Odgovor Ministarstva zaštite okoliša i prirode na pitanje o uvozu gorivog otpada u RH

Odgovore koje sam dobila od Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode i ministra Mihaela Zmajlovića, proslijedila sam pojedinim članovima Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela te prof. dr. sc. Stanku Uršiću. Pročitajte što su odgovorili:

“Obmana je tvrditi da je spaljivanje opasnog otpada bezopasno. Refuse-derived fuel – RDF (i tomu slično) dobiva se iz smeća iz kojega nije izdvojen opasni komunalni otpad!
Najveći problem kod trpanja RDF u peć jesu nehomogenosti i naročito prekidi u radu, što je neizbježno i relativno često. Tada su i onečišćenja najveća.

Sva ta zamjenska goriva, svako na način određen sastavom, dovode do povećanih ispuštanja kancerogenih tvari, ponajprije putem emisija nevjerojatno velikog broja submikronskih čestica (milijarde čestica u kubnom metru dima). One su opterećene dioksinima i teškim (kancerogenim) metalima. Dodatno, ispuštanjem žive i talija, a nikakvi ih filtri cementare, dizajnirani samo za cementnu prašinu, ne zaustavljaju, pogotovo ne oni za cementnu prašinu…

Pročitajte više u članku:

U potrazi za odgovorom struke


Odgovor Ministarstva zaštite okoliša i prirode: RDF - odgovor ministarstva

Poštovana gospođo Matijaš,

 

promet i  transport goriva iz otpada (GIO / RDF ili SRF) dozvoljen je na teritoriju Europske unije i svih njenih članica, pa i u Hrvatskoj.

Korištenje goriva iz otpada kao alternativnog energenta u predviđenom omjeru  moguće je uz prethodno pribavljanje potrebnih dozvola u postrojenjima koja imaju za to potrebne tehnologije.

Detaljan odgovor s navedenim zakonskim aktima EU i RH koji reguliraju ovo pitanje dostavljam Vam u prilogu.

 

S poštovanjem, Dijana Sušac

GORIVO IZ OTPADA

Poštovani,

 

  1.  Točka (33) „preambule“ Okvirne Direktive o otpadu govori izričito o miješanom komunalnom otpadu KB 20 03 01 koji zadržava svoj KB 20 03 01 i nakon određenih postupaka obrade koji ne mijenjaju bitno njegova svojstva, a isključivo se odnosi na postupak prekograničnog prometa takovim otpadom, definiran u članku 3. točka 5. Uredbe (EZ-a) br. 1013/2006 Europskoga parlamenta i Vijeća od 14. lipnja 2006. o otpremi pošiljaka otpada koja glasi:

„Otprema miješanog komunalnog  otpada (KB 20 03 01) skupljenog iz privatnih domaćinstava, uključujući i skupljanje takvog otpada od ostalih proizvođača, u pogone za oporabu-reciklažu ili zbrinjavanje, u skladu s ovom Uredbom, podliježe istim odredbama kao i otprema otpada namijenjenog zbrinjavanju“.

Dakle ovdje se radi isključivo o prekograničnom prometu miješanim komunalnim otpadom kojem se nakon određenih postupaka obrade nisu promijenila bitno svojstva i zadržava i dalja osnovna svojstva miješanog komunalnog otpada Ključni broj (KB) 20 03 01 i prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom uvoz takvog otpada u RH je zabranjen.

 

  1.  RDF (Refuse Derived Fuel) ili Gorivo iz otpada (GIO) je vrsta otpada koji nastaje određenim posebnim postupcima obrade (izdvajanja određenih frakcija i sl.) u cilju dobivanja gorivog otpada koji u sebi mora imati tzv. „lake i pogodne frakcije“ koje imaju potreban sastav i energetsku vrijednost da se mogu koristiti kao dodatak ili alternativa redovnim gorivima (uglavnom fosilnim) u našem slučaju u tvornicama za proizvodnju cementa i imaju Ključni broj (KB) 19 12 10 gorivi otpad (gorivo dobiveno iz otpada) i nemaju svojstva opasnog otpada.

Dakle u ovom slučaju radi se o posebnoj vrsti otpada i takvu vrsta otpada (Gorivo iz otpada) je dozvoljeno prema Zakonu o održivom gospodarenju uvoziti u RH u pogone koji imaju Zakonom propisane dozvole za obavljanje djelatnosti upotrebe RDF/GIO (djelatnost energetske oporabe otpada) u svojim proizvodnim procesima i ne radi se o miješanom komunalnom otpadu  KB 20 03 01 kojeg gospođa spominje u svom e-mailu, citirajući točku 33. iz preambule Okvirne Direktive o otpadu.


Opće informacije o Gorivu iz otpada (GIO /engl. SRF/):

Miješani komunalni otpad, glomazni otpad te ostali neopasni otpad (sukladno Figure 1 EN 15359:2011) može se obraditi u postrojenjima za mehaničko biološku obradu otpada te proizvoditi GIO. Obradom otpada, znači usitnjavanjem, odvajanjem metala, kamenja, PVC plastike itd. dobiva se Gorivo iz otpada koje je po svojim kemijskim svojstvima slično fosilnim gorivima poput kamenog ugljena.

Gorivo iz otpada je alternativni energent koji se koristi za proizvodnju energije i koji zadovoljava kriterije kvalitete propisane europskim normama CEN TC 343 – Solid Recovered Fuels.

http://standards.cen.eu/dyn/www/f?p=204:32:0::::FSP_ORG_ID,FSP_LANG_ID:407430,25&cs=1E692895E0FA13AE68B9FA01D5A630ED7

Nadalje, korištenje GIO konkretno u cementnoj industriji smatra se „Best Available Technology“ („Najbolja raspoloživa tehnologija“) i objašnjeno je u odlomku „1.2.4. Use of waste“ dokumenta Europske Komisije. (Izvor: European Commission (ed) (May 2010) Reference Document on Best Available Techniques in the Cement, Lime and Magnesium Oxide Manufacturing Industries)

Klase i kvaliteta GIO-a koji se proizvodi isključivo iz neopasnog otpada navedeni su u EN 15359:2011.

CEN (ed.) (2011) EN 15359:2011-Solid recovered fuels-Specifications and classes. Brussels, Belgium, 2011.

t2

http://standards.cen.eu/dyn/www/f?p=204:110:0::::FSP_PROJECT:28975&cs=1D9FB2D138F295E4A8EB504E338D7B61A

 

U europskoj cementnoj industriji prosječna stopa zamjene fosilnih goriva primjenom GIO-a iznosila je preko 30% u 2010., u pojedinim zemljama čak i preko 60%.

t1

Izvor: WBCSD (World Business Council for Sustainable Development) (2010): The Cement Sustainability Initiative. Cement Industry Energy and CO2 Performance – “Getting the Numbers right”. Online im WWW unter URL: http://www.wbcsdcement.org/index.php/key-issues/climate-protection/global-cement-database

 

Budući da je u ovom konkretnom slučaju spomenuta tvrtka Cemex Hrvatska d.d. uzete su u obzir aktualne informacije s nedavno održane konferencije „8th Global CemFuels Conference 2014 (25.-26. 2. 2014.) u Beču, a koje su dostupne na internetu.

http://www.cemfuels.com/conferences/global-fuels/review/gfc-2014-review

Dirk Lechtenberg gave the first keynote presentation at the conference. Dirk pointed out that Cemex is the cement company with the highest current AF use, at around 27%, but with other multinationals including HeidelbergCement, Buzzi, Lafarge and Votorantim catching up fast….

Trackbacks / Pingbacks

  1. U potrazi za odgovorom struke | NE spalionici - 20. kolovoza 2014.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: