Mr. sc. Goranka Adam o zlom planu međunarodnog kriminala

Povodom Priopćenja povjerenstva Grada Kaštela protiv spalionice

mr. sc. Goranka Adam, diplomirana inženjerka kemije

Iz pisma Goranke Adam: 

“Bojim se da se u ovom slučaju radi o pogodovanju EU močnicima (ili ako hoćete korupciji na najvišem nivou).

Naime, potpisat da će jedna mala zemlja kojoj je gospodarstvo sasvim uništeno (mislim namjerno, jer samo tako možemo biti ucjenjeni) smanjiti emisije CO2 do 2020. više od dvostruko više nego razvijene zemlje koje su isključivo odgovorne za emisije stakleničkih plinova, znači pristati na pretvaranje Hrvatske u europsku spalionicu otpada.

EU zakoni o otpadu zabranjuju odlagališta smeća, što znači da sav otpad koji se ne odvoji i reciklira mora biti spaljen u spalionicama ili cementarama, a sada se uvode i termoelektrane na smeće. Za odlaganje će se plaćeti velike kazne. Ta odredba se ugrađuje i u hrvatski novi zakon o otpadu po kojem smeće više nije smeće već gorivo iz neodvojenog otpada (pomješani otpad je smeće i po sastavu se može svrstati u opasni otpad jer je nemoguće utvrditi što se sve nalazi u pomješanom otpadu). Po novom zakonu o otpadu Hrvatska će uvoziti otpad za energetske potrebe, što je do sada bilo zabranjeno i tako ćemo Europljanima uštedit plaćanje za odlaganje njihovog smeća, a nama kako bude.

Ako pogledate prijedlog zakona, predviđa se uspostaviti sustav odvojenog prikupljanja otpada i reciklaže i to do 50-60% otpada (umjesto 70- 80% kako se već odvaja u nekim zemljama) do 2020., a ostalo bi se proglasilo gorivom za cementare. Dok ćemo u Hrvatskoj morati po zakonu smanjiti količinu otpada, istim zakonom će dozvoliti uvoz za spaljivanje tuđeg smeća.

Uz sve te apsurde i gluposti (ili pokvarenosti) izmislili su floskulu da se spaljivanjem smeća smanjuju emisije CO2. U Priopćenju za javnost smo obrazoližili zašto se emisuije CO2 ne smanjuju spalivanjem smeća, upravo suprotno, povećavaju se. Kad se tome pridodaju emisije stakleničkih plinova zbog transporta dovlaćenjem smeća iz cijele EU za spaljivanje, cijeli postupak će znatno povećati emisije CO2, a prostor u kojem će se to raditi (Kaštelanski zaljev, Zagreb, Koromačno i Našice) će se drastično zagadit što će imati poguban utjecaj na zdravlje. A i to ćemo mi platit i financijski i svojim zdravljem i životima. Treba naglasiti da se u Kaštelanskom zaljevu nalaze tri cementare usred gusto naseljenog područja, znači tri puta veće zagađenje.

Na ovom planu i programu u Hrvatskoj se radi već desetak godina. Spaljivanje opasnog otpada je počelo u Koromačnom u švicarskoj tvornici Holcim još prije desetak godina, a kod nas u Cemexu su tada poćele pripreme najprije prelaskom sa mazuta na ugljen i petrol koks, a sada su sve pripreme napravljene za spaljivanje smeća. Na pogodovanja hrvatskih vlasti stranim vlasnicima velikih zagađivaća upozoravao je i tadašnji pravobranitelj Ante Klarić (privitak).

Evo samo nekoliko informacija koje je prikupio pokojni prof. Lerotić, a iz kojih se može vidjeti da se ovdje ne radi o nerazumjevanju već zlom planu međunarodnog kriminala.”

http://www.lerotic.de/HRolcim/

http://www.lerotic.de/cemex/index.htm

http://www.lerotic.de/cemex_hdd/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: