SAZNANJA KOJA IMAMO O RADIOAKTIVNOJ ŠLJAKI NA PODRUČJU KAŠTELA

‎”Ne igram se ovdje, samo prođem na putu do kuće.” – kazao nam je dječak u prisutnosti majke. Žive uz livadu na kojoj je deponij radioaktivnog otpada.

~

KAŠTELANI se pitaju dokad će morati tolerirati opasan otpad i radioaktivnu šljaku koja se posljednjih 50 godina trpala u Jugovinil iz svih dijelova bivše države. Opasan otpad i dalje se skladišti, i to bez problema, s obzirom da je za to tvrtka Cian dobila sve potrebne dozvole. Najbolje je što se otpad odlaže u turističkoj zoni.

Ministrica lani pitala, što će napraviti ove godine?

Aktualna ministrica zaštite okoliša Mirela Holly vrlo je dobro upućena u problematiku jer je prošle godine postavila pitanje u Saboru upravo o ovoj problematici. Odgovorila joj je bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Izdvajamo najzanimljivije.

U nadzoru inspekcije zaštite okoliša iz 2009. godine, na lokaciji bivše tvornice Adriavinil, nekadašnjeg Jugovinila, u Kaštel Sućurcu utvrđeno je da je uskladišteno 40 vrsta raznog opasnog otpada u ukupnoj količini od 890 tona sukladno izdatim dozvolama. Skladište je zatvoreni objekt izgrađen od čvrstog materijala i otpad se skladišti odvojeno po vrstama sukladno propisanim uvjetima.

Ta je lokacija svrstana u jednu od devet lokacija visokog rizika koje su nastale dugotrajnim neprimjerenim gospodarenjem tehnološkim otpadom te svojim postojanjem predstavljaju realnu opasnost za okoliš i ljudsko zdravlje. S obzirom da lokacija nije sustavno istraživana, nije ni poznata točna količina šljake i pepela, kao i raspodjela koncentracije njezine radioaktivnosti. Procjenjuje se da je do konca aktivnog odlaganja 1998. godine odloženo oko 510 tisuća tona pepela i šljake s nehomogenom raspodjelom radioaktivnosti.

Povišena koncentracija prirodnih radionuklida

Postupak pripremnih radova sanacije lokacije bivše tvornice Adriavinil i njezine okolice zbog odloženog pepela i šljake nastalih izgaranjem ugljena u tvorničkoj energani, a koji zbog svojstava korištenog ugljena imaju povišenu koncentraciju prirodnih radionuklida, započeo je izradom Programa sanacije u listopadu 2007. godine. Program je izradila tvrtka APO iz Zagreba, a u studenom 2007. godine Ministarstvo je dalo suglasnost uz ocjenu da je način sanacije prihvatljiv za okoliš uz primjenu mjera zaštite okoliša i programa praćenja stanja okoliša.

APO je u rujnu 2009. godine izradio program istražnih radova na lokaciji bivše tvornice Adriavinil na temelju kojeg je bilo potrebno utvrditi ukupnu količinu i točnu mikrolokaciju pepela i šljake koju treba zbrinuti. Radiološki istražni radovi trajali su do početka 2011. godine. APO je izradio izvješće, prošlo ljeto je u izradi bila i dopuna izvješća temeljem danih primjedbi.

Za sanaciju Adriavinila 72 milijun kuna

Programom sanacije Adriavinila cilj je svesti zračenje u prihvatljive okvire, odnosno, u granice zračenja drugih prirodnih materijala u okolišu.

Programom je predviđena izgradnja novog odlagališta smještenog ispod zemlje tako da se na posebno pripremljenu podlogu odlože i izoliraju šljaka i pepeo prethodno separirani prema radiološkim kriterijima te mehanički zaštićeni i hidroizolirani radi sprječavanja procjeđivanja i dodira s vodama. Izolacija se omogućava sustavom građenih barijera velike mehaničke čvrstoće i drenažnim kanalima za prihvat oborinske u bujične vode.

Staro odlagalište ostaje na postojećoj lokaciji, ali uz dodatnu stabilizaciju pokrova i bokova i uz poboljšanje drenaže oborinskih voda. Predviđena je i dodatna hidroizolacija i mehaničko ojačanje kamenih slojem obaju odlagališta s morske strane.

Procijenjena sredstva za sanaciju Adriavinila iznose 72 milijuna kuna. U Fondu za zaštitu okoliša osigurana su sredstva od 21 milijun kuna. Ostatak bi trebali osigurati vlasnici zemljišta na kojem se nalaze pepeo i šljaka. – prenosi http://www.index.hr

Odgovor bivše predsjednice Vlade Jadranke Kosor na pitanje o radioaktivnoj šljaci odloženoj na području K. Sućurca u cijelosti pročitajte ovdje:

Kemokompleks.pdf

Pročitajte više:

STUDIJA O UTJECAJU NA OKOLIŠ ZA ZAHVAT- IZGRADNJA POMORSKIH I KOPNENIH OBJEKATA NA PROSTORU «GIRIČIĆ»-KAŠTEL GOMILICA


O svemu pročitajte više u našim objavama:

Ekološka bomba prijeti – U Kaštel Sućurcu skladišti se četrdeset vrsta raznog opasnog otpada u ukupnoj količini od 890 tona

 i 

Saznajte kako je oštećen sanirani pokrov odlagališta radioaktivne šljake u Kaštelanskom zaljevu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: