Trpimir Renić iz Cemexa zaprijetio građanima

Trpimir Renić – predsjednik uprave Cemexa: U slučaju nastavka neistinitih i neutemeljenih optužbi zasigurno ćemo zatražiti pravnu zaštitu, kako Cemexa, tako i cjelokupne javnosti.

Legitimno je pravo zainteresirane javnosti argumentirano iskazivati svoje strahove i očekivanja. Međutim, jedan dio zainteresirane javnosti uporno iskazuje netočne stavove iskrivljujući činjenicu da je korištenje zamjenskih goriva u cementarama, a posebno goriva iz otpada, dio pozitivne i dugogodišnje europske prakse koja nema štetni utjecaj za ljude i okoliš.

Pritom koriste svaku priliku za izazivanje neutemeljenih strahova i plašenje građana. Žao nam je što se na taj način koristi javni prostor jer autori plakata moraju biti svjesni svoje odgovornosti. CEMEX će i dalje ustrajati na kvalitetnom dijalogu i uključivanju javnosti u postupak procjene utjecaja na okoliš, kao što je to već učinio krajem ožujka kad je organizirao javno predstavljanje i uključivanje javnosti u izradu samog sadržaja studije utjecaja na okoliš za korištenje goriva iz otpada u Kaštel Sućurcu i Solinu, što nije bila naša obveza, niti je praksa u Hrvatskoj, izjavio ja predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske Trpimir Renić, navodeći kako prate razvoj događaja.

U slučaju nastavka neistinitih i neutemeljenih optužbi zasigurno ćemo zatražiti pravnu zaštitu, kako nas, tako i cjelokupne javnosti, zaključio je Renić. – prenosi Slobodna Dalmacija 12.06.2012.

——————————————————————

——————————————————————

Prof.dr.sc. Stanko Uršić – fizikalni kemičar s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i član više državnih komisija za procjenu utjecaja na okoliš, spada među vodeće domaće stručnjake za pitanja zbrinjavanja otpada

CEMEX spaljuje petrolkoks nepoznatoga sastava i k tome dodaje otpadna ulja, a budući da ne omogućuje stalnu i neometanu javnu kontrolu, vjerojatno i druge opasne otpadne tvari. Radna temperatura u cijelom prostoru izgaranja nije i ne može biti homogena i naravno ni izdaleka u prosjeku ne dostiže 1350 C, u dovoljno dugom vremenskom intervalu.
Posljedica je svega toga da su ENORMNA nastajanja i ispuštanja kroz filtere/dimnjak:1. dioksina i furana, najjačih poznatih otrova stvorenih ljudskom djelatnošću;2. žive, talija, kadmija i drugih teških metala (živa u plinovitom stanju, teški metali i drugi otrovi preko submikronskih čestica;3. različitih organskih toksičnih spojeva;4. ispuštanje svih ovih ekstremno opasnih i za zdravlje štetnih onečišćenja još je bitno povećano zbog nedovoljnog čišćenja izlaznih plinova čak i od cementne prašine, što je moguće svaki dan nedvojbeno provjeriti i što je bezbroj puta već provjereno;5. Ostatak cementne prašine nakon čišćenja ondje gdje je dosegnut stupanj čišćenja približan zakonski određenim granicama nipošto se ne može smatrati jednako štetnim kao u slučaju pogona koji za gorivo koristi plin ili naftu.OVDJE SU SVA ŠTETNA ISPUŠTANJA BITNO VEĆA. OVDJE SU SUBMIKRONSKE ČESTICE BITNO VIŠE OPTEREĆENE DIOKSINIMA, FURANIMA, TEŠKIM METALIMA I ORGANSKIM TOKSINIMA VISOKOGA VRELIŠTA. OVDJE JE SADRŽAJ ŽIVE U DIMU BITNO VEĆI. VREĆASTI FILTRI ZAUSTAVLJAJU TEK MALI DIO SVEGA TOGA. VREĆASTI FILTRI ZAUSTAVLJAJU DALEKO NAJVEĆIM DIJELOM SAMO CEMENTNU PRAŠINU. SASTAV SUBMIKRONSKIH ČESTICA KOD TAKVIH POGONA BITNO JE DRUGAČIJI GLEDE OPTEREĆENJA TOKSIČNIM TVARIMA. Posebno to vrijedi za slučaj suspaljivanja automobilskih guma.
 
Pročitajte više:

Oznake:

Trackbacks / Pingbacks

  1. Mirni PROSVJED – Cemex Kaštela 24.05.2012. | NE spalionici - 6. travnja 2013.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: