Zero Waste Europe podržava Dobrovićev Plan gospodarenja otpadom

 Priopćenje za javnost

Ministarstva zaštite okoliša i prirode na čelu s ministrom Slavenom Dobrovićem

(preneseno u cijelosti)

Nacionalni Plan gospodarenja otpadom dobio je podršku inicijative Zero Waste Europe. Zero Waste Europe (ZWE) je referentna mreža na razini Europske unije, a ciljevi su joj promicanje i konsolidacija strategija održivosti u upravljanju resursima. Zero Waste Europe prati tijek razvoja strategija u cijeloj Europi te promovira one prakse koje su se pokazale dobrima.

‘Zero Waste Europe u potpunosti podržava Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske i njegove napore u izradi nacionalnog Plana gospodarenja otpadom koji u potpunosti slijedi hijerarhiju gospodarenja otpada, sveobuhvatna načela kružnog gospodarstva, te slijedom toga stavlja snažan naglasak na odvojeno sakupljanje i recikliranje otpada’ – stoji u dopisu koji je poslan ministru Dobroviću, a potpisuje ga izvršni direktor Zero Waste Europe Joan Marc Simon.

Navodi se i da ZWE podržava nacionalne planove u kojima ulaganja u objekte za razvrstavanje, kompostiranje te u infrastrukturu za recikliranje otpada imaju prioritet pred ulaganjima u obradu i zbrinjavanje preostalog otpada. Takav pristup, stoji u dopisu, vodi ka provedbi pravne stečevine EU-a iz područja otpada i očuvanju resursa, prirode i novca poreznih obveznika, istovremeno osiguravajući koristi za nacionalno gospodarstvo i lokalne zajednice.

Ministar Dobrović izrazio je zadovoljstvo pristiglom podrškom.

‘Od jačanja sustava odvojenog prikupljanja otpada najviše će koristi imati šira društvena zajednica, kao i tvrtke koje se bave recikliranjem. Nacionalni Plan gospodarenja otpadom temelji se na zero waste konceptui drago mi je da je tako značajna referentna grupa koja djeluje na području cijele Europske unije prepoznala potencijal u našem Planu gospodarenja otpadom’ – rekao je ministar Dobrović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode na čelu sa Slavenom Dobrovićem zalaže se za uspostavu odvojenog prikupljanja otpada i gradnju reciklažnih centara, pomaganje domaćoj industriji te otvaranje novih radnih mjesta, a Plan koji objedinjuje sve navedeno prepoznat je i pozitivno ocijenjen kod domaćih eko udruga, a sada i od Zero Waste Europe grupe.

svijetuproslosti

Oznake:, , , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: