Kulturna društva Kaštela, Trogira i Splita protive se izgradnji naftnog terminala u KaštelimaPovodom najave izgradnje naftnog terminala na predjelu Brižine u Kaštel Sućurcu priopćenjem za javnost oglasili su se “Bijaći“, društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela, “Lijepa naša“ Kaštela, “Radovan“, društvo za zaštitu kulturnih dobara Trogira i Društvo prijatelja kulturne baštine Splita. Objavu pročitajte u nastavku.

Od rujna prošle godine kroz medije se višekratno objavljivala vijest o izgradnji naftnog terminala na predjelu Brižine u Kaštel Sućurcu. Taj je podatak bio jedan u nizu najavljenih projekata hrvatske vlade u narednom razdoblju, a podržan je i od gradske vlasti u Kaštelima. Najave su učestale tijekom siječnja i veljače 2011. godine.

Ukratko, radi se o predjelu na kojemu je već postojeće skladište goriva koje je izgradila JNA za potrebe ratne luke u Lori, a kojim danas upravlja Hrvatska vojska. Predviđeni terminal je predstavljen kao investicija koja bi koštala 30 milijuna eura, a a kapacitet bi mu bio 100 000 m3. Služio bi za skladištenje benzina, destilata i ukapljenoga naftnog plina. U sklopu toga terminala predviđeno je zapošljavanje 30-ak osoba.

Ovim putem izričemo svoje protivljenje takvom projektu i tražimo da se on preispita i odbaci, ili dislocira na položaj koji nije tako osjetljiv kao Brižine, odnosno obala Kaštelanskog zaljeva općenito. Razloga za takvo stajalište ima više i navodimo ih određenim redom:

Prvi i osnovni razlog jest sami prostor u kojemu je predviđena izgradnja terminala. Radi se o zatvorenom morskom zaljevu visoke ekološke osjetljivosti i ugroženosti, oko kojega živi približno 300 000 ljudi u gradovima Trogir, Kaštela, Solin i Split. Danas nije potrebno posebno dokazivati kakve su posljedice ishitrene industrijalizacije u tom zaljevu iz sredine prošloga stoljeća, a koje  još uvijek dijelom osjećamo, te kako su se one reflektirale na zdravlje i život ljudi. naime, ni danas svi predjeli oko Brižina nisu dostupni kupačima zbog višegodišnje zagađenosti. Ta na greškama treba učiti, a ne ponavljati ih. Zar nije taj terminal inkompatibilan s visoko sofisticiranim i skupim projektom eko – Kaštelanski zaljev, koji se privodi kraju. Zamislite samo što bi se dogodilo da se nafta iz jednog jedinog tankera izlije u more zaljeva? Bolje i ne misliti o tome. Da li se itko upitao zašto se ne provjere prethodni projekti i planovi prije nego li se predlože novi. Primjerice, zona Brižina je kontaktno mjesto na kojemu će se cesta iz budućega tunela na Kozjaku spojiti s mostom do Splita. Dalje, u neposrednoj blizini toga terminala su veliki trgovački centri: Emmezeta, Brico store itd.

Ima i drugih razloga koji su usko vezani s kulturnom i povijesnom baštinom. Oko Kaštelanskog zaljeva su locirana dva grada koja su upisana u UNESCO-ov registar svjetske baštine: stara jezgra Trogira i Dioklecijanova palača u Splitu. Osim toga Brižine su prostorno pred samim vratima antičkoga velegrada Salone (možda bi trebalo postaviti pitanje i zbog čega je taj visokovrijedni arheološki i turistički resurs potpuno zanemaren?). Da li bi, recimo, Talijani dopustili da se takav terminal podigne u Napuljskom zaljevu pred vratima Pompeja i Herkulaneuma? A i sam predio Brižine ima više manjih rimskodobnih lokaliteta, što je i za očekivati u predgrađu rimskoga velegrada.

Zbog svega toga mišljenja smo da je takav projekt višestruko štetan u zadanom prostoru Kaštelanskoga zaljeva i apeliramo na sve odgovorne da ga ne usvoje.


“Bijaći“, društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela

“Lijepa naša“ Kaštela

“Radovan“, društvo za zaštitu kulturnih dobara Trogira

Društvo prijatelja kulturne baštine Splita


Oznake:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: