OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU KAŠTELA

Gradonačelniće Grada Kaštela, gosp. Berket,

u ime Građanske inicijative za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva, obraćamo Vam se ovim otvorenim pismom s molbom da nam odgovorite na niže postavljena pitanja.


Na 36. sjednici Gradskog vijeća Kaštela, sazvanoj po hitnom postupku u ponedjeljak navečer, usvojeni su amandmani na predložene izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Kaštela i GUP-a.
Rasprava se najviše vodila oko zone posebne namjene na Brižinama, gdje je već 50-tak godina smješteno vojno skladište goriva. MORH i Handa su inzistirali da na tom mjestu, s istim ili manjim obuhvatom, i dalje bude skladištenje naftnih derivata za potrebe vojnih rezervi, te proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Pitamo Vas, dakle, što se tu zapravo planira raditi bez javne rasprave i bez studije utjecaja na okoliš?

Da li je u pripremi pogon za obradu otpada, RDF-a zakamufliran u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora? 
Rečenica o proizvodnji obnovljivih izvora energije je jasna. Ako to nisu sunčeva svjetlost, vjetar, kiša ili valovi, to je RDF za cementaru, i sad je, čini se, Grad praktički dao blagoslov izmjenama GUP-a.

Pitamo Vas, što slijedi?

 Jeste li znali da je Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) i američko ministarstvo pravosuđa najavilo da je Cemex Inc, jedan od najvećih proizvođača portland cementa u Sjedinjenim Američkim Državama, pristao platiti 1,4 milijuna dolara kazne za kršenje Zakona o čistom zraku u svojoj tvornici cementa u Fairborn, Ohio. Osim kazne, Cemex će potrošiti 2 milijuna dolara na kontrole koje će smanjiti štetne emisije dušikovih oksida i sumpor dioksida, onečišćenja koji mogu dovesti do astme, kisele kiše i smoga. 

Emisije takvih štetnih tvari dovode do niza ozbiljnih zdravstvenih i ekoloških problema, uključujući i prerane smrti izazvane karcinomima, bolestima dišnog sustava i srca.
Zar na području Kaštela već nema prevelik broj oboljelih i umrlih?


Nadalje, na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, 9. veljače 2012. izglasane su promjene GUP-a. Suglasnost na promjene PP i GUP-a Grada Kaštela MORH je navodno uvjetovao promjenama koje će omogućiti izgradnju naftnog terminala na Brižinama.
Stoga nam odgovorite, jeste li svjesni mogućih posljedica takve odluke i čime nam možete zagarantirati da nikakvih onečišćenja i ekoloških katastrofa neće biti pored toga što smo svjedoci da se one u čitavom svijetu događaju gotovo svakoga dana?

Prema Vašoj izjavi danoj na sjednici, neće biti dolazaka i odlazaka tankera, dovoženja i odvoženja nafte, pa nam objasnite na koji način bi se ta nafta uopće dopremila do skladišta na Brižinama?!

Jeste li se pri donošenju tih odluka pitali što će biti sa zdravljem građana, i da li Vam je uopće danas građanin na brizi?!

Tko će zaustaviti masovno iseljavanje i bježanje stanovništva iz ovakvog okoliša? 

 

Već je davno upozoravano da će se ovaj projekt pritajiti i onda naglo eksplodirati, naravno na štetu čitavog okoliša, a time i samih građana.

Naftni terminal uz spaljivanje smeća i opasnog otpada (pragovi i dr.) značit će smrtni udarac Kaštelima, Solinu, ali i Splitu.

Kao građani, imamo pravo čuti Vaše mišljenje.

Ako se već zalažete za nova radna mjesta na području Grada, zašto se ne orijentirate na otvaranje istih u sektoru poljoprivrede i turizma?

Pored gore navedenog, ostaje i  neriješeno pitanje radioaktivne šljake na području Grada. Jeste li razmišljali o njenom rješavanju u bliskoj budućnosti?

Što je s obećanjem danom na sastanku kojeg smo, ne tako davno vodili u Rudinama, kada ste naglasili da će nelegalni deponij otpada biti u što skorijem periodu saniran?


Da li je i potpisivanje Deklaracije za zdrav okoliš za Vas bila samo politička igra kojom ste na trenutak umirili javnost, pitamo se, jer su ovakve odluke kontradiktorne Deklaraciji?! Tražimo Vaše hitno očitovanje u vezi navedenog.

Građani čiji ste gradonačelnik barem toliko zaslužuju.

                  11. veljače 2012.

Građanska inicijativa za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva


One response to “OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU KAŠTELA”

  1. Cekamo odgovor o zatititi okolisa u Kastelima says :

    Svaka cast. Jeste ovo poslali i pismenim putem? Ako jeste slijedit ce odgovor. Onda se taj odgovor treba javno objavit.

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: