Zbog spaljivanja otpada Berketu i Kaštelima 200 tisuća kuna kazne

grb grada kaštela

Joško Berket i Grad Kaštela ipak se neće izvući s krajnje simboličnim kaznama zbog spaljivanja otpada u Rudinama. Prekršajni sud u Splitu lani ih je osudio na 8 tisuća, odnosno, 35 tisuća kuna kazne, no Visoki prekršajni sud uvažio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu te im izrekao minimalne, ali značajno više kazne, Berketu kao odgovornoj osobi 50 tisuća kuna, a Gradu kao pravnoj osobi 150 tisuća kuna.

Bez naročito olakotnih okolnosti

Berket i Kaštela žalili su se po svim žalbenim osnovama, no odbijeni su jer je Visoki prekršajni sud ocijenio da su činjenice pravilno utvrđene. Jedino su smatrali da nema mjesta za ublažavanje kazne jer okolnosti na koje se pozvao prvostupanjski sud nisu naročito olakotne s obzirom da se radi o prekršaju kojim se šteti okolišu.

Štetni i opasni plinovi

Inspekcijskim nadzorom od 13. listopada 2010. godine utvrđeno je kako se na lokaciji Rudine-Pržac u Kaštel Novom spaljivao otpad poput drvene stolarije tretirane bojama i premazima sa kemijskim spojevima čijim izgaranjem nastaju štetni plinovi, a bilo je i metalnog i plastičnog otpada koji kod spaljivanja emitira velike emisije dima sa raznim opasnim plinovima opasnim po okoliš. Berket i Kaštela tvrdili su da su spaljivali grane, no sud je poklonio vjeru inspekcijskom nadzoru, tim više što je voditeljica pogona Grada Kaštela zapisnik potpisala bez primjedbi. – prenosi INDEX, 5. studenog 2014.

spaljivanje ilegalno odloženog otpada

Berket mora platiti 50 tisuća, a Grad Kaštela 150 tisuća kuna zbog spaljivanja otpada

Prije godinu dana nepravomoćno su kažnjeni sa osam tisuća i 35 tisuća kuna kazne jer je Prekršajni sud u Splitu smatrao da postoje okolnosti temeljem kojih se kazna može spustiti ispod propisanog minimuma

Visoki prekršajni sud prihvatio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Splitu te značajno povisio kazne bivšem gradonačelniku Kaštela Jošku Berketu i Gradu Kaštela zbog spaljivanja otpada.

Prije godinu dana nepravomoćno su kažnjeni sa osam tisuća i 35 tisuća kuna kazne jer je Prekršajni sud u Splitu smatrao da postoje okolnosti temeljem kojih se kazna može spustiti ispod propisanog minimuma.

Visoki Prekršajni sud ocijenio je, pak, da se ne radi o naročito olakotnim okolnostima za primjenu instituta ublažavanja kazne s obzirom da se radi o prekršaju kojim se šteti okolišu. Stoga je određena nova kazna, i to minimalna, što znači da će Berket morati platiti 50 tisuća, a Grad Kaštela 150 tisuća kuna. Istina, mogu proći nešto povoljnije ako budu brzi i u roku od tri mjeseca plate dvije trećine kazne.

Berket i Grad Kaštela odgovarali su zbog spaljivanja otpada na predjelu Rudine-Pržac 13. listopada 2010. u Kaštel Novom. Osim granja, spaljivali su i drvenu stolariju premazanu bojama s kemijskim spojevima čijim izgaranjem nastaju štetni plinovi dioksini te metalne i plastične ostatke, pri čemu su nastale velike emisije dima i produkti gorenja sa opasnim plinovima koji mogu onečistiti okoliš te predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje.

Berket i Kaštela žalili su se po svim mogućim osnovama. Tvrdili su da nisu gospodarili otpadom na način opisan u optužnici. – prenosi Dalmacija News, 5. studenog 2014.

Prisjetimo se:

11. studenog 2013. – Berket kažnjen s 8 tisuća kuna, a Grad Kaštela s 35 tisuća kuna zbog spaljivanja otpada

Prekršajni sud u Splitu osudio je nepravomoćno bivšeg gradonačelnika Kaštela Joška Berketa na osam tisuća kuna kazne zbog spaljivanja otpada na otvorenom prostoru. Grad Kaštela je kažnjen s 35 tisuća kuna. Izrečene kazne su ispod minimuma jer je za ovo djelo propisana kazna od 50 do 100 tisuća kuna za odgovornu osobu, odnosno, od 150 do 400 tisuća kuna za pravnu osobu.

Sud smatra da će i ove kazne biti dostatne da se poluči svrha kažnjavanja i da okrivljenici shvate neprimjerenost svog ponašanja. Olakotne okolnosti su dosadašnja nekažnjavanost, kao i što prekršajem nisu nastupile teže posljedice jer se radilo o jednokratnom spaljivanju otpada te se već idućeg dana postupilo po rješenju nadležne inspekcije. Otegotnih okolnosti za sud nije bilo.

Berket i Grad odgovarali su zbog spaljivanja otpada na lokaciji Rudine-Pržac 13. listopada 2010. u Kaštel Novom. Osim granja, spaljivali su i drvenu stolariju premazanu bojama s kemijskim spojevima, čijim izgaranjem nastaju štetni plinovi dioksini, kao i metalne i plastične ostatke, pri čemu su nastale velike emisije dima i produkata gorenja s opasnim plinovima koji mogu onečistiti okoliš te predstavljaju rizik za okoliš i opasnost za ljudsko zdravlje.

Bivši gradonačelnik je u pisanoj obrani naveo da nije kriv jer da se Grad Kaštela suzdržava od bilo kakvih radnji kojima bi se moglo dovesti u pitanje ljudsko zdravlje i zagaditi okoliš. Berket je zanijekao da je Grad Kaštela gospodario otpadom na način kojim je to opisano u optužnom prijedlogu.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu uložit će žalbu zbog sankcije.

Dalmacija News, 11. studenog 2013.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: