U potrazi za odgovorom struke

Odgovore koje sam dobila od Ministarstva za zaštitu okoliša i prirode i ministra Mihaela Zmajlovića, proslijedila sam pojedinim članovima Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela te prof. dr. sc. Stanku Uršiću. Evo što su odgovorili:
 
Prof. dr. sc. Stanko Uršić – fizikalni kemičar s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i član više državnih komisija za procjenu utjecaja na okoliš
“Obmana je tvrditi da je spaljivanje opasnog otpada bezopasno. Refuse-derived fuel – RDF (i tomu slično) dobiva se iz smeća iz kojega nije izdvojen opasni komunalni otpad!
Najveći problem kod trpanja RDF u peć jesu nehomogenosti i naročito prekidi u radu, što je neizbježno i relativno često. Tada su i onečišćenja najveća. (primjer slika niže)
Foto Anita Matijas 5.8.2014. u 6.22 sati
Sva ta zamjenska goriva, svako na način određen sastavom, dovode do povećanih ispuštanja kancerogenih tvari, ponajprije putem emisija nevjerojatno velikog broja submikronskih čestica (milijarde čestica u kubnom metru dima). One su opterećene dioksinima i teškim (kancerogenim) metalima. Dodatno, ispuštanjem žive i talija, a nikakvi ih filtri cementare, dizajnirani samo za cementnu prašinu, ne zaustavljaju, pogotovo ne oni za cementnu prašinu.
Tipična je dezinformacija da se teški metali posve ugrađuju u klinker – živa i talij uopće se ne ugrađuju, a drugi dijelom također izlaze napolje. Taj dio može biti relativno malen, ali je količina dimnih plinova i prašine enormna tako da se učinak kroma, kadmija, arsena i drugih nikako ne može zanemarivati.
Notorno je da SRF, RDF i slično, sadrži osim žive i talija (koji se ne ugrađuju u klinker) i druge teške metale koji se ugrađuju više ili manje, nikad sasvim. Piromani će reći “almost completely”, ali nije tako jednostavno.
Neka Vam pokažu gdje je to formulirana i propisana obveza da se PVC (najopasnija “sirovina” za nastajanje dioksina) izdvaja iz mase iz koje rade SRF/RDF. Do sada unatoč pretraživanju, nisam našao ništa slično, a i temeljito sumnjam da bi to netko bio u stanju iz smeća izdvojiti PVC od ostale plastike. Teoretski, to bi se moglo zamisliti, no volio bih čuti tko je to doista ostvario i u kojem opsegu.
Jedna je Cemexova cementara u Kaliforniji zatvorena upravo zbog kroma pronađenog u okolišu tvornice – na krovu dječjeg vrtića. Te su emisije osobito povezane s neizbježnim čestim prekidima / nehomogenostima u radu peći.
Nema bitne razlike pali li se željezničke pragove ili RDF.”

 
Mr. sc. Ivana Rajčić – članica Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela
“Dozvola za gospodarenje otpadom glasi na gorivi otpad, tek se u zagrade navodi gorivo iz otpada. Što ga hoće reći da je netko gorivi otpad proglasio gorivom mada ono ostaje otpad.
U odgovoru se spominje SRF koji je jedan dio RDF-a. RDF nema normu, SRF ima. Pod gorivo iz otpada spada i RDF i SRF kao podskup RDF.
Uopće nije bitno što i koliko industrija tog otpada loži u EU. To nije nitko dovodio u pitanje niti poricao. Bitno je to da PVC i ostale plastike ima u RDF jer se RDF dobiva mljevenjem i sušenjem gorivog dijela smeća i zadržava sva njegova svojstva jer se uobičajenim postupcima obrade u MBO postrojenju (sušenje, mljevenje) ne mjenjaju kemijska svojstva gorivog dijela pomiješanog komunalnog otpada, ili ti ga smeća.
Što su to posebni postupci obrade unutar MBO postrojenja?
Upravo mljevenje i sušenje su standardni postupci. Bilo bi lijepo upitati Ministarstvo što misle gdje ide PVC iz pomiješanog komunalnog otpada i kako će oni nadzirat cementare i sl. postrojenja spaljuje li se RDF ili SRF, a  i tko će kontrolirat prateće listove. Tko će iz mase zvano smeće izdvojiti PVC, punila koja polimerni materijali sadrže i sl.?
Veliki problem predstavlja živa koja jest problem prilikom spaljivanja RDF.  Postoje dokazane znanstvene činjenice da (su)spaljivanje RDF utječe na okoliš i zdravlje ljudi koji borave u tom okolišu. SRF je tu da se manipulira o neštetnosti spaljivanja otpada. Činjenica je da sva postojenja koja suspaljuju ili spaljuju otpad su objekti za zbrinjavanje otpada, a ovim postupkom nadležnog ministarstva RH postaje jedna veliko postojenje za zbrinjavanje otpada ili ti ga gorivog dijela smeća.”
 
Dr. sc. Juraj Kamenjarin – član Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela
Koliko vidim, nije demantirano ništa iz članka prof.dr.sc. Mihovila Biočića. Čak se i dalje pokušava zbuniti javnost stalno napominjujući da se radi o gorivu. Koriste se kratice RDF i GIO, a prešućuje se Katalog otpada. U Katalogu otpada jasno piše da je 19 12 10 GORIVI OTPAD, a tek u zagradama se spominje kao alternativni naziv – gorivo dobiveno iz otpada. (Smatram da gorivo iz otpada kako se navodi u odgovoru i gorivo dobiveno iz otpada kako se navodi u Katalogu nije isto).
Svakom je jasno da smeće ili otpad većim dijelom gori. Ali to je i dalje smeće ili otpad. Osim toga cementarama se plaća loženje tog ”goriva”. To je izgleda jedino ”gorivo” na svijetu koje se plaća korisniku. Već se zamišljam kako dolazim na benzinsku postaju i natočim automobil; a onda mi još i plate što sam natočio ”gorivo”??? 
 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: