Rak je bolest isključivo modernog društva

Industrijska boljka

Rak je i dalje vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, a stopa smrtnosti je veća kod muškaraca (204 na 100.000) nego kod žena (165 na 100.000). Zemlja s najvišom stopom smrtnosti od raka za oba spola je Danska. Hrvatska je na 23. mjestu sa stopom smrtnosti od 263,1 na 100.000 ljudi. Na posljednjim mjestima su Rumunjska, Crna Gora, Albanija i Južnoafrička Republika.

Nakon što je u Hrvatskoj zabilježen trend pada broja oboljelih u odnosu na ranija razdoblja, posljednji podaci za 2008. godinu pokazuju da je od raka umrlo 427 osoba više nego 2007. godine. Karcinom kao vlastitu dijagnozu svakodnevno dozna u prosjeku 57 Hrvata, a zbog raka dnevno umire 36 građana. Sveukupno, 2008. je od raka umrlo 13.280 osoba. Hrvatska je na neslavnom drugom mjestu po broju smrti uzrokovanih karcinomom u Europi s 213 oboljelih na sto tisuća, ispred je Mađarska.

Poraznija je činjenica kako svake godine broj preminulih od raka u Hrvatskoj raste dok se u ostale 32 zemlje uključene u studiju taj broj smanjio. Tako svake godine u Hrvatskoj od raka umre 213 osoba na 100 tisuća stanovnika, dok je prosječna stopa u Europi 173 umrlih na 100 tisuća ljudi.

Iz posljednjih podataka o mortalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), najviše se umire na zadarskom području, gdje je godišnja stopa mortaliteta 1107 umrlih na sto tisuća stanovnika. Na prvom su mjestu bolesti cirkulacijskog sustava, ponajprije srčani i moždani udar, a na drugom zloćudne bolesti, i u te dvije skupine spada čak dvije trećine svih smrtnih slučajeva. Od malignih bolesti najviše umiru Zadrani (259), a najmanje Dubrovčani (240), no rak pluća najviše života godišnje odnosi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Rak je bolest koja se razvila isključivo utjecajem čovjeka zbog zagađenja i načina ishrane, istražili su na sveučilištu Manchester gdje su proučili stotine mumija. U antičko doba rak je bio iznimno rijetka bolest te su zaključili da rak nije postao masovna bolest zato što se životni vijek čovjeka produljio, već je rast počeo s industrijskom revolucijom. “Ne postoji ništa u prirodnom okolišu što može uzrokovati rak. Stoga, to je bolest koju je stvorio čovjek, zagađenjem okoliša i promjenom načina života i prehrane”, pojasnila je profesorica Rosalie David. – prenosi http://www.monitor.hr

Oznake:, ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: