Hrvatski kralj otpada kupio Željezaru Split – Stanovništvo zabrinuto: Hoće li kao sirovinu za gorivo koristiti otpad?

Stanovnici Kaštela u blizini splitske željezare već godinama udišu zrak zasićen teškim metalima – POGLEDAJTE VIDEO

Pored loženja otpada u cementarama, radioaktivne šljake, žive, azbesta i ostalih otrova na području Kaštelanskog zaljeva, kaštelanima i okolini prijeti još jedan ekološki udar.

Na sjednici Gradskog vijeća Kaštela, koja se održala 7. srpnja 2007. godine, nezavisni vijećnik Ivan Kovač upozorio je vijećnike kako je u posjedu dokumenata Zavoda za javno zdravstvo u kojima stoji kako su u nekim trenucima taložne tvari olova na području Brižina u Kaštel Sućurcu čak stotinu puta veće nego što je to zakonom dozvoljeno.

To je alarmantna činjenica i ljude koji stanuju na tom prostoru treba upozoriti da povrtne kulture koje sade nisu za jelo jer su kancerogene – ustvrdio je Kovač, koji je čelnim ljudima grada postavio upit na koji će se način postaviti prema Željezari, kao zagađivaču koji u svojim pećima spaljuje kompletne automobilske olupine. 

– Željezara zagađuje, a cijena radnog mjesta nije vrijedna zdravlja ljudi pa Željezaru ako se ukaže potreba treba i zatvoriti – ustvrdio je.

Da bi pojasnili koliko nas opasnosti čeka kada Željezara Split otpočne s proizvodnjom, dovoljno je vratiti se i u ožujak 2008. godine, od kada je tvornica počela sa radom u tri smjene. Stanovnici Kaštela naseljeni oko tvornice sućuračke željezare tvrdili su kako je tada stanje u okolišu postalo nepodnošljivo. Prema riječima mještana, oblaci gustog dima iz pogona širili su se po cijele dane i noći.

Takva zagađenja uopće ne iznenađuju, jer se u tvornici spaljivalo staro otpadno željezo, ali i materijali poput plastike, guma i akumulatora iz čega su proizlazili otrovni plinovi furani i dioksini – tvrdio je mještanin Mate Delić. Isto tako je kazao kako je stanje, dok je željezara radila bilo nepodnošljivo zbog razine buke koja se širila iz tvornice kada bi se pokrenli strojevi iz pogona proizvodnje.
Na svakodnevno zagađivanje, mještani su godinama upozoravali i nadležne inspekcije te tadašnjeg pročelnika nadležnog gradskog odjela Ivana Čaglja, međutim nitko nikada ništa nije poduzeo.

Početkom 2009. godine, Povjerenstva za praćenje rada tvornica Dalmacijacement i Željezare Split predstavila su zabrinjavajuće rezultate ispitivanja kvalitete zraka koje je obavio Zavod za javno zdravstvo.

Od siječnja 2008. do siječnja 2009. godine srednja koncentracija olova na prostoru Željezare jug bila je 30 puta viša od granične vrijednosti, dok je na prostoru Željezara sjever ova vrijednost bila čak 38 puta viša od granične. Onečišćenje zraka željezom, uranom i manganom povećalo se za dva puta u odnosu na godinu ranije.

Povjerenstvo je također istaknulo da je najveće zagađenje nastalo zbog toga što su tada u Željezari Split u nedostatku sirovine za gorivo koristili otpad, tj. talili prešani automobilski otpad koji je u zraku stvarao veliku koncentraciju dioksina poznatog kao najgori otrov.

Sada, nakon što je PETAR PRIPUZ, hrvatski kralj otpada sa svojim Adria Čelikom kupio Željezaru Split, pitamo se hoće li i on nastaviti istu tradiciju?!

 Gizzo

Pročitajte više:

Susjedi prijete: s krevetima pred Željezaru

Izvori:
http://www.glasdalmacije.hr/
http://danas.net.hr/
http://www.slobodnadalmacija.hr/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: