Apel prema javnosti 15. 09. 2011.

APEL PREMA JAVNOSTI 15. 09. 2011. (od tada se štošta promijenilo – pratite novosti)

Poštovani,

ovim putem željeli bi smo Vas informirati o Inicijativi građana Kaštela, Splita, Solina i Trogira, okupljenih preko facebook grupe „ Ustanimo protiv zagađivača Kaštelanskog zaljeva!“, PROTIV spaljivanja smeća, komunalnog i opasnog otpada od željezničkih pragova i odbačenog namještaja u tvornicama cementa “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo” tvrtke “Cemex“.

PROSVJED GRAĐANA PRED TVORNICOM CEMEX 09.09.2011.

Drveće koje je nekad proizvodilo kisik, a kasnije za potrebe raznih industrija bilo posjećeno i tretirano, među inima i kanceogenim materijalima, sagorijevat će upijene otrovne spojeve u pećima Cemex-ovih tvornica i po riječima stručnjaka trovati ovdašnje ljude dioksinima i furanima .

Prof. dr. Stanko Uršić, fizikalni je kemičar s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i član više državnih komisija za procjenu utjecaja na okoliš, spada među vodeće domaće stručnjake za pitanja zbrinjavanja otpada. Poslušajte ga: http://youtu.be/y7tyBBCRhPs

Usprkos činjenici da je kaštelanska javnost burno i s negodovanjem reagirala, 30. kolovoza ove godine, Savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog otpada u tvornicama “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo” tvrtke “Cemex” usvojilo je „Mišljenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš“.

Za pretpostaviti je da se spomenuto Stručno povjerenstvo kod donošenja odluke vodilo izrađenom „Studijom o utjecaju na okoliš“-  Uniprojekta Terra d.o.o.  Međutim, može li se ozbiljna Studija, o kojoj ovisi zdravlje na desetine tisuća sadašnjih žitelja i neznani broj u budućim naraštajima te cjelokupni biljni i životinjski svijet ovog lokaliteta, temeljiti na pretpostavkama i ne znanju?  Vrlo je znakovito da izrađivač  spomenute Studije nije kategorizirao opasni otpad, niti mu dodijelio ključni broj, a da Cemexove vrećaste filtere nisu niti pogledali vidi se iz rečenice: „Vrećasti otprašivaći postrojenja za prihvat, privremeno skladištenje i loženje drvnog otpada moraju zadovoljiti zahtjev za GVE (granične vrijednosti emisija)“. Nadalje, izrađivači Studije uopće ne znaju što će se dogoditi kad se peći upale što je vidno iz slijedećeg: „Za prvu zaprimljenu količinu drvnog otpada, prije suspaljivanja, izraditi proračun potencijalnih emisija na temelju analize zaprimljenog drvnog otpada i usporediti ga s GVE (granične vrijednosti emisija), a sa suspaljivanjem drvnog otpada započeti ukoliko se proračuni slažu te se pokaže da će GVE ostati unutar dozvoljenih granica.“

Stoga je logično pitati se: „Gleda li ovdje svatko svoju korist, a nitko ne gleda štetu koja će se nanijeti zdravlju ljudi?“

Zaživi li ovaj projekt  kojim  tvrtka “Cemex” želi osigurati alternativu fosilnim goriva opasnim otpadom te isti uspije proturiti kao biomasu “Cemex” će moći vrlo jeftino i u neograničenim količinama ovog „energenta“ sustavno i nepovratno za mnoge, kroz dugi niz godina, uništavati zdravlje ljudi i cjelokupni ekosustav Kaštelanskog zaljeva, a sve pod izlikom očuvanja 400 radnih mjesta.

Prema “Zakonu o otpadu” vidljivo je da je u novom prijedlogu zakona izmjenjen članak o prekograničnom uvozu otpada, gdje se u novom prijedlogu dopušta uvoz otpada za energetske svrhe što je dosada bilo zabranjeno. “Ovo je očito popuštanje cementnoj industriji” kojoj je komunalni otpad u ovoj priči zapravo energent. Inače europski zakoni nas obvezuju da mi moramo omogućiti uvoz otpada, dapače kazano je da svaka zemlja može sama odlučiti što želi uvoziti. Promet robom, pa tako i otpadom se mora dopustiti, neka otpad prođe kroz našu zemlju, ali ne da se tu i zaustavi.

Od dioksina, koji nastaje izgaranjem otpada, opasniji je samo nuklearni otpad, a prisutnosti dioksina u organizmu čovjek se ne može riješiti čitavog svog života. Može ga se osloboditi samo majka koja doji i na taj način izravno TRUJE svoje dijete. Brojne su posljedice koje dioksin ostavlja po zdravlje, a spomenut ćemo krvarenja kod male djece i karcinome, od kojih je najučestaliji karcinom želuca.
Cemex nema adekvatne filtere na svojim dimnjacima; filteri koje ima ugrađene služe isključivo protiv prašine. Cemex je smješten u gusto naseljenom prostoru, u okruženju je naseljeno oko 300 tisuća ljudi.

Prema izjavi prof. dr. Jadranke Tocilj, splitska djeca imaju smanjen kapacitet pluća, no ni liječnici ne mogu sa sigurnošću tvrditi zbog čega je tako i što je glavni uzrok bolesti. Rezultat je to istraživanja koje je u suradnji s Prirodoslovno-matematičkim fakultetom, odjelom Kineziologije, provodio Respiracijski laboratorij splitske Kliničke bolnice.

STATISTIKA: čak 80 posto pregledane djece ima smanjen kapacitet pluća zbog oštećenja
MANIFESTACIJE: otežano disanje, problemi pri opterećenju, trčanju ili sportskim naporima DOBNA SKUPINA: od osam do 20 godina SUMNJA STRUČNJAKA: tvornica azbesta u splitskoj okolici i cementare

Više od pedeset godina je trebalo da se prizna štetnost azbesta. Koliko godina mora proći i koliko oboljelih mora biti da se shvati opasnost koja nam prijeti od centra u Lećevici i njezinih piromanskih filijala u Kaštelima?
Nekad se govorilo da nema opasnosti iz Salonita, da samo neuki i antidržavni elementi stvaraju paniku bez razloga kako bi se uništila proizvodnja, radna mjesta…

Mi ne zagovaramo zatvaranje tvornica tvrtke „Cemex“, niti želimo svojim sumještanima uskratiti radna mjesta, ali isto tako ne želimo udisati zrak bogat kancerogenim polutantima. To nije nasljeđe koje želimo ostaviti budućim naraštajima!

Ne učinimo li sada ništa, svojoj djeci i unucima ostavljamo vrlo visok rizik od kancerogenih i mutagenih oboljenja te raznih oboljenja dišnih putova u narušenom, zagađenom i životno ne prihvatljivom ekosustavu.

Stoga mi, žitelji gradova i mjesta uz Kaštelanski zaljev, dižemo svoj glas PROTIV spaljivanja smeća, komunalnog i opasnog otpada od željezničkih pragova i odbačenog namještaja u tvornicama  “Sv. Juraj” i “Sv. Kajo” tvrtke “Cemex“ i  činit ćemo to toliko dugo dok nas se ne čuje.

Ovom prilikom pozivamo sve istomišljenike da nam pruže svoju podršku javnim zagovaranjem i djelovanjem te potpisivanjem peticije i deklaracije.

Zahvaljujemo na čitanju i nadamo se da nećete zanemariti vapaj ispaćenog i stoljećima trovanog naroda!

NEMOJTE DOZVOLITI DA NAS POTRUJU, POMOZITE NAM!

GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

https://nespalionici.wordpress.com/

Saznajte više O NAMA na linku: 

https://nespalionici.wordpress.com/2012/03/17/gizzo/

Sve dodatne informacije o trenutnim aktivnostima i akcijama u budućnosti – vezanim u dosizanje konačnog cilja, sprječavanja zaživljavanja spalionice smeća u granicama Kaštelanskog zaljeva, mogu se dobiti i pratiti na našoj facebook grupi USTANIMO PROTIV ZAGAĐIVAČA KAŠTELANSKOG ZALJEVA!

 

Trackbacks / Pingbacks

  1. GIZZO « NE spalionici - 21. ožujka 2012.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: