Djeca nam obolijevaju, naša dužnost je zaštititi ih!

U našem području, Kaštelima i Splitu te područjima koja gravitiraju ovoj našoj cementnoj industriji i drugoj industriji poput Željezare u zadnjih deset godina bilo je 130 karcinoma samo u djece. U Dubrovniku u zadnjih deset godina nije bio ni jedan karcinom u djece, a u Makarskoj je bilo petoro oboljele djece.

Dr. Mihovil Biočić, dječji kirurg i bivši ravnatelj splitske bolnice, uvjeren je kako treba zaustaviti industrijalizaciju Kaštela jer ona kobno djeluje na zdravlje djece i odraslih.

– U našem području, Kaštelima i Splitu te područjima koja gravitiraju ovoj našoj cementnoj industriji i drugoj industriji poput Željezare u zadnjih deset godina bilo je 130 karcinoma samo u djece. U Dubrovniku u zadnjih deset godina nije bio ni jedan karcinom u djece, a u Makarskoj je bilo petoro oboljele djece.  Ja pričam samo o djeci, a mnoge bolesti od kojih obolijevaju stariji nisam ni spominjao – kazao je dr. Biočić.

I po ovom se pitanju aktivirala Građanska inicijativa za zaštitu Kaštelanskog zaljeva čiji su članovi protiv spalionice otpada u Cemexu više puta prosvjedovali na splitskoj rivi te ispred tvornice u Kaštelima.

– Nakon objave ovih podataka, pitam se zašto i dalje dozvoljavati da poljoprivreda i turizam propadaju i prednost davati cementnoj i ostaloj ubojitoj industriji? Zar je zdravlje i živote naše djece i nas samih vrijedno žrtvovati zbog industrije? Nova radna mjesta trebamo pronaći u granama poljoprivrede i turizma. Imamo prekrasan zaljev, more i plodna polja koja smo uništili razvojem industrije. Čije je dijete iduće i koliko će ih još morati umrijeti prije no što shvatimo da područje Kaštelanskog zaljeva treba hitnu sanaciju, a ne novu industriju – zapitala se Anita Matijaš ispred Građanske inicijative.

 15. veljače 2012. prenosi http://www.dalmacijanews.com

“Civilizacija uzima svoj danak, i to je činjenica. Međutim, trebalo bi učiniti sve da se opasnost svede na minimum. I jedno bolesno dijete je mnogo ako je uzrok profit.”

Oznake:, , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: