Upravni sud u Splitu CEMEXU OPET PONIŠTIO OKOLIŠNU DOZVOLU

Ovo je još jedna odluka Upravnog suda kojom se potvrđuje nedovoljna zaštita okoliša od strane nadležnog ministarstva, kao i nepoštivanja same procedure pri ishođenju rješenja.

Oba su pala

Sutkinja Upravnog suda u Splitu Mirela Valjan Harambašić donijela je nepravomoćnu presudu kojom poništava Rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša koje je 23. studenoga 2015. godine donijelo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode za postojeća postrojenja za tvrtku CEMEX Hrvatska u tvornicama Sveti Juraj u Kaštel Sućurcu, Sveti Kajo u Solinu i 10. kolovoza u Klisu. Presuda je objavljena 22. rujna ove godine, a objavi je prethodilo samo jedno ročište osam dana prije.

Budući da je riječ o drugom poništenju Rješenja, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode ima pravo žalbe Visokom upravnom sudu u Zagrebu, kao i zainteresirana strana CEMEX Hrvatska. Postupak na splitskome Upravnom sudu tužbom protiv navedenog ministarstva pokrenuo je Grad Kaštela.

Ponovljeni postupak

Presuda o poništenju Rješenja obrazložena je time što, po ocjeni sutkinje Valjan Harambašić, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije u okviru prethodnog postupka dalo mišljenje o analizi stanja i elaboratu o načinu usklađivanja postojećeg postrojenja, što je bilo obvezno učiniti. CEMEX je sa svoje strane Ministarstvu pravodobno dostavio potrebne analize i elaborate, i to 2000. godine.

Kako je već rečeno ovo je drugo poništenje rješenja i to na osnovi druge tužbe Grada Kaštela. Rješenje izdano u studenome prošle godine doneseno je nakon presude splitskog Upravnog suda od 06. srpnja 2016. godine, kojom je sud poništio prije izdano rješenje te predmet vratio na ponovni postupak i odlučivanje.

Novo (drugo po redu rješenje) odnosi se samo na postojeća postrojenja, a to znači bez, za kaštelansku gradsku upravu nepoželjnog, provođenja aktivnostti prihvata, privremenog skladištenja i loženja krutog goriva iz otpada RDF/SRF.

Objedinjeni uvjeti zaštite okoliša, odnosno okolišna dozvola, podsjetimo, temelji se na IPPC direktivi europske zajednice (Integrirana prevencija i kontrola onečišćenja – Integrated Pollution and Prevention Control), odnosno na IED direktivi (Industrial Enissions Directive) koja je 2010. godine zamijenila IPPC direktivu.

Radi se o tome da poduzeća koja obavljajući djelatnost u postrojenju mogu prouzročiti emisije kojima se onečišćuje tlo, zrak, voda i more, moraju ispuniti potrebne uvjete vezane za zaštitu okoliša, bez obzira što već posjeduju uporabnu dozvolu za to isto postrojenje.

U Hrvatskoj je oko 250 tvrtki koje moraju ishoditi okolišnu dozvolu, a bave se usitinu različitim djelatnostima: cementnom industrijom, uzgojem purana, lijevanjem neobojenih metala, proizvodnjom crijepa, da spomenemo samo neke. Sve one okolišnu dozvolu dobivaju na osnovi jednake procedure i istih propisa.

BEZ KOMENTARA

Budući da ni Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, ni tvrtka CEMEX još nisu dobili presudu splitskog Upravnog suda, nisu bili u mogućnosti komentirati poništenje Rješenja.

 

Prenosi:

Solinlive

(R)EVOLUCIJA

Oznake:, , , , , , , ,

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: