Dok Čačić spašava ekonomiju, djeca nam umiru

U svom planu za spas ekonomije potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva Radimir Čačić očito nije računao na zdravlje hrvatskih građana.

Niže izdvaljamo dio objave koju u cijelosti možete pročitati na http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/cacicev-plan-4×4/part/1

 “Slična je situacija i s njegovom četvrtom razvojnom polugom, a to su ulaganja u zaštitu okoliša, gospodarenje otpadom i vodoopskrbu. To je područje koje EU najintenzivnije financira iz svojih fondova, ali interes pokazuje i privatni kapital jer se povrat ulaganja jamči dugoročnim korištenjem takvih projekata. Prije svega Čačić tu misli na gradnju spalionica otpada i regionalnih centara za njegovo prikupljanje. “Država mora preuzeti odgovornost za taj problem i odrediti četiri lokacije na kojima će biti spalionice otpada”, objasnio je Čačić.

Po njemu, oko lokacija nema puno dvojbi jer već postoje pretpostavke da spalionice otpada budu u Zagrebu (za središnju Hrvatsku), Našicama (za Slavoniju), Splitu (za Dalmaciju) i Koromačnu (za Istru i Kvarner). Riječ je o cementarama koje postoje na tri spomenute lokacije izvan Zagreba. Uz plansku gradnju pročišćivača vode i sustava odvodnje te vodoopskrbih sustava, Hrvatska na tim projektima može privući oko 2,5 milijarde eura kapitala iz EU-fondova, tvrdi on.

“Ove četiri razvojne poluge međusobno su ovisne i mogu direktno ili indirektno pokrenuti svaki segment hrvatskoga gospodarstva. Na godišnjoj razini, ti bi projekti doveli do rasta BDP-a između dva i četiri posto, a u budućnosti jamče rast od oko šest posto. Budući da do sada nije učinjeno ni deset posto priprema za te projekte, Vlada mora odmah započeti s tim i u tu svrhu uložiti sav novac koji se osigura rezanjem javne potrošnje”, gotovo u dahu ispričao je Čačić i pospremio u svoju aktovku hrpu materijala.

Svoje “razvojne poluge” nije pripremao u koordinaciji s partnerima iz oporbe, SDP-om i IDS-om, ali uvjeren je da će i oni podržati njegov projekt. Priznaje da razlike među njima ipak postoje. “Moj je pristup drugačiji, ja tom poslu pristupam projektno. I znam da je to ispravno jer sam tako pristupio i projektu gradnje autoceste, i zato danas imamo sagrađene autoceste”, zaključio je Čačić.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: