Fra Luka Delić, gorljivi zaštitnik prirode: “Živim ono što govorim”

Kad je prije sedam godina iz Bajagića kod Sinja stigao u župu sv. Jere u Unešiću, fra Luka je svoj stav kako među ljudima neprestano treba razvijati svijest o zaštiti prirode – slijedeći, uostalom, nauk osnivača svoga reda, sv. Franje Asiškoga, kojega je Papa Ivan Pavao Drugi 1979. godine proglasio zaštitnikom prirode, ekologije i ekologa – konkretizirao u protivljenju gradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom, planiranog na području Lećevice, jer je takav centar, smatrao je, prijetnja podzemnim vodama koje zdrave, čiste i obilne teku kraškim podzemljem slijevajući se prema moru.

Fra Luka, osim što je član šest dalmatinskih ekoudruga i njihov koordinator, o zaštiti i čuvanju okoliša, osobito vode, često govori i s oltara.

– Kao svećenik fratar polazim od toga da se teologija, kao govor o Bogu, i ekologija, znanost koja proučava čovjeka i njegovu okolinu, ne mogu odvojiti – kaže fra Luka.

– Danas u svemu odlučuje politika. Čuvanje okoliša kosi se s načinom na koji razmišljaju političari. Većina njih gleda samo osobnu dobit, a tu onda nema moralnih zakona. Ne zanima ih što će biti s drugima…

I još dalje ide sljedbenik reda Franje Asiškog:

– Nekima se ne sviđa ono što kažem, ali meni se čini da se želi i izvore prodati, da bi se onda prodavalo vodu u bocama, jer je to danas vrlo unosno. Ako se zaštitom naših voda, izvora i podzemnih tokova ne pozabavimo ozbiljno danas, bojim se da u budućnosti nećemo više za to imati prilike. 

Fra Luka i njegovi “ekosljedbenici” predlažu da se otpad zbrinjava odvajanjem.

– Ne bi bilo teško razvrstavati ga i što više reciklirati, kad bi to država snažnije poticala i kad bi to cijelo društvo podržalo.

Dio bi se mogao kompostirati, a onoga što bi poslije ostalo i što se ni na koji način ne bi više moglo koristiti, ionako ne bi bilo puno, i ne bi tražilo nikakve velike regionalne centre. Možda neke male, koji ne bi prijetili okolišu, kaže fra Luka.čitavi članak pročitajte na http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: