Svjetski dan borbe protiv odlaganja i spaljivanja otpada

Pridružimo se 30.09.2012.

Svjetskom danu akcija protiv otpada i protiv njegovog spaljivanja

30.09.2012 se obilježava Svjetski dan protiv odlaganja i spaljivanja otpada.Već godine 2002. osnovan je Svjetski savez za alternativu spalionicama GAIA ( Global Alliance for Incenerator Alternative ). GAIA organizira godišnje događaje poznate kao“ Global Day of Action Against Waste and Incineration“ na kojima pokazuje uspjehe i borbu udruga protiv odlaganja i spaljivanja otpada. Njihov projekt gospodarenja otpadom poznat je pod nazivom  „nula otpada” (zero waste)“. GAIA  u svijetu već uključuje preko tisuću organizacija,udruga  i pojedinaca koji se bore protiv spaljivanja i odlaganja otpada. Organiziraju se i djeluju diljem svijeta od SAD do Filipina i od Južne Afrike preko Italije do Švedske. Treba napomenuti da je centralna udruga u SAD koja koordinira rad svih drugih udruga i organizacija u SAD okupljenih oko projekta “nula otpada”  osnovana i djeluje na poznatom sveučilištu Berekely. Za njih je „nula otpada“ jedino rješenje svjetskog problema gospodarenja otpadom.

Na dan 30. rujna  i prije tog dana u svijetu se organizira niz manifestacija, izložbi, predavanja, radionica, protesta s ciljem upoznavanja javnosti s problemima odlaganja i spaljivanja otpada i s potrebom uvođenja ekološkog postupanja otpadom, odnosno projektom “nula otpada” po kojem je otpad korisna sirovina, a ne smeće.

U Italiji ,koja kao i Hrvatska muku muči sa svim problemima koji su vezani uz gospodarenje i negospodarenje otpadom, ovaj pokret je vrlo uspješan.Tamo se  ove godine organiziraju razne manifestacije, najznačajnije u pokrajini Toskani i to u Firenzi i gradu Capannori. Capannori je poznat kao primjer ekološkog gospodarenja otpadom jer su postigli skoro najveći uspjeh u svijetu u odvojenom prikupljanju i recikliranju otpada, odnosno u postizanju rezultata „ nula otpada ili zero-waste / rifiuti zero“.

U Toskani su održane mnoge aktivnosti od 15-17. rujna (predavanja, susreti, razmjena iskustava,izložbe) s velikim brojem sudionika predavača, izlagača i građana koji posjećuju ove događaje. U tim događajima je ove godine sudjelovao  i vodeći svjetski stručnjak za problematiku otpada i znanstvenik Dr. Paul Connet američki sveučilišni profesor koji je pokrenuo projekt „zero waste ili nula otpada“.

A gdje smo mi u ovom svjetskom vrenju kad se velikim koracima napušta spaljivanje otpada a otpad postaje izvor novih sirovina i novih brojnih radnih mjesta i nove zelene ekonomije?

Sadašnji Ministar za zaštitu okoliša i prirode, gosp. Zmajlović je 25.09.2012. izjavio novinarima u Splitu :

„Do 2018. godine moramo zatvoriti sva odlagališta. Završeno je razdoblje dosadašnjeg načina obrađivanja i odlaganja otpada. Jednom tomu moramo stati u kraj“, poručio je ministar Zmajlović.

Na upit kako komentira informacije da je iz odlagališta otpada Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji došlo do procjeđivanja vode u rijeku Jadro, ministar  Zmajlović je kazao kako to nije točno jer Lećevica postoji samo na papiru kao projekt.

„Ne radi se o klasičnom odlagalištu (Lećevica), već o postrojenju koje se projektira za mehaničko-biološku obradu otpada, a od ostatka otpada će se proizvoditi gorivo ili bio plin“, kazao je Zmajlović.

U vezi s tvornicom cementa „Cemex“ u Kaštelima, koja izaziva nezadovoljstvo mještana zbog prijetnji od zagađenja suspaljivanjem materijala, ministar Zmajlović je  kazao kako se prema njemu dostupnim informacijama ta tvrtka „uskladila  s određenim ekološkim standardima“.

„Spriječeno je širenje prašine, odnosno emisija čestica u okoliš,  i sve potrebne dozvole imaju“, dodao  je ministar Zmajlović.

Paradoksalno je da ministar daje takvu izjavu na obilježavanju mediteranskog Dana obale na kojem je istaknuto da mediteranske zemlje moraju štititi obalu od onečišćenja i urbanizacije.  Postavlja se pitanje zna li ministar da se dobivanjem dozvole za korištenje goriva iz otpada postojeće cementare  pretvaraju u suspalionice otpada i to na obali Kaštelanskog zaljeva?

Ovom izjavom je ministar Zmajlović pokazao potpuno nepoznavanje problema postupanja s otpadom u Hrvatskoj, kao i nepoznavanje europskih uredbi i hrvatskih zakona koji se odnose na gospodarenje otpadom. Vjerujemo da “njemu dostupne informacije” nisu potpune i dovoljno argumentirane, pa se nadamo da će naći vremena i za razgovor s “nezadovoljnim mještanima” kako bi dobio potpunu informaciju o problemima i mogućim posljedicama spaljivanja i suspaljivanja otpada (smeća) u cementarama. U svakom slučaju bi morao razgovarati s predstavnicima GV Kaštela koje je donijelo odluku o zabrani spaljivanja i suspaljivanja opasnog otpada i goriva dobivenog iz smeća (RDF, SRF isl.) u pećima tvornice cementa Sv.Juraj u Kaštelima.

Nadamo se da će ministar Zmajlović pokazati da mu je prioritet  u radu zaštita okoliša i prirode, te da će donijeti odluke u interesu svih građana , a ne samo u interesu tzv. investitora koji planiraju spaljivanje svih vrsta otpada na štetu građana koji žive u blizini spalionica ili suspalionica otpada.

Isto tako vjerujemo da će u Hrvatskoj biti uspostavljeno ekološko gospodarenje otpadom (“nula otpada”) po uzoru na europske i svjetske trendove, jer je to jedini način da zaštitimo najvažnije hrvatske resurse pitku vodu i čisti okoliš i tako svojim potomcima omogućimo opstanak na ovim prostorima.

S kojim  nam to argumentima ministar Zmajlović hoće iznuditi pristanak na spaljivanje otpada u sredini kojoj gravitira oko 300.000 građana, u sredini u kojoj se nalaze dva UNESCO-va grada i antička Salona, izvor hrvatske povijesti i državnosti ???

Članovi Povjerenstva za zaštitu okoliša Grada Kaštela

i Hrvatske udruge Benedikt

Mr.sc Benedikt Aljinović,                         Mr.sc Goranka Adam

Mr.sc Ivana Rajčić Biliškov                      Dr.sc Juraj Kamenjarin

Oznake:, ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: