INDEX izvještava o ALARMANTNIM podacima o broju oboljele djece sa područja Kaštela, Solina i Splita

ALARMANTNE podatke iznio je prošlog tjedna na sjednici Gradskog vijeća Kaštela HDZ-ov vijećnik i bivši ravnatelj splitske bolnice dr. Mihovil Biočić. “Na području koje gravitira cementari i željezari, dakle, Split, Solin i Kaštela u posljednjih 10 godina zabilježeno je čak 130 slučajeva karcinoma kod djece. U Dubrovniku nula karcinoma u djece, u Makarskoj pet, u cijeloj Hrvatskoj još 260! To je samo za djecu, bez malignih oboljenja kod odraslih”, kazao je dr. Biočić.

Javio se Indexu sa željom da predstavi točne brojke. “Dakle, u posljednjih 11 godina kod djece su zabilježena čak 123 slučaja, ali ne samo karcinoma, već zloćudnih bolesti, poput leukemije ili solidnih tumora. I nisam rekao da je to zbog Cemexa, nego da će situacija biti još gora, ako se dopusti spaljivanje opasnog otpada”, inzistirao je na preciznosti dr. Biočić.

Splitski bazen trovat će se dioksinima i furanima

Situacija je alarmantna, no prosvjedi građana okupljenih u Facebook grupu “Ustanimo protiv zagađivača Kaštelanskog zaljeva” i Građansku inicijativu za zaštitu okoliša, nisu urodili plodom. Bune se protiv spaljivanja smeća, komunalnog i opasnog otpada od željezničkih pragova i odbačenog namještaja u tvornicama cementa Sveti Juraj i Sveti Kajo tvrtke Cemex.

Drveće koje je nekad proizvodilo kisik, a kasnije za potrebe raznih industrija bilo posječeno i tretirano među ostalim i kancerogenim materijalima, sagorijevat će upijene otrovne spojeve u pećima Cemexovih tvornica, i po riječima stručnjaka trovat će stanovnike kaštelanskog bazena dioksinima i furanima, upozoravaju u Inicijativi.

Kad zapale peć, vidjet će kako ide?!

Unatoč burnim prosvjedima, stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš prihvatilo je loženje drvnog otpada u Cemexovim tvornicama. Inicijativa upozorava da se studija utjecaja na okoliš temeljila na pretpostavkama i neznanju.

“Izrađivač studije nije kategorizirao opasni otpad, a Cemexove vrećaste filtere nisu ni pogledali. Tko je radio studiju, uopće ne zna što će se dogoditi kad se peći upale, jer navode da će za prvu količinu drvnog otpada prije spaljivanja izraditi proračun potencijalnih emisija na temelju analize zaprimljenog drvnog otpada i usporediti ga s graničnom vrijednosti emisija GVE)  te da će spaljivanje otpada započeti ukoliko se proračuni slažu te se pokaže da će GVE ostati unutar dozvoljenih granica, ističu u Inicijativi.

Upozoravaju da će Cemex, u slučaju da projekt zaživi, sustavno i nepovratno za mnoge, kroz dugi niz godina, uništavati zdravlje ljudi i cjelokupni ekosustav Kaštelanskog zaljeva, a sve pod izlikom očuvanja 400 radnih mjesta.

Zakon za Cemex

Ističu kako se i zakonski išlo na ruku Cemexu. U novom prijedlogu Zakona o otpadu izmijenjen je tako članak o prekograničnom uvozu otpada, u kojem se, inače, dopušta uvoz otpada za energetske svrhe, što je dosad bilo zabranjeno. Vide to kao očito popuštanje cementnoj industriji kojoj je komunalni otpad zapravo energent.

Od dioksina, koji nastaje izgaranjem otpada, opasniji je samo nuklearni otpad, a prisutnosti dioksina u organizmu, čovjek se ne može riješiti cijeli svoj život, ističu. Može ga se zapravo osloboditi samo majka koja doji te na taj način izravno truje svoje dijete, upozoravaju u Inicijativi. Navode kako su brojne posljedice koje dioksin ostavlja po zdravlje, najčešći je karcinom želuca. – prenosi INDEX

Oznake:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: