Gradonačelnici Kaštela, Solina i Trogira podržali prosvjed protiv spaljivanja smeća u Cemexovim pećima

Gradonačelnici Kaštela, Solina i Trogira: Podržavamo prosvjed na Rivi!

– Oštro se protivimo suspaljivanju gorivog dijela komunalnog otpada, goriva iz otpada, i svih vrsta opasnog otpada u cementarama na području Kaštelanskog zaljeva. Korištenje takvog energenta u suprotnosti je sa Odlukama Gradskog vijeća Kaštela i prostornim planovima Kaštela i županije. I Grad Kaštela i županija su protiv rješenja o korištenju takvog energenta podnijeli upravni spor – izjavio je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić- Podržavam sve građane cijelog kaštelanskog zaljeva u njihovim temeljnim i ustavnim pravima na očuvanju zdravlja. Podržavam što skoriju primjenu sustava gospodarenja otpadom zasnovanog na ekološkom suvremenom načinu zbrinjavanja otpada i razvrstavanja otpada na samom kućnom pragu – riječi su prvog čovjeka Trogira Ante Stipčića, dok je solinski poteštat Blaženko Boban podsjetio na odluku tamošnjeg Gradskog vijeća u kojoj se izričito navodi kako je Grad Solin izričito protiv bilo kakvih daljnjih zagađivanja jer bi to predstavljalo elementarno kršenje ljudskih prava koja garantira Ustav RH.- Podržavamo građane kojima je namjera da sačuvaju Kaštelanski zaljev koji je zadnjih desetljeća bio itekako devastiran. Moramo voditi brigu o još jednoj ustavnoj odredbi, a to je pravo na rad. Stoga molimo tvrtku Cemex da vodi računa i o tom ustavom zagarantiranom pravu, ali nikako na uštrb bilo kakvog dodatnog zagađivanja – kazao je Boban.

Baldasar suzdržaniji

Njihov splitski kolega Ivo Baldasar bio je nešto suzdržaniji, ali je istaknuo kako “kako zaštita zdravlja naših građana nema alternative”. Prema njegovim riječima, splitska vlast poštuje Ustavom zajamčena prava građana na mirni prosvjed.

– Žao mi je što Split i dalje jedini radi na rješavanju problema zbrinjavanja otpada, sanaciji Karepovca i rješavanju pitanja regionalnog centra. Kad treba odlagati otpad, svi vide Split i Karepovac, a kad treba raditi na rješavanju ovih problema, kao i drugih koji utječu na kvalitetu života, poseže se za parolama. Razumljiv je strah ljudi za vlastito zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, a stručnjaci bi trebali dati svoje mišljenje je li “Cemex” ispunio sve obveze po pitanju zaštite od ispuštanja štetnih plinova – dodao je Baldasar.

JAKOV ŽARKO
GORDAN ZUBČIĆ
Foto: Arhiv CROPIX

Slobodna Dalmacija

Objavljeno 10.10.2014.

NISMO ZABORAVILI

Tražeći podršku, u periodu od 2011. do 2014. sastajali smo se više puta s predstavnicima raznih političkih stranaka, među ostalima i s današnjim gradonačelnikom Splita Ivom Baldasarom, u vrijeme dok je vodio predizbornu kampanju za gradonačelnika. Sastancima su, osim građana, prisustvovali i stručni članovi Povjerenstva za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela u svojstvu građana, kako bi dotične pravodobno i pravovaljano educirali o problemu.  – https://nespalionici.wordpress.com/gizzo-glas-naroda/

Oznake:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: