Odgovor ministra Zmajlovića na pitanje o uvozu gorivog otpada u RH

RDF - odgovor ministra Zmajlovića

 

 

 

Mihael Zmajlović:

 
Poštovana gospođo Anita Matijaš,
 točka (33) Direktive o otpadu govori izričito o miješanom komunalnom otpadu KB 20 03 01 koji zadržava svoja osnovna svojstva i nakon određenih postupaka obrade, a isključivo se odnosi na postupak prekograničnog prometa takvim otpadom, definiran u članku 3. točka 5. Uredbe (EZ-a) br. 1013/2006 Europskoga parlamenta i Vijeća od 14. lipnja 2006. o otpremi pošiljaka otpada koja glasi:
 „Otprema miješanog komunalnog otpada (KB 20 03 01) skupljenog iz privatnih domaćinstava, uključujući i skupljanje takvog otpada od ostalih proizvođača, u pogone za oporabu-reciklažu ili zbrinjavanje, u skladu s ovom Uredbom, podliježe istim odredbama kao i otprema otpada namijenjenog zbrinjavanju“.
 Ovdje se isključivo radi o prekograničnom prometu miješanim komunalnim otpadom kojem se nakon određenih postupaka obrade nisu bitno promijenila svojstva. Prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom uvoz takvog otpada u RH je zabranjen.
 RDF ili gorivo iz otpada (GIO) je vrsta otpada koji nastaje određenim posebnim postupcima obrade u cilju dobivanja gorivog otpada koji u sebi mora imati „lake i pogodne frakcije“ koje imaju potreban sastav i energetsku vrijednost da se mogu koristiti kao dodatak ili alternativa redovnim gorivima (uglavnom fosilnim). Riječ je o gorivu dobivenom iz otpada KB 19 12 10 koje nema svojstva opasnog otpada i koje se može koristiti kao dodatak alternativnom gorivu.
Radi se o posebnoj vrsti otpada i prema Zakonu o održivom gospodarenju takvu vrstu otpada je dozvoljeno uvoziti u RH u pogone koji imaju propisane dozvole za obavljanje djelatnosti upotrebe RDF/GIO u svojim proizvodnim procesima. Tu se nipošto ne radi o miješanom komunalnom otpadu.
Miješani komunalni otpad, glomazni otpad te ostali neopasni otpad može se obraditi u postrojenjima za mehaničko biološku obradu otpada te proizvoditi GIO. Obradom otpada se dobiva gorivo iz otpada koje je po svojim kemijskim svojstvima slično fosilnim gorivima poput kamenog ugljena. Gorivo iz otpada je alternativni energent koji se koristi za proizvodnju energije i koji zadovoljava kriterije kvalitete propisane europskim normama CEN TC 343 – Solid Recovered Fuels. Korištenje goriva iz otpada se u cementnoj industriji smatra najboljom raspoloživom tehnologijom, što je objašnjeno u dokumentu Europske komisije iz svibnja 2010.: http://eippcb.jrc.ec.europa.eu/ref…/BREF/clm_bref_0510.pdf.
U europskoj cementnoj industriji prosječna stopa zamjene fosilnih goriva primjenom GIO-a iznosila je više od 30% u 2010., a u pojedinim zemljama čak i više od 60%.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: