Postoji odgovornost Republike Hrvatske za povredu odredaba Arhuške konvencije

Hrvatska je usvojila Arhušku konvenciju i obvezala se da će građanima omogućiti učinkovit skup prava iz područja upravljanja okolišem: da budu obaviješteni o svim zbivanjima vezanim za okoliš, da suodlučuju u upravljanju okolišem na svim razinama vlasti te da mogu lako sudski kompenzirati ta prava u slučaju da ona zakažu u praksi. Pri tome, zakonska određenja su vrlo široka i poticajna za najširu javnost: okolišne informacije su, uz neke restrikcije, svi podaci koji se nalaze kod tijela bilo koje razine javne vlasti, a sudionik u javnosti je svatko tko se osjeća takvim.

Postoji odgovornost Republike Hrvatske za povredu odredaba Arhuške konvencije koju je Hrvatska potpisala još 1998., a ratificirala ju je u prosincu 2006. Dakle, imala je vremena da uskladi svoje zakonodavstvo sa zahtjevima Konvencije koja je stupila na snagu u lipnju 2007.

Konvencija nalaže strankama da osiguraju sudjelovanje javnosti za vrijeme izrade planova i programa koji se odnose na okoliš.

Največa jamstva koja Konvencija osigurava u pogledu sudjelovanja javnosti pružaju se oko odlučivanja o tome treba li dopustiti neku djelatnost ili ne.

Donesena odluka mora uzeti u obzir ishod sudjelovanja javnosti, a javnost se mora obavijestiti o odluci čim je tijelo vlasti donese. Tekst odluke zajedno s razlozima na kojima se temelji moraju biti dostupni javnosti.

Ustav određuje da međunarodni ugovori čine dio unutarnjega pravnog poretka, a po pravnoj su snazi iznad zakona.

Pročitajte više:

Arhuška konvencija u hrvatskoj praksi

EU info: Hrvatske vlasti snose odgovornost

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: