Meksički Cemex objavio prodaju triju cementara u Kaštelanskom zaljevu

MEKSIČKI Cemex objavio je kako su potpisali ugovor o prodaji svog poslovanja u Hrvatskoj mađarskoj kompaniji Duna-Drava Cement za 230,9 milijuna eura. Ugovor uključuje i imovinu u BiH, Crnoj Gori i Srbiji.

Cemex je prodao tri cementare koje su u 2014. godine prodale oko 1,66 milijuna tona cementa, dva kamenoloma agregata, lani su prodali 0,16 milijuna tona, te sedam postrojenja za proizvodnju betona, u 2014. godini prodano je oko 0,25 milijuna tona. Cemexovo poslovanje u toj godini ostvarilo je neto prodaju od oko 138 milijuna američkih dolara.

Prodaja za smanjenje dugova i korporativne namjene

U priopćenju su naveli kako će prihodi od ove transakcije biti iskorišteni za smanjenje dugova te opće korporativne svrhe.

“Zatvaranje ove transakcije podliježe zadovoljavanju standardnih uvjeta za ovu vrst transakcija, što uključuje odobrenje regulatora. Trenutačno očekujemo finalizaciju tijekom četvrtog kvartala 2015. godine. Financijski savjetnici u ovom poslu bili su Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, BNP Paribas i Morgan Stanley”, stoji u priopćenju Cemexa.

Cemex se povukao nakon što je Upravni sud stavio van snage dozvolu o korištenju otpada

Prodaja je uslijedila vrlo brzo nakon što je Upravni sud stavio van snage dozvolu Ministarstva zaštite okoliša da se u cementarama kao gorivo može koristiti otpad. Dozvola je dana svega koji dan prije učlanjenja Hrvatske u EU, unatoč velikom protivljenju lokalne zajednice i građana Kaštela koji su čak prosvjedovali i na splitskoj Rivi nastojeći uvjeriti Splićane kako cementare nisu samo njihov, već zajednički problem.

Sud je srušio dozvole jer je utvrđen niz propusta. – prenosi INDEX

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.