnovljivih izvora energije je jasna. Ako to nisu sunčeva svjetlost, vjetar, kiša ili valovi, to je RDF za cementaru, i sad je, čini se, Grad praktički dao blagoslov izmjenama GUP-a. Što slijedi? 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: