Zašto su odgovorni – neodgovorni?

»Kada sam prije trideset godina, a toliko je već prošlo, izvještavala s lica mjesta o pomoru ribe u vranjičkom bazenu, vratila sam se užasnuta u redakciju i s kolegama komentirala: Kad ‘Jugovinil’ ovako truje ribu, znači da smo i mi dio hranidbenog lanca. Onda sam se zainteresirala za azbestozu i unatoč prijetnjama i intervencijama nekih ondašnjih političkih glavešina pojavila podatke o oboljelima od azbestoze koja se širila iz Salonita, a koje se drznula objaviti prof. dr. sc. Jadranka Tocilj uvjerena zajedno sa mnom da ćemo dati svoj obol ozdravljenju jednom od najljepših dijelova. Onda sam vjerovala svojoj osviještenoj prijateljici da će Eko Kaštela konačno dotući tu šporkicu, živu, ciment, fekalije i sve te ružne stvari i barem našoj djeci podariti zdrav okoliš« – pisala je Javorka Luetić, a mnogi od nas gledali smo taj dan kako ribe plivaju leđno.

Zašto je umrlo 130 djece?

Bio je to jedan od najvećih pomora ribe o kojima je novinarka Luetić pisala u Slobodnoj Dalmaciji, a osobno o istome izvještavala sam za Radio Split. Ona navodi da je vjerovala kad su se počeli gasiti zloćudni pogoni da ćemo se riješiti smrtonosne industrije. Riječ je bila o poznatom »Jugovinilu« i radioaktivnoj šljaki koja se ondje iskrcavala u doba jugoslavenske vlasti. Kako novinarka Luetić spominje, opet bi neki novi genijalci koji pojma nemaju što je to ekologija uništavali ono malo prirode što je ostalo pa zbog toga umiru djeca, možda i njihova. Prof. dr. Mihovil Biočić, svojedobni ravnatelj KBC-a Split i dječji kirurg, bavi se tim problemom niz godina, o tome je rekao: »Već odavno postoje sumnje da postoji priličan broj poboljenja stanovništva od zloćudnih bolesti u području kaštelanskog zaljeva, odnosno Solina, Splita i Trogira. Najvjerojatniji uzrok tomu je postojanje teške industrije u ovom bazenu. Kako je tvornica cementa, Cemeks, najavila spaljivanje starih željeznih pragova, starog namještaja i komunalnog otpada, opravdano se bojimo da se radi o opasnom otpadu koji će ugroziti zdravlje stanovništva.« Slijedom toga dr. Biočić je izvadio broj oboljele djece u kaštelanskom zaljevu: U posljednjih 11 godina umrlo je 130 djece, od kojih je mnoge i sam liječio. Je li taj broj zabrinjavajući, neka utvrde institucije. Iznenađujuće je da je nakon »Jugovinila« došao meksički »Cemeks« koji želi spaljivati opasni otpad usred konglomeracije od tristo tisuća stanovnika. Zbog toga bi trebalo aktivirati stanovništvo i ekološke udruge da budu što opreznije s »Cemeksom«.

Kaštelanski zaljev ima sve preduvjete za turizam i bilo bi puno bolje, kako je bilo u planu, da ga se razvije, nego udovoljavati stranim korporacijama koje u prvom redu gledaju svoju korist. – prenosi http://www.glas-koncila.hr (Đurđica Ivanišević Lieb)

Oznake:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: