Lijepu Našu, zemlju turizma i cvijeća pretvaraju u zemlju europskog smeća

Zelena ekonomija: Jedini put izlaska iz krize!

Bruxelles, 03. svibnja 2012. – Prema najnovijim zaključcima EU ministara zaštite okoliša, ne postoji izlaz iz ekonomske krize koji ne uključuje razvoj novih, zelenih tehnologija, racionalno korištenje resursa i zaštitu prirode te biološke raznolikosti.

“Zelena tranzicija otvoriti će milijune novih radnih mjesta i učiniti Europu održivom i konkurentnom”, zaključuju ministri okoliša EU koji su se prije desetak dana sastali u Horsensu u Danskoj kako bi raspravljali o ambicioznim planovima Sedmog akcijskog programa za okoliš pod vodstvom danskog predsjedništva EU.

Predsjednica Vijeća za zaštitu okoliša Ida Auken, ovim je putem izjavila: “Iznimno mi je drago zbog velike potpore zelenoj ekonomiji. Očito je da se europske zemlje slažu kako je prijelaz na zeleno jedini način izlaska iz krize. Zelena ekonomija podrazumijeva stavljanje okolišne politike u središte ekonomske politike. Radi se o vrlo važnom signalu Europi i ostatku svijeta. Mi ćemo povesti put”.

Zelena ekonomija znači da će Europa koristiti svoje resurse na učinkovitiji način te reciklirati približno 100% proizvedenog otpada. Zelena ekonomija mijenja proizvode koje koristimo na način da oni postaju održiviji i ekološki te da se u ukupnoj proizvodnji koristi manje resursa.

Kao primjer možemo navesti ovisnost o rijetkim mineralima i metalima koji se puno koriste u elektroničkim uređajima, a čiju eksploataciju i cijenu regulira šačica zemalja koje su bogate ovim resursima. Zelena ekonomija je inovativna i ojačati će europsku konkurentnost na globalnom tržištu.

Osim rasprava o novim smjernicama, sudionici su raspravljali i o jačanju provedbe postojećih zakona. Tako bi se primjerice punom implementacijom zakonodavstva o otpadu smanjili rashodi europskih zemalja za više od 70 milijardi eura uz stvaranje 400.000 novih radnih mjesta.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / eu2012.dk

Hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i prirode radi suprotno: potiče spaljivanje i suspaljivanje smeća u cementarama, što povezujući se na prethodni tekst, uz oboljevanje domicilnog stanovništva znači zatvaranje radnih mjesta i produbljivanje krize.

Lijepu Našu, zemlju turizma i cvijeća pretvaraju u zemlju Europskog smeća.

Poslušajte što kaže ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy:

————————————
DIREKTIVA 2008/98/EZ EUROPSKOGA PARLAMENTA I VIJEĆA
Ĉlanak 13.
Zaštita zdravlja ljudi i okoliša
Države ĉlanice poduzimaju sve potrebne mjere kako bi osigurale da se gospodarenje otpadom provodi na naĉin kojim se ne ugrožava zdravlje ljudi, ne šteti okolišu, a posebno:
(a) ne ugrožava voda, zrak, tlo, biljke ili životinje;
(b) ne uzrokuju neugodnosti u pogledu buke ili mirisa; i
(c) bez štetnih utjecaja na krajolik ili mjesta od posebnog interesa.
————————————

Oznake:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: