Upravni sud: Cemex ne smije koristiti gorivo iz otpada

Sudac Upravnog suda u Splitu Silvio Čović donio je u ponedjeljak presudu kojom poništava rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti zahvata prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutog goriva iz otpada (RDF/SRF) u Cemexovim tvornicama cementa Sv. Juraj i Sv. Kajo, te predmet vraća na ponovni postupak i odlučivanje.

Presuda je pravomoćna i ministarstvo nema pravo žalbe, a to znači da Cemex, ako želi koristiti gorivo iz otpada, mora ponoviti kompletnu proceduru za ishođenje novog rješenja što bi moglo potrajati tri do četiri godine. – prenosi Slobodna Dalmacija

svijetuproslosti

Zmajlović donio rješenje nekoliko dana prije ulaska u EU

CEMEX neće moći spaljivati kruti otpad u svojim pećima. Upravni sud u Splitu srušio je, naime, dva rješenja Ministarstva zaštite okoliša koja su solinskoj tvornici omogućila da prijeđe na kontroverznu tehnologiju protiv koje su bili i Grad Kaštela, i splitska Županija te Udruga Sunce. Zbog novog goriva za cementaru prosvjedovalo se čak i na splitskoj Rivi, a Kaštelani su pokušavali uvjeriti svoje susjede iz Splita kako će i oni biti u problemu ako zadimi otpad sa štetnim elementima iz peći prekoputa Kaštelanskog zaljeva.

Cemex vraćen na početak, moraju ponoviti proceduru, ali uz strože EU odredbe

Čini se kako se ministru Mihaelu Zmajloviću žurilo da donese ukinuta rješenja prije ulaska u EU. Zbog hrpe europskih direktiva danas se trebaju, naime, ispuniti puno strožiji kriteriji pa se malo zbrzalo, makar je tako konstatirao predsjednik splitskog Upravnog suda Silvio Čović, koji je srušio rješenja Ministarstva zbog niza propusta. 

Prvom presudom sudac Čović poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoliša o prihvatljivosti zahvata prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutog goriva iz otpada u Cemexovim tvornicama Sveti Juraj i Sveti Kajo. Predmet je vraćen na ponovni postupak i odlučivanje, ali na način da će se morati ponoviti kompletna procedura za dobivanje novog rješenja, što će svakako potrajati nekoliko godina.

Studija o utjecaju zahvata na okoliš koristila podatke Cemexa o kvaliteti zraka?!

Zanimljivo je da se konstatiralo kako je studija procjene utjecaja zahvata na okoliš koristila podatke mjerne stanice Cemexa, jer država već 8 godina nije pustila u rad dvije mjerne stanice u Kaštelima i Splitu. Problem je ispao i što su podatke analizirali u Zavodu za javno zdravstvo, i to za razdoblje od 2008. do 2010. godine, a dozvolu za mjerenje kakvoće zraka dobili su tek prošle godine. Kako doznajemo, Ministarstvo zaštite okoliša je svojedobno čak podnijelo i optužni prijedlog protiv Zavoda zbog neovlaštenog mjerenja kakvoće zraka, no to ih nije ipak smetalo da njihove podatke prihvate za studiju. – prenosi INDEX

Pročitajte više: Slučaj Cemex je presedan

Oznake:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: