Obilujemo prirodnom energijom, otpad ispravno iskoristimo!

Tomislav Lerotić

“Obilujemo prirodnom energijom koje ima beskonačno i možemo je koristiti zauvijek”

U Hrvatskoj imamo sunce, vjetar, plimu, valove i geotermalne izvore… imamo sve potrebno da nikad ni jednu drugu energiju prije njih ne upotrijebimo. Imamo i priznate stručne ljude koji bi to mogli realizirati koristeći sredstva koje nam uplaćuje EU. Pored svih tih prirodnih, obnovljivih izvora, kao energente koristimo biomasu, ugljen, naftu, otrovna otpadna ulja, petrolkoks, komunalni… i ostali otrovni otpad.

 

Otpad je vrijedna sirovina, ispravno ga iskoristimo

Financijski pokazatelji idu mnogo više u korist sortiranja otpada nego u slučaju spalionice. Sortirani otpad lako pronalazi kupce na tržištu, a mnogi resursi mogu se reciklirati više puta pri ćemu se uštedi ogromne količine prirodnih bogatstva. Papir se reciklira i do 7 puta pri ćemu se štedi energija, drvo, voda. Za proizvodnju samo 1 limenke potroši se 40 l vode, a zaključili smo da je  voda neprocjenjiv resurs!

Godišnje se u Hrvatskoj odbaci otpada u protuvrijednosti preko 130 milijuna kuna, a dio odvojeno prikupljenog otpada se spaljuje u cementarama.

I hrvatska i europska regulativa propisuje strogo poštivanje hijerarhije zbrinjavanja otpada, pa to treba usvojiti, kako operativno, tako i u planiranju. Ovo znači da prvo treba do detalja razraditi sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja, a potom definirati tehnologiju obrade ostatnog otpada. Planovima gradnje tzv. „centara za gospodarenje otpadom“ (čitaj centara za manipulaciju pomiješanog otpada), stvari se postavljaju naopako i kuća gradi od krova.

Iako se nadležne institucije deklarativno zalažu za odvojeno prikupljanje otpada, istovremeno potiču gradnju tzv. „centara za gospodarenje otpadom“, koji to u stvari nisu, već su centri za manipulaciju pomiješano prikupljenog otpada. Tako prikupljen otpad je zapravo smeće, čije vrijedne sastavnice više nije moguće na najbolji način iskoristiti. Iz dijela se planira proizvoditi tzv. RDF gorivo (suha goriva tvar iz otpada) za spaljivanje u cementarama, sa svim štetnim posljedicama po ljudsko zdravlje, a ostatni dio više nije moguće optimalno iskoristiti. Pri tome poseban problem predstavlja planirana gradnja spomenutih centara u krškom području (npr. Lećevica, Marišćina, …) na nekoliko stotina metara nadmorske visine, zbog dokazane opasnosti zagađenja podzemnih voda povezanih s riječnim tokovima iz kojih se jadranski gradovi napajaju pitkom vodom.Promovirajući spomenuta dva u biti kontradiktorna koncepta zbrinjavanja otpada (prvi – odvojeno prikupljanje – deklarativno, a drugi – tzv „centri gospodarenja otpadom“ – operativno), koji jedan drugog isključuju, nadležne institucije šalju javnosti i lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi konfuznu poruku iz koje ista ne zna što činiti, a operativno provode planove gradnje spomenutih centara. Ovi centri nisu ekološko rješenje gospodarenja otpadom, već suprotno, onako kako su zamišljeni, potiču rast proizvodnje smeća i destimuliraju odvojeno prikupljanje i recikliranje radi dobivanje sekundarne sirovine. Uz sve ostale mane oni nisu ni ekonomski, ni sociološki, kao niti etički prihvatljivo rješenje.

Spalionice komunalnog otpada su stara tehnologija obrade otpada, koju napuštaju mnoge zemlje spremne suočiti se s vlastitim i tuđim negativnim iskustvima njihova korištenja. Danas su poznate sve mane takve tehnologije.
Najznačajnije su:
– postupak spaljivanja otpada je izrazito kancerogen i ne postoje djelotvorni filteri koji bi spriječili emisiju otrovnih tvari u zrak (posebno u slučaju ispada i havarija)
– nus produkt rada je toksični pepeo u količini jedne trećine spaljenog otpada, koji treba deponirati
– cijena

Spaljivanje otpada u cementarama TREBA ZABRANITI,  kako onog odvojeno prikupljenog koji se već sada spaljuje (gume, mesno koštano brašno, ulja i sl.), tako i onog predviđenog u obliku takozvanog „goriva iz otpada“. Ono što vrijedi u vezi štetnosti po zdravlje kod spalionica otpada, još je izraženije kod spaljivanja otpada u cementarama.  Za proizvodnju cementa, jedino prihvatljivo alternativno gorivo je plin.

Primjeri svjetskih gradova i regija s ekološki zasnovanim sustavom gospodarenja otpadom, s postocima odvojeno prikupljanog otpada:

San Francisco i San Jose, SAD – 70%, planiraju 100%

Canberra, Australija – više od 70%

skupina općina kod Trevisa, Italija – 74%, a pojedine više od 80%

Capannori, Italija – više od 70% (plan: 100% do 2020.)

Linz i Liezen, Austrija – 70%

Münster, Njemačka – 84%

Strategija “NULA OTPADA” / “ZERO WASTE”

Putovanje ka NULA otpada u Italiji je općina Canannori započela 2007. godine kada se ugledala u San Francisco i odlučila do 2020. godine maksimalno smanjiti svoj otpad.

Kada je ovaj pokret zaživio u Capannoriju, bio je isključivo aktivistički i nijedna ga veća politička stranka nije željela prigrliti bojeći se za vlastite političke bodove.

Danas je strategija nula otpada u Italiji opće prihvaćena činjenica. Grad Napulj, onaj isti prljavi Napulj koji uzrokuje toliko problema danas te probleme rješava na ekološki najprihvatljiviji način. Dogradonačelnik Napulja se na konferenciji u Capannoriju predstavio projektom koji će Napulj dovesti do riješavanja problema otpada i popravljanje srozanog imiđa grada. Naime, promjena u Napulju se dogodila u sklopu pilot projekta gdje 165.000 ljudi po prvi puta u povijesti grada koristi sustav prikupljanja otpada od vrata do vrata te nakon 4 godine reciklira 66% svog otpada. Napulj danas već radi na proširenju mreže prikupljanja i poručuje nam; “ako može Napulj, može bilo tko – bilo gdje!”.

Grad Hernani u Španjolskoj pokrajini Baskiji, samo 2 godine od uvođenja sustava od vrata do vrata, reciklira 80% svog otpada i predstavlja uzor za sve gradove u regiji.

Pročitajte više:

PRIRUČNIK  “NULA otpada”

http://www.lerotic.de/eko/otpad.htm

http://www.lerotic.de/

Nula otpada

Otpad ili smeće oko nas

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: