Dr. Mihovil Biočić: Što se to valja iza brda?

Davnih godina, početkom prošlog stoljeća u pitomom se Kaštelanskom zaljevu, Kačićevom ”misiru”, započela graditi ”fabrika”. Cementne tvornice i sve što ide uz njih, neki novi do tada nepoznati obrisi, nicali su u našem zaljevu. Prašina ali i kruh, napredak… mora biti da je dobro, kad je tako i u ”velikome svitu”. Nakon najveće svjetske katastrofe, polovicom četrdesetih nove direktive i bespogovorno izvršavanje. U Kaštilima nije više samo prašina, počeli i neki čudni mirisi iz još čudnijih postrojenja na zapadu Sućurca, na Sustipanu. Nestala je najlipša plaža, zidine antike koje su izdržale do tada dva milenija, starohrvatske zidine i crkvica sv. Stipana, a došle neke čudne bolesti, nepoznate i nejasne smrti… Valjda je tako dobro, tako je i u ”velikome svitu…” Nešto kasnije su neki tada pravovjerni doveli još jedno ”sedlo” na našu pitomu ”kravu” u obliku željezare. Htjeli su da bude ”maksi” i s koksarom, pa ispala ”mini”, a koksara otišla u Bakar, gdje i danas ”plaču” za njom, nakon što su je se jedva riješili. Ti ”neimari”, kasnije dobiju nagradu za zaštitu okoliša i ne pocrvene…

I napokon, ukazalo se svjetlo na kraju tunela, kada je otišla smrtonosna, bazična kemija i vranjički azbest, a došao Eko – projekt. Svi smo se ponadali i veselili… Izgleda ne za dugo. Svako vrijeme ima svoje ”pravovjerne” i svoje bogove. A kada se naši i oni vani udruže, biti će dobro i njima a i ”kmetovima”, koji imaju malo izbora kada bjelosvjetski ”management” pripremi teren. A teren se priprema sustavno i znalački.

Više nisu ”direktive”, nova se dogma zove ”liberalno tržiše”, na kojem se može slobodno natjecati Mate iz vlažne barake sa Mejaša i Berlusconi tamo priko mora. Pošteno, nema prigovora. I tako se netko sjetio idealne lokacije za svoj profit u našem zaljevu, kojeg još nismo reanimirali i koji je još na respiratoru.. Kratko će vrijeme ”primitivci”, ”zaostali” i oni ”koji su djecu već zaposlili” gunđati, ali kako je scenarij potiho dobro pripremljen, misle da ne bi trebalo biti većih problema. A scenarij je uglavnom poznat: To nam je potrebno, sprječavate ulazak inozemnih investicija i kapitala koji će smanjiti nezaposlenost, to nisu velike dimenzije i izradit će se po svim svjetskim i euro standardima, poštovat će se ekologija i ambijent, zaposlit će se novi ljudi, najviše će profitirati lokalne zajednice itd.

U Slobodnoj Dalmaciji (21.siječnja, 2011.) piše:….”Nositelj projekta bio bi Janaf…, a predviđeni su i partneri iz susjednih zemalja koji bi ulagali novac u izgradnju i opremanje terminala….”
Govori se dakle i o stranom kapitalu a ”nije riječ o novom terminalu”. Najprije će ući strani kapital s malim vlasničkim udjelom dok pomalo ne postane potpuni vlasnik (imamo bogatog iskustva!). A kad se to dogodi onda slijedi širenje poslovanja prerade nafte i plina. Lokacija za taj biznis je idealna: more, ceste, autoput, željeznica, aerodrom, put za BIH i kroz BIH do istoka i sjevera Europe. Znamo kako to ide sve dok strani investitori ne postanu većinski ili potpuni vlasnici. Tada će raditi što hoće i kako hoće. A što ako se investitori odluče da povećaju promet na višemiljunsku brojku tona derivata !? Tko će ih spriječiti? Novac nije upitan.

O incidentima za sada nitko ništa, biti će vremena (ako bude) kada dođu… Stanovi onih koji odlučuju, biti će daleko od spremnika nafte, pumpnih stanica, skladišta naftnih derivata, prometa tankera u malom akvatoriju između Splita, Vranjica i Sućurca, tisuća kamiona cisterni kroz Kaštela i Solin, kompozicija vagon cisterni … Možda bi bilo dobro maknuti i brodogradilište, i onako i ovako smeta…

I dok se Solin nastoji riješiti golemih naftnih cisterni, zbog kojih nema pristupa moru Kaštela, samo stotinjak metara zapadnije od granice sa Solinom, srljaju u smrtonosni zagrljaj velikog naftnog biznisa, iz kojega se nikada ne će izvući. Što se to valja iza brda? Je li to veliki međunarodni projekt s miljardama eura koji će se prevoziti s naftom i derivatima? Kada to iznenada izbije u javnost, bojim se biti će kasno za još bolesni splitsko-kaštelansko-solinsko-trogirski zaljev, biti će kasno za izmrcvareno, zagađeno, isprljano i oskvrnjeno ”najlipše gnjizdo” na Mediteranu. Zar ”tridesetak radnih” mjesta nije moguće priskrbiti na druge načine.

Zašto je naše kaštelansko ”gnjizdo” žrtva stogodišnjeg silovanja ”barbara” svih boja? Pustite nas na miru bar slijedećih sto… Kako je jednom je rekao Bertrand Russel: ”Zašto ponavljati stare greške kada je pred nama još toliko mnogo novih”

Dr Mihovil Biočić

Oznake:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: