BIJAĆI: Neprihvatljivo rješenje o spaljivanju u cementarama

UZ EKOLOGIJU VAŽAN SEGMENT I KULTURNA BAŠTINA
Povodom prošlotjednog boravka ministra Mihaela Zmajlovića u Kaštelima i aktualiziranja teme spaljivanja goriva iz otpada u pećima Cemexovih tvornica, oglasilio se društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela Bijaći, čiji su članovi odlučno ustali protiv rješenja kojim se dopušta korištenje drvnog otpada i željezničkih pragova u rotacijskim pećima tvornica Sv. Juraj i Sv. Kajo. 

– To rješenje ad litteram ponavlja isto takvo izdato prije godinu dana, koje je povućeno nakon samo dva dana. Oba puta potpisao ga je dr. Nikola Ružinski. Analize koje idu u prilog tom rješenju nisu dostavljene ni gradovima oko Kaštelanskog zaljeva (Split, Solin, Kaštela, Trogir), niti Splitsko-dalmatinskoj županiji, premda bi po svim hrvatskim i europskim zakonima i propisima nadležna tijela tih političkih jedinica morala dobiti takve odluke od sudbinske važnosti za život na njihovim teritorijima – kažu u Bijaćima te navode kako za neprihvaćanje tog rješenja postoji više razloga.

– Temeljni razlog je taj što se radi o središnjem dijelu Splitsko-dalmatinske županije u kojemu se nalazi druga najgušća urbana aglomeracija u Hrvatskoj nakon Zagreba, sa oko 500 000 ljudi, odnosno 12% ukupnoga stanovništva Hrvatske. Drugi razlog je što Splitsko-dalmatinska županija u svom strateškom planu brendiranja predviđa u budućnosti biti regija znanja, čistih tehnologija, mjesta s obnovljivim izvorima energije, ali i kao regija ugodna za život i rad. Osim toga spaljivanje smeća, kao tehnološki postupak, danas je već zastarjeli i ekološki neprihvatljiv način, posebice ako se obavlja u tehnološki neuvjetnim pogonima poput peći u cementarama, koje nemaju suvremene sustave zaštite i filtriranja. Četvrti razlog je što moderni tehnološki sustavi u svijetu danas odbacuju spaljivanje u cijelosti kao način rješavanja problema otpada i baziraju se na sortiranju i reciklaži smeća. Isto tako važno je reći da je navedena regija gusto isprepletena svjetski poznatim spomenicima i naseljima. Tu su dva UNESCO-ova grad (Trogir i Split), antička Salona – hrvatski Pompeji i izvanredni niz renesansnih dvoraca i naselja – neki su od navedenih razloga zbog kojih Bijaći ne prihvaćaju spaljivanje.

U društvu Bijaći traže da nadležna tijela, u prvom redu Ministarstvo zaštite okoliša, ali i Ministarstvo kulture, reagiraju na ovu situaciju i da ne dozvole da se događa da takva sudbinska rješenja ne budu dostavljena onima kojih se poglavito i tiču .

Članovi Bijaća svoj stav, u kojem naglašavaju da nisu protiv industrije cementa kao takve, već  isključivo protiv korištenja štetnih energenata, posebice u vrijeme kada će u skoroj budućnosti cijela Dalmacija biti pokrivena trasom suvremenog plinovoda, pa se može razgovarati i o korištenju plina kao energenta u cementnoj industriji, uputili su nadležnima. – prenosi http://www.kastela.org

Oznake:, , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: