Tihi ubojica AZBEST

Od azbestoze se može oboljeti ako se za života udahne svega jedno azbestno vlakno. Stanovnici Kaštelanskog zaljeva azbestu su svakodnevno bili izloženi više od pola stoljeća, a ni danas, nakon godina sanacije kruga Salonitove tvornice i Mravinačke kave, u kojoj se desetljećima odlagao lomljeni azbestni otpad, stanje nije puno bolje.

Koliko će još azbest sijati smrt među stanovništvom Kaštelanskog zaljeva, nitko pouzdano ne zna. Pouzdano se jedino zna kako je pravoj epidemiji raka pluća među sad sredovječnim muškarcima i muškarcima treće životne dobi, mahom radnicima splitskog i trogirskog brodogradilišta te vranjičkog Salonita, kumovao azbest. 

Od azbestoze, smrtonosne i neizlječive bolesti pluća, može se oboljeti ako se za života udahne svega jedno azbestno vlakno. Stanovnici Kaštelanskog zaljeva azbestu su svakodnevno bili izloženi više od pola stoljeća, a ni danas, nakon godina sanacije kruga Salonitove tvornice i Mravinačke kave, u kojoj se desetljećima odlagao lomljeni azbestni otpad, stanje nije puno bolje, a problem s azbestom nije zaustavljen. Prvi znanstveni dokaz da azbest uzrokuje rak pluća objavljen je 1955. godine. Europski parlament 1976. godine izdao je direktivu o ograničenoj upotrebi azbesta.

U Hrvatskoj se međutim svijest o opasnosti azbesta razvila tek na početku 21. stoljeća. Jednostavno, ne postoji stupanj izloženosti azbestu koji se može smatrati sigurnim. Utjecaj azbesta na zdravlje rijetko se javlja odmah. Prvi simptomi bolesti mogu se pokazati i 30 godina nakon kontakta s opasnim vlaknom. Hrvatski zavod za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu prošle je godine zabilježio 168 novih slučajeva bolesti uzrokovanih azbestom.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do 2009. godine na godinu je zbog bolesti koje se dovode u vezu s azbestom bilo hospitalizirano 110 osoba, a u 2009. godini njih 257. Od 2002. do 2009. u Hrvatskoj su umrle 443 osobe. U Splitsko-dalmatinskoj županiji to je značilo 3,10 osoba na 100.000 stanovnika. U Hrvatskoj je četvrtina svih profesionalnih bolesti stanovništva povezana s azbestom. – prenosi http://www.vjesnik.com (Irena Dragičević)

Vranjic ima cca 1.100 stanovnika, 10% je preminulo od “Vranjičke bolesti” tj azbestoza i bolesti vezanih uz azbestoze. Pročitajte izvještaj.

Pogledajte FOTO ALBUM

Sanirani Salonit ili Apokalipsa 2012.

Vranjic Salonit 2012.

Vranjic Salonit 2012.

Oznake:, , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: