“Ako ste ozakonili uvoz RDF u Hrvatsku, tko će onda spriječiti da postanemo destinacija za obradu i spaljivanje europskog smeća?!”

Prof. dr. sc. Stanko Uršić – fizikalni kemičar s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i član više državnih komisija za procjenu utjecaja na okoliš

Nakon što su ekološke udruge i građanske inicijative okupljene u koordinaciju “Zero Waste Hrvatska” zatražile od premijera Zorana Milanovića da smijeni ministra za zaštitu okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, jer tvrde da od Hrvatske želi napraviti destinaciju za obradu i spaljivanje europskog smeća, prof dr. sc. Stanko Uršić  za Dnevnik 3, između ostalog je rekao:

“To je gorivo koje se dobiva obradom određenih frakcija smeća, rjeđe otpada, više komunalnoga smeća. To je opasno ako se koristi kao gorivo. Konkretno u hrvatskom slučaju ima dvije razine opasnosti: jedna je ta da je opasno, a druga je ta da je ekstremno opasno.

Ova niža razina uporaba je u cementari. To gorivo ima vrlo lošu regulaciju, vrlo je loša regulativa oko tog goriva. U Europi je vrlo velika pobuna oko toga. Radi se o tome da su ekološki standardi za to gorivo ekstremno niski, definirana je samo živa, i to na samoj granici, a recimo talij koji je u cementnoj peći gotovo jednako opasan, može ga biti 20 i 50 puta više, jer ostali teški metali, osim žive, u većini slučajeva uopće nisu regulirani. Tu je i kadmij koji je hlapiv, opasan i kancerogen. To je ogroman problem jedne loše regulative protiv koje je pola kontinenta, ali ekolozi su preglasani i nastoje to promijeniti.

Druga je razina ekstremno opasna. Naime, postoji pet klasa tog goriva, a peta ima višestruko više žive od prve klase i jeftinija je pa bi se za time mogli polakomiti energetski pogoni. Na primjer, pogoni na biomasu koji bi to trpali, a nemaju nikakve filtre. To bi bila ekstremno opasna situacija. Propisi dopuštaju i katastrofalnu visoku razinu klora koja potječe iz PVC-a. U tom bi slučaju ti energetski pogoni bili spalionice bez ikakvih filtera.”

Više u priloženom videu.

Oznake:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: