Što će to Cemex uz blagoslov politike (su)spaljivati u svoje 3 cementare?

U kratkom videu pogledajte što je to rdf ili gorivo iz otpada
koje će Cemex uvoziti da bi ga “energetski oporabio” odnosno spalio u tri tvornice na području Kaštelanskog zaljeva (Kaštela, Solin, Klis) za što ima sve potrebne dozvole izdane od resornog ministarstva.

Fizikalni kemičar s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i član više državnih komisija za procjenu utjecaja na okoliš Stanko Uršić ustvrdio je:

“Cemex obmanjuje kada tvrdi da je spaljivanje opasnog otpada bezopasno. Refuse-derived fuel – RDF (i tomu slično) dobiva se iz smeća iz kojega nije izdvojen opasni komunalni otpad! Uostalom, namjere su očite i iz činjenice da su htjeli spaljivati i istrošene željezničke pragove koji jesu opasni otpad. Građani nemaju nikada uvid, niti će ga ikada imati, što se stvarno spaljuje. To bi samo po sebi, trebao biti dovoljan razlog za zabranu”.

Profesor posebno napominje kako “sva ta zamjenska goriva, svako na način određen sastavom, dovode do povećanih ispuštanja kancerogenih tvari, ponajprije putem emisija nevjerojatno velikog broja submikronskih čestica (milijarde čestica u kubnom metru dima). One su opterećene dioksinima i teškim (kancerogenim) metalima. Dodatno, ispuštanjem žive i talija, a nikakvi ih filtri cementare, dizajnirani samo za cementnu prašinu, ne zaustavljaju, pogotovo ne oni za cementnu prašinu”, upozorava profesor.

Tipična je dezinformacija, nastavlja Uršić, “da se teški metali posve ugrađuju u klinker – živa i talij uopće se ne ugrađuju, a drugi dijelom također izlaze napolje”. “Taj dio može biti relativno malen, ali je količina dimnih plinova i prašine enormna tako da se učinak kroma, kadmija, arsena i drugih nikako ne može zanemarivati.

Jedna je Cemexova cementara u Kaliforniji zatvorena upravo zbog kroma pronađenog u okolišu tvornice – na krovu dječjeg vrtića. Te su emisije osobito povezane s neizbježnim čestim prekidima / nehomogenostima u radu peći”, kaže nam Uršić.

ne spalionici

 

Saznajte što kažu sadašnji ministar i bivša ministrica zaštite okoliša:

Fokus, 11.8.2014. HRT1

Oznake:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: