Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pogoduje Cemexu?

CEMEX - Foto - Jelena Rogosic, travanj 2013.

nema mira oko cementare

GRAD KAŠTELA: Ne dopuštamo loženje opasnog otpada

Kaštelanska gradska uprava ne posustaje u podizanju tužbi protiv Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a sve zbog rješenja i dozvola koje izdaje tvrtki “Cemex Hrvatska”.

Posljednja u nizu je s kraja prosinca prošle godine, kad je Upravni sud u Splitu zaprimio tužbu kojom Grad Kaštela traži poništenje rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša (IPPC dozvola), izdanog “Cemexu” u studenom prošle godine, te predlaže da se njegovo izvršenje odmah obustavi.

Prisjetimo se; sudac Upravnog suda u Splitu Silvio Čović donio je u srpnju 2015. presudu kojom poništava rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti zahvata prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutog goriva iz otpada (RDF/SRF) u Cemexovim tvornicama cementa Sv. Juraj i Sv. Kajo, te predmet vraća na ponovni postupak i odlučivanje.

Presuda je pravomoćna i ministarstvo nema pravo žalbe, a to znači da Cemex, ako želi koristiti gorivo iz otpada, mora ponoviti kompletnu proceduru za ishođenje novog rješenja što bi moglo potrajati tri do četiri godine.

Međutim, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na koncu 2015. godine izdaje RJEŠENJE o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša za postrojenja tvrtke Cemex Hrvatska d.d.  Postupak nisu vratili na početak, čime su se stavili iznad sudstva kršeći pravni poredak Republike Hrvatske?!

Prema istom Rješenju, koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode objavilo na svojim službenim stranicama, podpostrojenje A – Tvornica cementa Sveti Juraj posjeduje dozvolu za oporabu sljedećih vrsta otpada:

Tvornica cementa Sveti JurajKNJIGE OBJEDINJENIH UVJETA ZAŠTITE OKOLIŠA S TEHNIČKO-TEHNOLOŠKIM RJEŠENJEM ZA SVA CEMEXOVA PODPOSTROJENJA možete pogledati na LINKU

Ovo je već druga tužba Grada Kaštela zbog navedenog rješenja, za koje u Ministarstvu, za Slobodnu Dalmaciju kažu da je doneseno u skladu s presudom Upravnog suda u Splitu od 6. srpnja 2015. godine, kojom je Sud poništio ranije izdano rješenje te predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje. Novo rješenje odnosi se samo na postojeća postrojenja bez provođenja aktivnosti prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutog goriva iz otpada RDF/SRF, a po tome se i razlikuje od prethodnog, također naglašavaju. Nadalje ističu da je sve učinjeno sukladno zakonu i propisima te presudi Upravnog suda u Splitu.

U Cemexu nezadovoljni

U “Cemexu” su nezadovoljni i uzroke ovakvog ponašanja Grada Kaštela više ne povezuju samo s gorivom iz otpada. Ponajprije podsjećaju na to da je cementna industrija obveznik ishođenja okolišne dozvole prema direktivi Vijeća Europe, da im je ona jedan od osnovnih preduvjeta poslovanja, ali da zbog tužbi Grada Kaštela, nažalost, nakon dvije i pol godine, danas još uvijek nisu njezin nositelj.

– Uistinu nam nije jasno zašto se, nakon što je nadležno ministarstvo unijelo sve tehničke ispravke tražene sudskim rješenjem i nakon što je iz okolišne dozvole, u dogovoru s Gradom Kaštelima, izbačeno korištenje goriva iz otpada, taj isti Grad žali na novo rješenje Ministarstva – kaže Branko Mozara, direktor odnosa s javnošću u “Cemexu”.

– Iz ovog poteza Grada Kaštela vidljivo je da naš projekt korištenja goriva iz otpada nije u fokusu njihova interesa, nego nešto drugo. Zašto nas Grad Kaštela već godinama priječi u poslovanju, koje je ne samo u skladu sa svim zakonima i propisima, nego i s najvišim standardima europskih i svjetskih odgovornih poslovnih praksi, te tko će snositi odgovornost za moguće rezultate ovakvog ponašanja, pitanja su na koja moraju sami odgovoriti javnosti. Zanimljivo je također primijetiti da Grad Solin, na čijem se području nalazi veći dio naših postrojenja, nije nalazio razloga za podizanje ovakvih tužbi protiv nas.

Kao odgovoran susjed, poslodavac, proizvođač, s pravom očekujemo podršku lokalne vlasti u razvoju našeg rada, a ne desetak podignutih tužbi u proteklih nekoliko godina. Ovakav primjer ponašanja lokalnih vlasti vrlo je loš signal svim potencijalnim ulagačima – upozorava Mozara.

Zaobišli Grad i javnost

U gradskoj upravi odbacuju mogućnost prikrivene namjere zatvaranja cementare u Kaštel Sućurcu. Prema riječima zamjenika kaštelanskoga gradonačelnika Zorana Bonacina, podizanje tužbi protiv Ministarstva nije upereno protiv “Cemexa”, niti protiv cementne industrije.

– Naprotiv, želimo da radi, ali je Gradsko vijeće kazalo kako ne želimo loženje opasnog otpada ili suspaljivanje u cementari. Što se tiče konkretnog rješenja, ono nije doneseno po uputama Suda, jer nisu uključeni Grad kao stranka u postupku ni zainteresirana javnost – kaže Bonacin.

Odvjetnik Varnica: Zamalo smo zakasnili

Odvjetnik Darko Varnica, svojedobno predsjednik kaštelanskoga Gradskog vijeća, u ovom sporu zastupa Kaštela:

– Ministarstvo o izdanom rješenju uopće nije izvijestilo Grad kao stranku u postupku, nego je ono, sasvim slučajno, otkriveno na web-stranici Ministarstva kad je rok za tužbu zamalo istekao.

 

 Izvori: MZOIP, Slobodna Dalmacija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: