Kaštela pokreću upravni spor protiv Ministarstva zaštite okoliša

KAŠTELANSKO POVJERENSTVO PRED MEDIJIMA
Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode kojim je namjeravani zahvat i privremeno skladištenje te loženje drvnog otpada u tvornicama Sv. Kajo i Sv. Juraj prihvatljiv za okoliš, bio je povod konferencije za medije kaštelanskog Povjerenstva za praćenje stanja okoliša, na kojoj je predsjednik Gradskog vijeća i član Povjerenstva Darko Varnica najavio upravni spor protiv Ministarstva. 

– Zamjeramo Ministarstvu što je predmetno rješenje dostavilo tvrtki Cemex, dok smo mi i Grad Kaštela o njemu doznali iz medija, što je neprimjereno jer je ovo Povjerenstvo sudjelovalo u brojnim javnim raspravama i iskazalo svoje protivljenje uz iscrpno obrazloženje, a isto tako Grad Kaštela je stranka u postupku – kazao je na konferenciji Varnica, naglasivši da su Povjerenstvo i Grad prije tjedan dana opetovano tražili da im se to rješenje dostavi.

– Povjerenstvo je predložilo Gradu, što će se i učiniti, da pokrene upravni spor protiv Ministarstva na temelju tog rješenja – najavio je Varnica te pozvao i Županiju Splitsko-dalmatinsku na pokretanje spora, budući da je župan Ante Sanader javno obećao da će Županija dati potporu zaključcima Gradskog vijeća o ovoj temi.

– Neprihvatljivo je također što se je izdalo rješenje koje je izdalo bivše ministarstvo, koje je po novom ustroju promjenjeno, a potpisao ga je bivši državni tajnik Nikola Ružinski, koji više i nije djelatnik Ministarstva. To upućuje da Ministarstvo, kao ni ministar Mihael Zmajlović, rješenje nisu razmotrili, a možda niti pročitali. To rješenje doneseno je početkom prosinca prošle godine da bi nakon dva dana bilo povučeno uz obrazloženje da nije niti doneseno, a skoro nakon godinu dana dostavljeno je Cemexu – navodi Varnica podsjetivši nazočne kako ovaj postupak nije u skladu s dogovorom koji je postignut na sastanku u uredu predsjednika države, kojem je nazočila i ministrica Mirela Holy koja je obećala da će napraviti reviziju na ovu studiju.

Kako Varnica navodi, prema informacijama iz medija izvršena je određena revizija i zatraženi su podaci Toksikološkog zavoda za ovu studiju.

– Način na koji se to provodi propisan je uredbom. Povjerenstvo je trebalo zatražiti reviziju, nalaz Toksikološkog zavoda i te su radnje trebale biti obavljene u roku od 30 dana i trebale su biti navedene u obrazloženju rješenja, ali u obrazloženju toga nema – ustvrdio je predsjednik Gradskog vijeća zaključivši kako je ovakav postupak resornog Ministarstva politički i pravni gaf.

Članica Povjerenstva Ivana Rajčić upoznala je novinare da je pokrenut postupak za procjenu utjecaja na okoliš za gorivo dobiveno iz otpada te da se Povjerenstvo koje je oformilo Ministarstvo slijedećeg tjedna sastaje u tvrtki koja studiju naručuje, Cemexu.

– Povjerenstvo bi trebalo odlučiti je li o ovoj studiji potrebna javna rasprava pa mjesto sastanka može biti svojevrsni pritisak na to Povjerenstvo. Naš prijedlog je da se održi u prostorijama Grada zbog velikog interesa lokalne javnosti – kazala je Rajčić.

Juraj Kamenjarin upozorio je na namjere Vlade, o čemu su izvještavali mediji, da na ovom području bude spalionica otpada, a kao lokacije bi se upotrijebile cementare.

– Potpredsjednik Vlade za medije je kazao da Hrvatska tako može privući oko 2.5 milijardi eura iz EU fondova – objasnio je kamenjarin te kazao kako se može zaključiti da bi cementara mogla postati ne samo spalionica već i termoelektrana koja bi koristila gorivo iz otpada,

Da Ministarstvo zaštite okoliša pri izdavanju ovog rješenja nije poštivalo direktive EU i Arhušku konvenciju, koju je Hrvatska potpisala i ratificirala te donijela zakon o njenom prihvaćanju, govorila je Goranka Adam, a iz Povjerenstva je upozoreno da su spremni i na mogućnost obraćanja sudu u Strasbourgu.

Kolike su moguće opasnosti za stanovništvo, ako cementara postane spalionica, još jednom je novinarima govorio član Povjerenstva Benedikt Aljinović.

Na kraju konferencije Darko Varnica kazao je kako se Kaštela ne protive cementnoj industriji te kako su cementara i lokalna zajednica dugo godina bile u svojevrsnoj pozitivnoj simbiozi te su obe strane od toga imale koristi.

– Ali svi moraju znati da mi u Kaštelima ne želimo prihvatiti daljnju devastaciju ovog područja – zaključio je na kraju Varnica te s ostalim članovima Povjerenstva potvrdio da nemaju ništa protiv upotrebe drvne sjeđke i šumske biomase kao goriva. – prenosi kastela.org

 

 

Oznake:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: