Ivana Rajčić i Goranka Adam pred Saborom održale konferenciju za novinare, priključila im se i Ruža Tomašić…

‘U Hrvatskoj nemamo spalionicu, a suspalionice bi bile cementare koje ne zadovoljavaju tehnološke uvjete.’

Autor: PolitikaPlus

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić rekla je da, ako u Hrvatskom saboru prođe Prijedlog zakona o otpadu, u Hrvatskoj više neće biti ni čistog mora niti čistog zraka.

Nacrtu prijedloga zakona o otpadu je daljnja ekološka degradacija Hrvatske, ocijenila je biloginja Ivana Rajčić na konferenciji za novinare HSP-a dr. Ante Starčević, ispred Hrvatskog sabora. „Na početku se samo deklarativno daje prednost hijerarhiji gospodarenja otpadom, a cijeli novi nacrt prijedloga zakona svodi se na spaljivanje i suspaljivanje, s time da su spalionice i suspalionice po definiciji izjednače“, naglasila je. Dodala je i kako u Hrvatskoj nemamo spalionicu, a suspalionice bi bile cementare koje ne zadovoljavaju tehnološke uvjete za tako složene operacije spaljivanja goriva iz otpada. Također je imala i primjedbu na to što bi odluke o tome što će se spaljivati i dozvole za spaljivanje trebao davati resorni ministar bez sudjelovanja lokalne zajednice. „Lokalna zajednica je isključena iz mogućnosti sudjelovanja ili prigovora na odluku koju donosi ministar“, kazala je Rajčić i dodala kako se time otvara polje jedne nove korupcije. „Ne može jedan čovjek odlučivati o uvjetima života u nekoj lokalnoj zajednici bez njezinog sudjelovanja“, poručila je. Također, kazala je, Nacrtom prijedloga zakona o otpadu omogućava se uvoz opasnog otpada. „Još se u Hrvatskoj nije uspostavila terapija postupanja s otpadom, a omogućava se uvoz otpada iz EU ili čak iz svijeta, pa postoji mogućnost da se Hrvatska doslovno zatrpa otpadom“, ocijenila je. Predviđeno je, kazala je, i njegovo skladištenje u jame, škrape, lagune i prirodne pukotine, a planira se i skladištenje u mora ili jezera, što je ekološki nedopustivo jer skladišta otpada moraju biti uređena.

Biologinja Goranka Adam ocijenila je kako je riječ o štetnom i koruptivnom zakonu. Najavila je i kako će se zbog toga žaliti institucijama za zaštitu ljudskih prava, pučkom pravobranitelju, HHO-u i saborskom Odboru za ljudska prava.

http://www.politikaplus.com/novost/55901/ruza-tomasic-ako-prode-zakon-koji-gura-holy-necemo-imati-cist-zrak-i-more

Pročitajte više:

http://kastelanska-panorama.com/vijesti/kastela/hsp-as-o-gospodarenju-otpadom-ekocid-urbocid-i-genocid-ne-mogu-se-pravdati-direktivama/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: