Toksikolog Plavšić, škarpine, kokoši i drugo

~o~

Čitao sam u vašem i našem listu od 07.03.2012  što je na tribini o toksikologiji govorio Prof Plavšić i nije me  iznenadio. Predavanju, zbog odsutnosti, nisam mogao nazočiti pa mi je vjerovatno pobjegao dio izlaganja koji novinarka nije navela u novinskom članku.

Već ranije sam se osvjedočio (prilikom rasprave o spaljivanju starih željezničkih pragova) da Prof. Plavšić govori o stručnim problemima zagađivanja na neuobičajeni način pa se stječe dojam da se i nesvjesno stavlja na stranu onih koji planiraju spaljivati otpad ili smeće u sredinama koje ne smiju biti izložene takvom opasnom zagađivanju  i koje može izazvati opasne posljedice za građane i općenito za okoliš.

Napominjem da je taj okoliš već godinama zagađivan raznim toksičnim materijalima kao što su živa, azbest, radioaktivna šljaka; neću dalje nabrajati.

Prema izvještaju novinarke Prof. je ozbiljne stvari pretvorio u dobar vic potcjenjujući ljude kojima se obraća pa se stječe dojam da ono što je opasno po njihovo zdravlje nije opasnije od “purice i škarpine, vitamina i logorske vatre”. Stječe se dojam da predavač ne poznaje dovoljno neke probleme o kojima je govorio.

Točno je da kod svakog izgaranja nastaju dioksini u višoj ili manjoj mjeri, to zavisi o količini raspoloživog klora koji se nalazi u materijalu koji izgara. U hrani ili u drvu za ogrijev ili u voću i povrću količine klora su vrlo malene ispod 0,000 ppm.Klor se u prirodi nalazi u obliku soli – natrijeva klorida. Ove male količine je vrlo teško izmjeriti i nikako ne mogu biti faktor u raspravi o dioksinima osim ako se od svega ne pravi šala, vic, komedija.

Nekome je to bilo stvarno duhovito a nama, stanovnicima koji živimo okolo Kaštelanskog zaljeva, to je omalovažavanje i skretanje pažnje s naših problema i teške budućnosti koja nas očekuje. I vaša novinarka je lijepo napisala „…neuobičajen način,zanimljivo izlaganje, smirivanje tenzija……….“?

Vjerujte mi, kaštelanima i drugima oko Kaštelanskog zaljeva nije do viceva i ovakvo izlaganje ne da nije smanjilo tenzije između građana i graditelja spalionica nego ih je još više podiglo.

Otpad koji se namjerava spaljivati sadrži različite količine klora, a to su u prvom redu plastične mase prvenstveno PVC i Poliviniliden klorid, zatim farmaceutski proizvodi,  pesticidi, herbicidi, klorna otapala, kloropren (neoprenska guma). U pojedinim vrstama otpada količina klora može narasti i do 40 %.

Industrija celuloze i papira troši 10 – 15 % ukupne proizvodnje klora čiji otpad će se također spaljivati u spalionicama. A tu su  i spaljivačima naročito dragi stari željeznički pragovi za koje on, na osnovi jednog uzorka izjavljuje da nisu opasni.

Poslije plastike, veliki izvor klora su baš ti pragovi jer se dugo, desecima i desecima godina, a vjerovatno se i sada koristi Natrijev klorat za uništavanje korova uz tračnice i između pragova . Na taj način se uništavao korov  i obilato natapali pragovi. I takvi bi se superklorirani pragovi palili u budućim spalionicama otpada u Kaštelanskom zaljevu?

Vrlo je moguće da bi se u kamionima komunalnog otpada i/ili smeća , koje bi se odvozilo na spaljivanje moglo pronaći i do 20 % klora. Ne baš u svakom kamionu, u nekom više u nekom manje, u nekom vrlo malo. Dovoljno za otrovati već u prvih nekoliko dana 20 % građana Solina i Sućurca koji žive u blizini budućih spalionica. Naravno ovaj postotak će ovisiti o smjeru i jačini vjetra. I ostali bi pomalo došli na red, neki će živjeti malo duže, ali će svi uglavnom živjeti vrlo malo.

Sve ljude koji ovako misle  i ovako podcjenjuju opasnosti valja što prije udaljiti od projekata koji bi mogli ugroziti stanovništvo. Izjednačavanje  spaljivanja otpada s visokim sadržajem klora s gradelama i pećenim kokicama, vitaminima i gljivama u najmanju je ruku začuđujuće ali je svakako opasno za sve koji bi mogli osjetiti posljedice spalionica otpada.

Dodat ću nešto izvan predavanja, a što se redovito naglašava da bi se smanjila opasnost od klora i dioksina. To su stalno spominjane visoke temepetrature na kojima će u spalionicama sve izgorjeti. Nešto će izgoriti, a nešto neće.

Klorni spojevi će izgoriti ali Atomi klora se neće nikad uništiti i čim neki spoj izgori klor će u ionskom ili molekurarnom stanju odmah naći ugljikove i vodikove atome s kojima će ponovno sintetizirati nove dioksine. Zar ovo moramo ponoviti po stoti put.

Nakon svega se pitam:  Što je trebalo Gosp. Berketu davati onakve izjave ?

Vjerujem da je sve bilo u dobroj namjeri ali se moglo i na drugi način.

Gradonačelniče, ako nam ne možete pomoći onda nas nemojte gurati u provaliju. Osim uvaženih predavača oslonite se i na mišljenja onih koji Vama i građanima ne žele nanijeti nikakvo zlo i kojima su Kaštela mnogo važnija nego predavaču i drugim zainteresiranima za spaljivanje smeća u susjednim cementarama.

Mr. sc. Benedikt Aljinović

Oznake:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: