Mirni PROSVJED – Cemex Kaštela 24.05.2012.

547127_389284041107771_1159056641_n

DOLI Cemex! DOLI Vlada! DOLI Holy!

UNATOČ kiši pred Cemexovom tvornicom okupilo se popodne nekoliko stotina Kaštelana koji prosvjeduju protiv spaljivanja otpada u pećima.

“Najavili su kako će spaljivati otpad u sve tri tvornice. Jedna se nalazi na samom izvoru rijeke Jadro. To će biti prava ekološka katastrofa. Nisu pogođena samo Kaštela, već cijeli splitski bazen”, tvrdi Anita Matijaš iz građanske inicijative koja želi zelena Kaštela.

Nijemci puni dioksina

U Cemexu, pak, kažu da spaljivanje otpada uopće nije štetno. To je, tvrde, provjerena tehnologija već dokazana u Njemačkoj, gdje 60 posto cementara kao energent koristi otpad.

“Pozivaju se na njemačka iskustva, a Nijemci su puni dioksina. Ne znaju što će jesti. Dioksin im je u jajima i pilićima. Njemačka više ne želi tu tehnologiju i sada bi je nama prodali”, kaže Matijaš.

Fjaka protiv AKD zaštite

Prosvjed, inače, nije prošao mirno. U jednom trenu došlo je do naguravanja kada su zaštitari AKD-a, koje je angažirao Cemex, počeli bacati stolice koje su prosvjednici donijeli pred tvornicu.

“Zaštitar me je udario stolicom u ruku. Stvar sam prijavila policiji, ali samo radi evidencije, ne mislim čovjeka tužiti jer nije napravio to namjereno, već iz nesmotrenosti”, prepričala nam je Matijaš. Do sukoba većih razmjera ipak nije došlo jer su se nakon intervencije zaštitara iz moto kluba Fjaka, zaštitari AKD zaštite povukli.

Matijaš drži da je prosvjed uspio, unatoč lošem vremenu i prerevnim zaštitarima Cemexa: “Unatoč kiselim kišama i zaštitarima koji su od mirnog pokušali napraviti nemirni prosvjed, prosvjed je super prošao. Okupilo se 400, 500 ljudi. Pokazali smo da postoji inicijativa da se spriječi spaljivanje otpada u pećima Cemexa.” – Piše: D.M.
četvrtak, 24.5.2012. 20:58 – prenosi http://www.index.hr

Pred Cemexovom tvornicom: Bubnjevima i transparentima više stotina ljudi prosvjedovalo protiv spalionice

  317936_389283927774449_195543216_n  521431_389285257774316_2095103167_n 546670_389285727774269_737670462_n  547188_389285307774311_1014041400_n 74788_389284404441068_838565719_n 484293_389284347774407_1832151966_n Kaštelani su još jednom rekli glasno NE spalionici otpada. Prosvjedni skup u organizaciji Građanske inicijative za zaštitu okoliša iz Kaštela održan je ispred tvornice Cemex uz bubnjanje grupe Ritam srca i svojevrsni performans grupe Uštipak iz Solina, a uz podršku solinskih i splitskih ekoloških udruga. Samom prosvjedu, kojem se odazvalo oko 400- 500 stanovnika, prethodilo je naguravanje sa zaštitarima Cemexa, koji su htjeli spriječiti prosvjed, a letjele su i stjedalice. U tom naguravanju aktivistica Anita Matijaš pogođena je sjedalicom zbog čega je zatražila i liječničku pomoć.

403474_389284191107756_1742996814_n

Poruke s prosvjeda bile su jasne: ˝Kaštelani ne žele živjeti u okruženju u kojem ih se konstantno truje i to po tobožnjim direktivama EU. Mi smo protiv saplionice, protiv raka, protiv bolesti. Ne želimo da nas se truje. Apeliramo na resorno Ministarstvo, na misistricu Mirelu Holy – zaustavite spaljivanje smeća, jer mi smo protiv spalionice! Zašto lažete radnike kako će zbog nas ostati bez posla, kad svaki put kada mijenjate energente smanjujete broj radnika? Koliko vam je radnika sada, u ovom trenutku, poslano na čekanje? Uspoređuju nas s Njemačkom. Za razliku od Njemačke u Hrvatskoj ne postoje laboratoriji koji mjere količine dioksina. Svjedoci smo kako nam različiti stručnjaci iz Njemačke ovih dana dolaze govoriti kako je spaljivanje otpada dobro. Eno im sada njihova jaja i kokoši zaraženi dioksinima i furanima, koje povlače iz prodaje, kao dokaz.˝

U ime Građanske inicijative Anita Matijaš ponovila je kakve opasnosti prijete od potencijalnih spalionica otpada usred Kaštelanskog zaljeva usvoje li se izmjene Zakona o otpadu, kojima se dozvoljava cementarama da postanu spalionice.
-Trovat će nas emisijama štetnih plinova i to na prostoru od Splita do Trogira. To im nećemo dopustiti i suprotstavit ćemo se svim dozvoljenim sredstvima. – kazala je uoči prosvjeda Anita Matijaš, koja se proteklih mjeseci zajedno s ostalim članovima GIZZO-a angažira oko problematike spaljivanja otpada. Na negodovanje i neslaganje lokalne zajednice, koja nipošto ne želi spalionicu u svojem dvorištu, upoznali su resorne institucije, Ministarstvo zaštite okoliša, ministricu Holy, a susreli su se i s predsjednikom Ivom Josipovićem.

484248_389284717774370_1472920689_n

Cemex: Naša tvornica radi po svjetskim standardima

Informativni štand pred ulazom u tvornicu postavili su i radnici Cemexa, iako su oni okupljanje gledali s pristojne udaljenosti. Branko Mozara, zadužen za odnose s javnošću kazao nam je kako je Cemex tvornica koja ne radi samo po hrvatskim zakonima već po najećim europskim standardima.

– Nećemo uraditi ništa niti smo do sada napravili što bi na bilo koji način ugrozilo naše zaposlenike, naše susjede ili bilo koga u lokalnoj zajednici. Od samog početka projekta mi inzistiramo na dijalogu, a održali smo čitav niz aktivnosti po pitanju javnosti ovog projekta, organizirali putovanje u Englesku, brojna predavanja i skupove. Na sve prosvjede smo se odazvali. Nedavno smo organizirali i uključivanje javnosti u izradu Studije utjecaja na okoliš, iako to nije bila naša obaveza. – kaže Branko Mozara.

Na našu primjedbu kako se čini da Cemex ipak nije spreman na niti jedan ustupak Mozara odgovara kako ˝ovo o čemu govorimo danas predstavlja pitanje Republike Hrvatske i njezinih zakona. ˝

– Republika Hrvatska donosi zakone i regulativu u okviru koje se industrija, pa tako i cementna, mora ponašati. Ovo nije pitanje Cemexova izbora što i kako da radi već je pitanje zakona kojeg mi moramo implementirati. – kaže.
Upitan da prokomentira pojavu dioksina u jajima u Njemačkoj i zatvaranje tamošnjih farmi, Mozara kaže kako nije stručnjak za jaja, ali jest za cementnu industriju. Naša tvornica radi po svjetskim standardima, korištenje zamjenskih goriva je strogo reguliran proces. U naše tri cementare uloženo je više milijuna kuna, a najveći dio u projekte zaštite okoliša, tvrdi Mozara.

533105_389285501107625_1273944194_n

Organizatori prosvjeda ne slažu se kako eurposke direktive nalažu spaljivanje otpada u cementarama, čak to i opovrgavaju. Najavljuju u skoro vrijeme novi prosvjed na kojem će biti više tisuća ljudi.
– Nećemo popustiti i nećemo prestati s akcijama. Neće nas ušutkati. Za razliku od vlasnika Cemexa, koji ovdje ubiru profit, mi ovdje živimo, a onaj cement kojeg proizvedu koristeći otpad kao pogonsko gorivo mi bi trebali ugrađivati u naše domove, škole, bolnice. Nećemo! Neka ga ponesu doma, u Mexiko! – poruka je s prosvjeda na kojem se moglo čuti kako će zbog ovog slučaja tražiti ostavku Vlade i resorne ministrice. – prenosi http://kastelanska-panorama.com (foto)

Foto: Mirjana Jurić

Jedan od najoriginalnijih prosvjeda u Splitu i okolici organizirali su u četvrtak poslijepodne brojne ekološke udruge ispred tvornice Sveti Juraj u Kaštel Sućurcu na čelu s Građanskom inicijativom za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva zbog zahtjeva tvrtke Cemex o spaljivanju otpada u cementarama. Usprkos kiši, okupilo se čak petstotinjak ljudi.

Mirni prosvjed započeo je incidentom, kad su zaštitari Cemexa razbacali stolice koje su organizatori postavljali. Jednom od stolica pogođena je Anita Matijaš iz Građanske inicijative za zaštitu okoliša.

Ona je lakše ozlijeđena, a zatražila je i liječničku pomoć, te sve prijavila policiji.

Neslužbeno doznajemo kako je cijeli događaj snimljen nadzornim kamerama pa ne bi trebalo biti problema oko utvrđivanja što se zaista dogodilo.

Prosvjednike su podržali i bubnjari splitske grupe “Ritam srca” koji su svojim bubnjevima davali ritam prosvjednicima, a u pravom spektaklu sudjelovali su i solinske grupe “Uštipak” i “Gizzo”.

Tako su prosvjednici uz glazbu i bubnjeve poručili odgovornima kako ne žele spalionicu otpada u svom okolišu, te zatražili čist zrak i vodu za sve stanovnike od Splita do Trogira te generacije koje dolaze.

A nakon pola sata “bubnjanja” počela je kiša, pa su se našalili i da su je zapravo sami pozvali. Na potezu je Cemex… – prenosi http://www.24sata.hr/news/prosvjedovali-protiv-spalionice-pa-bubnjanjem-prizvali-kisu-267302

O Cemex-ovom potezu koji je uslijedio pročitajte na: https://nespalionici.wordpress.com/2012/06/13/trpimir-renic-iz-cemexa-zaprijetio-gradanima/


HVALA svima koji su doprinijeli ovom prosvjedu – GIZZO

Više o organizaciji na:

https://nespalionici.wordpress.com/mirni-prosvjed-pred-cemex-om-24-svibnja-2012-kastela/

Trackbacks / Pingbacks

  1. Ministrice Holy, suočite se sa samom sobom! « NE spalionici - 6. lipnja 2012.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: