Mr.sc. Benedikt Aljinović o opasnostima koje nam prijete sa Brižina

Ne mogu vjerovati da se to dozvolilo i to da su naši gradski vijećnici dopustili ovakav način izglasavanja GUP-a i naknadnih promjena. Ne vjerujem da su svi bili za, a da nitko nije glasao protiv. Ako je stvarno tako onda nemam riječi i sramim se onoga što bih morao reći i sramim se što nemam hrabrosti da to kažem.


Naravno da se može i mora tužiti Grad, morali bismo odmah reagirati i protestirati kod Ministarstva za zaštitu okoliša. Od gradske uprave i vijećnika koji su ovo izglasali očekuju se barem zborovi građana na kojima bi oni morali objasniti razloge ovakve odluke i koji su to dobitci za građane i grad. Zar to nije njihova dužnost, građani su ih izabrali građanima se podnose račun?  Svugdje pa i u EU u koju uskoro ulazimo.Možemo li imati još povjerenja u one koji vode Grad a da pri tom ne vode računa o građanima? Da ne daju na javnu raspravu projekte i rješenja koja će sudbonosno promijeniti lice ovog dijela naše Jadranske obale. Ne znam kakav je interes mogao biti iznad sigurnosti građana a i neću ga doznati jer ga nema, ne vidim bilo što koje bi opravdalo ove odluke?
Naftni terminal i njegovi budući sadržaji i kapaciteti  nije se smio ugurati u onaj istočni trokut Kaštelanskog zaljeva već tako opterećenog a tako iznimno važnog za čitav kraj.

1.Zamislite koji prometni kolaps na kopnu i na moru

2.Mogućnost akcidenata i incidenata svake vrste, namjernih i nenamjernih

3.Potencijalna mogućnost raznih diverzija i terorizma

Ne mogu razumjeti ovu pomamu da sve što može industrijski unakaziti jedan grad ili jedan krajolik baš mora završiti u Kaštela?

Već sam davno više puta nagovijestio: Kaštela i okolica će postati okoliš bez mogućnosti zdravog života, kad će to biti, prije ili kasnije, ali bit će.

U općini Pićan/Labin – Istra već odavno vode žestoku borbu za zdravi okoliš s danskom tvrtkom Rockwooll koja ima zagađuje zrak raznim opsanim tvarima a koje su povezane s raznim oboljenjima.
Tako je 07.02.2012 objavljen jedan članak o tim prijeporima jer se naslućuje da bi uskoro Rockwool mogao dobiti uporabnu dozvolu?!?!?!
Prenosim samo nekoliko redaka iz teksta:
” U Rockwoolu tvrde da izravno i neizravno zapošljavaju 400 ljudi.
Njihovi oponenti tvrde da Rockwool zapošljava samo 100 ljudi a UGROŽAVAJU nas 8000 kaže općinska vijećnica Božena Sučić Juričić, članica eko udruge Naša zemlja……..”

A što bi rekla gospođa Božena kad bi bila stanovnik Grada Kaštela ili bilo kojeg dijela u kojem tijesno sa zagađivačima živi ugroženo nas 300.000 .?? Imala bi se što zamisliti gospođa Božena.
Nadam se da svi komentatori koji su za i protiv mogu sami izračunati njihove i naše razmjere.
www.labin.com/web/vijest.asp

Indija,Pakista,Tanzanija,Kenija!

Čitao sam Mislavov komentar , kao i obično piše jasno i odlučno (hrabro), nisam ni očekivao drukčiji pristup.  Zahvaljujem  mu na ovoj www.eihp adresi i ovoj studiji koju su stručnjaci iz Instituta Hrvoje Požar napisali i koja je ustvari jedna kompilacija raznih tekstova o ovoj temi “obnovljivim izvorima energije”.

Nigdje u studiji se ne vidi da se ijedno postrojenje za proizvodnju biogasa nalazi blizu većih ili manjih naselja a da ne govorimo o koncentraciji 300.000 stanovnika oko Splita i Trogira. Prikazano je i postrojenje iz Schlitters-a Njemačka koje za biogas koristi komunalni otpad a na slici se ne vidi ni jedno naselje niti na desteke kilometara udaljenosti.

To je Njemačka ali pogledao sam i projekte drugih zemalja za koje bi se reklo da smo mi od njih civiliziraniji ili industrijski i ekološki više osviješteni.

Vidio sam da Indija, Pakistan, Tanzanija, Kenija grade ovakva postrojenja daleko od naselja, a mi baš u Kaštela i gdje, na Brižine najbliže Splitu?

Možda bi bilo pametno pozvati u Hrvatsku stručnjake iz Tanzanije i Kenije da nam pomognu pri planiranju. Siguran sam da ne bi locirali nikakav projekt sa biomasama ili otpadom na Brižine!!!! Jesmo li stvarno ispod njihove razine?? Koliko će nam trebati da se opametimo? Hoće li nam pomoći EU?

Hoće li za Kaštela biti kasno?

Mr.sc. Benedikt Aljinović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: