Mr. sc. Benedikt Aljinović – Osvrt na današnji članak u SD

Pritisak na javnost ne prestaje. Danas sam uzeo, kao obično, Slobodnu Dalmaciju i odmah pročitao u prilogu EKOERGO na str.3. članak “Cementare će koristiti gorivo iz otpada”.

Članak navještava Pavišićevo izlaganje. Pretpostavljam što će on reći, a mi nikako ne smijemo pristati na uvjeravanje u smislu “Kad se izgradi spalionica ili počne spaljivanje, vidjet ćete da to nije opasno!”
To je pristalicama spaljivanja otpada u cementarama i drugdje sada jedini argument.
Mi takav način nećemo prihvatiti.

Spomenuti članak u SD nas već po tko zna koji put uvjerava da prihvatimo spaljivanje smeća i raznih otpada u Cementarama i da je aktualna državna vlast odlučna u primjeni ekološke prakse prakse iz EU-a.
Volio bi da naš portal objavi taj, za nas zastrašujući materijal koji nam samo potvrđuje koliki su interesi za spaljivanjem svega i svačega u susjednim nam cementarama.

Uzalud su, izgleda, svi naši napori, okrugli i ravni stolovi, protesti, brojevi oboljelih, znanstveni članci od ljudi koji se u to najbolje razumiju, posjete Predsjedniku, portali, naši letci i sve drugo što pokušavamo.
Spaljivači, kao što se vidi ne miruju, svako malo osvane u novinama članak koji uvijek vrti istu pjesmu: spaljivanje, spaljivanje, spaljivanje.
Odgovorit ću na taj članak, pokušat ću ga poslati i SD ( pod nazivom “Ja tako mislim” iako su mi jedan pokušaj glatko odbili).
Nešto ću reći odmah: Članak počinje s: “Milanovićeva vlada odlučna u primjeni Ekološke prakse u EU-a”.

Nadam se da Vlada neće primjeniti samo spaljivanje nego sve načine obrade i oporabe otpada kao i sve druge EU zakone i Direktive koji se tiču problematike otpada.

Naročito pri tom mislim na:
zdravlje građana,
zdravlje okoliša,
stroga kontrola ulaza i izlaza,
kvalificirani laboratoriji,
neutralni nadzornici emisija,
izrade katastra zagađivača kod svih onečiščivača,
kontinuirani uvid javnosti u rad spalionica,
nenajavljene posjete udruga građana i nezavisnih inspektora,
spalionicama i drugo (bit će nabrojeno u slijedećem materijalu)
i sve što je europska stečevina postigla na području ekologije/zaštite okoliša.

Spaljivanje je posljednji i najnekorisniji i najneciviliziraniji način obrade otpada.To nas vraća u početak industrijske revolucije u 19. st.

Nema Europskog zakona koji bi Spaljivanje otpada odobrio kao način za poboljšanje financijskih pokazatelja kod bilo koje spalionice ili suspalionice ako taj postupak može imati direktan utjecaj na zdravjle građana i okoliša.
Investitori koji računaju na spaljivanje otpada moraju se dobro potruditi da uvjere zakonodavstvo, vladajuću političku strukturu,zdravstvene udruge i naročito javnost da njihove investicije i upotreba otpada za spaljivanje neće imati nikakvih negativnih
posljedica.
Za to nisu dovoljni članci u SD, posjete V.Britaniji dijeljenje letaka …….

Za završetak :

EUROPSKA PRAKSA I ZAKON PREDVIĐA/NAREĐUJE DA SE SVAKA INTERVENCIJA U OKOLIŠ PREDSTAVI JAVNOSTI SA SVIH STRANA I DA SE PROVEDE ŠIROKA JAVNA RASPRAVA PA MAKAR KOLIKO ONA MORALA TRAJATI.

 Mr. sc. Benedikt Aljinović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: