Hrvatski laburisti – Stranka rada objavili službena priopćenja protiv spalionice otpada u Cemexu i naftnog terminala na Brižinama

Priopćenja koja su objavljena na službenim stranicama laburista 11.02.2012. pod naslovom Zašto smo protiv spalionice otpada u Cemexu? i 13.02.2012.  pod naslovom Mućke u Kaštelima, prenosimo u cijelosti.

Zašto smo protiv spalionice otpada u Cemexu?

Obraćamo se javnosti kao laburisti, a prvenstveno kao građani ove države, s obzirom da naša stranka uz ostala prava radnika, bezrezervno podržava i njihovo pravo da žive i rade u uvjetima koji im neće ugrožavati zdravlje, pravo koje nam je zagarantirano Ustavom i zakonom.

Stanovništvo područja oko Kaštelanskog zaljeva (Split, Kaštela, Solin i šire), desetljećima je moralo podnositi devastaciju ovog prostora. Zagađeno nam je more, zrak, tlo i hrana, i to živom i drugim teškim metalima, azbestom, elektrolučnom prašinom, radioaktivnom i običnom šljakom, ispušnim i stakleničkim plinovima, otpadnim vodama, bukom. Ugroženi su nam zdravlje i životi.

Dosta nam je!!! 300.000 stanovnika koji udišu taj zrak moraju reći dosta, moraju reći ne cementnoj i inoj piromanskoj mafiji, koja pojam održivosti definira isključivo profitom. Građani su rekli dosta lobiju cementne industrije koja nudi svoje peći za “zbrinjavanje” našeg smeća, pa i onog iz uvoza, ako ne budemo proizvodili dovoljno vlastitog.

Suočeni s tužnom istinom da se nadležni ne osvrću na činjenicu da će se ljudima na ovom području još više ugroziti zdravlje (jer poznato je da na ovom području gotovo i nema obitelji koja nije osjetila posljedice gore navedenog kroz autoimune i maligne bolesti ), građani sa ovog područja okupili su se, odlučni u namjeri da spriječe daljnje trovanje. Već mjesecima sve brojnija skupina ekološki osvještenih građana, uz podršku mnogobrojnih udruga i nepotkupljenih stručnjaka, pokušava na sve načine spriječiti da se realizira Cemexov plan o spaljivanju otpada, usred urbane, gusto naseljene cjeline.

Eminentni stručnjaci i znanstvenici, moralni i nepotkupljivi, koji osjećaju odgovornost prema budućim naraštajima i kojima je važnije zdravlje od profita, izradili su znanstvene studije u kojima argumentirano i potkrijepljeno relevantnim podacima obrazlažu štetan i kumulativan utjecaj na okoliš i zdravlje. Naravno da i Cemex čini sve da građane i ine uvjeri u suprotno, kupljenim studijama, letcima prepunim laži, telefonskim anketama, kupljenim medijskim prostorom, donacijama različitim udrugama, vrtićima i sl. Građani Kaštela i Splita u više su navrata izašli na ulice, prosvjedovali ispred tvornice, pokucali na sva vrata, obilazili rive, parkove, održali više tribina. Argumentirano i stručno su se borili za nešto što im je već zagarantirano Ustavom, pisali svim nadležnima u ministarstvu, ali konkretan odgovor još nisu dobili. Na pitanje je li spaljivanje otpada štetno ili ne, čekaju odgovor koji će nedvojbeno imati u zdravstvenim statistikama za deset godina, a onda će biti kasno. Među stručnim i znanstvenim podacima koji traže poznavanje kemije i tehnologije, izdvaja se zapanjujući podatak o planiranoj godišnjoj potrošnji 80 tisuća tona drvnog otpada (u koji spadaju I visokotoksični uvezeni željeznički pragovi ). To je podatak koji i nestručnu osobu može i treba zabrinuti. To je onaj ključni trenutak kada prosječnom građaninu zapravo treba zaštita.

Deklaracija o pravu na zdrav okoliš koju su sastavile ekološke udruge i slobodni intelektualci, a potpisale sve udruge i političke stranke, gradonačelnik grada Kaštela i župan Splitsko-dalmatinski, a koja je utemeljena na Ustavu, izričito odbacuje svaku pomisao o suspaljivanju opasnog i komunalnog otpada u cementarama.

Laburisti Splitsko-dalmatinske podružnice također su potpisnici Deklaracije.

— Izvršni odbor ogranka Kaštela
— Izvršni odbor Splitsko-dalmatinske podružnice

Mućke u Kaštelima

U medijima smo mogli pročitati ovih dana da su na 36. sjednici Gradskog vijeća Kaštela, sazvanoj po hitnom postupku u ponedjeljak navečer, usvojeni amandmani na predložene izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Kaštela i GUP-a.

Koliko smo shvatili najzanimljivija rasprava se vodila oko zone posebne namjene na Brižinama, gdje je smješteno skladište goriva. Vijećnicima je dostavljen prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama GUP-a Kaštela u kojem je članak 29. iz teksta GUP-a za ponovnu javnu raspravu dopunjen: iza riječi „skladište goriva“ dodaju se riječi „i vojna luka“, a dodaje se i stavak u kojem stoji: „U zoni posebne namjene – vojno skladište goriva „Brižine“ moguć je smještaj i drugih sadržaja i građevina od posebne važnosti za državu, u smislu sigurnosti opskrbe derivatima nafte i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Detaljni uvjeti smještaja odredit će se sukladno posebnim propisima.“

Također smo shvatili da ova dopuna nije bila predmet javne rasprave jer ju je trebalo izglasati u kratkom roku. Smatramo da se poslije javne rasprave ne bi trebali dodavati bilo kakvi amandmani.Ti amandmani omogućavaju agenciji HANDA da prenamjeni zonu Brižine u naftni terminal, protiv čega se Laburisti, kao većina drugih stranaka i udruga iz Kaštela, protivi.

Smatramo da je vlast u Kaštelima trebala ostati dosljedna prethodnim odlukama, jer ono što slijedi moglo bi dovesti do pojave novog zagađivača u Kaštelima.

Također nam je jasno da terminal znači i nova radna mjesta, ali zapitajmo se želimo li povećati zaposlenost uz cijenu zagađenja ili ćemo svi zajedno tražiti rješenja za povećavanje zaposlenosti građana Kaštela, uz razvoj djelatnosti koje nužno ne nose zagađenja u našem gradu.

— Ogranak Kaštela

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: