Saznajte kako je oštećen sanirani pokrov odlagališta radioaktivne šljake u Kaštelanskom zaljevu

Jedan investitor, iskopavajući odloženu niskoradioaktivnu šljaku, pokušao je u moru unutar ondašnje tvornice Jugovinil postaviti plutajući dok za izvlačenje golemih jahta radi remonta. No sve je krenulo u drugom smjeru. Radovi su zaustavljeni pošto su se pobunili brojni čuvari kaštelanske prirode jer se kopanjem odložene šljake, doduše na onda propisan način, radioaktivnost “počela buditi”. Iskopan je duboki usjek u tlu od obalne crte prema današnjem Adriavinilu (u stečaju) i tada se stalo.

Sada se u neposrednom susjedstvu nove marine na improviziranom navozu temeljito pjeskari i brusi jedan “ruzinavi brod”. To se isto tako ne bi smjelo raditi, a treba pričekati i vidjeti kako će reagirati zahtjevni i bogati nautičari ako se to bude nastavilo i u punoj sezoni.

Ivan Čagalj, voditelj Odjela za gospodarstvo u Poglavarstvu grada Kaštela, ujedno i član posebnog povjerenstva za ocjenu Studije utjecaja na okoliš, tvrdi da je protiv nezakonitog poslodavca u krugu tvornice Adriavinil pokrenut postupak pred Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. U kojoj je to sada fazi nije mogao reći. No o sudbini Adriavinila, njegovim polusrušenim silosima i halama te dvjema ispražnjenim kuglama s PVC-polimerom bit će poslije više govora. Jer glavni je problem u izradi Studije utjecaja na okoliš bila velika količina odložene šljake koja se nalazi u krugu Adriavinila, ali i na dijelu gdje je smještena marina Kaštela. Za nju investitor tvrdi da je sanirana prema svim zahtjevima Studije.

Stanovnici Kaštela, a posebno oni iz Kaštel Kambelovca, Kaštel Gomilice i Sućurca koji godinama i generacijama sudjeluju u sudbini bazne kemijske industrije, u kojoj zarađuju plaće i koju su imali ispod svojih prozora, pokraj vrtova i u moru u kojem su lovili, valjda zbog svega toga ne pridaju neku osobitu važnost opasnostima koje se mogu pojaviti u slučaju da netko “zakopa” dublje u odlagalište uokolo objekata Adriavinila. Prije se na tom mjestu namjeravalo graditi stanove, ceste, škole i dječje vrtiće. Iako zabrana izgradnje građevina s temeljima i sadnje stabala s dubljim korijenima u cijelosti proturječi bilo kakvom većem građenju. Prostor je dovoljan za smještaj jednoga manjeg grada, ali i dovoljno opasan za životni vijek i ukupni zdravstveni status eventualnih žitelja.

Hoće li i ovdje kao i drugdje biti odlučujući jedino novac?

Kada se već naslućivao kraj negdašnjega kemijskog diva, saznaje se da će ono što je iza stečaja ostalo zajednički “preuzeti” i pokušati kapitalizirati Lavčević iz poslovne udruge Montmontaža (koji će sve građevine srušiti i očistiti teren) i Kemokomplex iz Frankfurta. Teško je ipak povjerovati da će itko pristati na kapitalizaciju tog zemljišta u neposrednoj blizini mora kada se već sve zna o opasnostima što vrebaju u saniranom odlagalištu.

Oni koji nešto znaju o radijaciji tvrde da bi uz dodatna nasipanja i zaštitu cijeli prostor mogao poslužiti samo kao parkiralište ili slična servisna zona u kojoj ljudi ne bi trajno živjeli. Baš kao i u marini Kaštela, gdje se nalazi dio terena s radioaktivnom šljakom koji se, kako kažu, propisno sanira. Ipak teško je zbog svega i povjerovati u neku osobitu budućnost ove marine, iako je to nesumnjivo lijep prostor koji u zagrljaju drže Kaštela, padine Kozjaka, vrhovi obližnjeg Čiova, a ukrašava ga i takva građevina kao što je Kaštilac, lijepi plemenitaški dvorac. Tu se prostoru primjerenu građevinu obvezao obnoviti Joško Berket, investitor marine Kaštela, brodar i kambelovački sin koji vjerojatno vjeruje da je uspio pronaći ravnotežu između privlačnosti novca i zaljubljenosti u ljepote rodnoga kraja.

Jadranka Samokovlija Dragičević http://www.casopisgradjevinar.hr/dokumenti/200501/7.pdf

Položaj, značaj i posebnosti područja GIRIČIĆ u prostoru Grada Kaštela

Svjedočanstvo (podaci svjedoka poznati uredništvu):

“Gotovo cijeli juzni dio jugovinila je proteklih decenija nasut šljakom iz jugovinilove termoenergane. Da li je to i koliko radioaktivno ne bih znao reči, ali ja sam gotovo cijeli svoj radni vijek proveo na toj šljaci.

Jedan dio te šljake je namjerno spaljivan da u njemu ostane radioaktivnost. Taj dio niskoradioaktivne šljake je pedesetih i šezdesetih godina bio smješten u otvorene betonske bazene negdje na području gdje je kasnije izgrađena tvornica novi S pvc. Da bi se na toj lokaciji mogla graditi novo postrojenje šljaku je trebalo izmjestiti. Izmještena je zapadno od jugovinila u plićak ispod pavlove kuće (negdje ispod getroa). Tu je napravljen deponij po svim propisima, ograđen kamenim nasipom sa svih strana da ga ne ispire more, a sa sjeverne strane je napravljen betonski bujični potok da ga ne ispiru bujice. Nasip šljake je pokriven sa najmanje 60 cm gline, a cijeli deponij je bio ograđen i čuvan od strane jugovinilove zaštitarske službe iako je vlasnik deponija i sadržaja u njemu tada bila sfrj.

Tijekom borbe protiv jugovinila i bazne kemiske proizvodnje ovo se često nabijalo jugovinilu na nos. Da bi pojačali efekt i promiđbu kontra jugovinila neke su skupine taj deponij označavale znacima radioaktivnosti i tjerale jugovinil (adriavinil) sa te lokacije. Konačno su u tome i uspjeli – adriavinil je povukao svoje zaštitare i napravio novu ogradu između deponija i svog kompleksa, a sam deponij je ostao nečuvan.

Posljednjih godina ograda sa zapadne strane deponija se skidala, a površina deponija je neko vrijeme korišćena kao put. I sada je taj deponij neograđen i na njega od strane marine može doći tko god želi.

Čini se kao da je novim GUP-om taj prostor pripojen marini kaštela pa više ne možemo govoriti kako je deponij u krugu Adriavinila ili Kemokompleksa, več je on unutar – Marine Kaštela.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: