Najveći zagađivači trebaju se okrenuti električnoj energiji

Za ostvarenje nulte emisije stakleničkih plinova, kojoj Europska unija teži, morat će se naći način kako ekološki prihvatljivije proizvoditi cement i čelik.

Elektrificiranje europske industrije, koja najviše zagađuje, može biti dugotrajan proces u kojem će Europska unija riješiti izazove klimatskih promjena pokazuje najnoviji izvještaj Bloomberg NEF-a (New Energy Finance), istraživačke organizacije koja se bavi pronalaženjem mogućnosti za profesionalce u energetici, a koji je objavljen u suradnji s norveškom infrastrukturnom kompanijom Statkraft i kompanijom za upravljanje energijom Eaton.

Elektrifikacija transporta, zgradarstva, ali i prebacivanje industrije s fosilnih goriva prema električnoj energiji, trebalo bi omogućiti ostvarenje ambicioznih planova o smanjenju zagađenja, pa ovo istraživanje potiče donositelje zakona upravo u tom smjeru.

Izvještaj ukazuje na manje vidljive dijelove ekonomije čija emisija stakleničkih plinova ima veliki udio u ukupnom zagađenju. Za ostvarenje nulte emisije, kojoj Europska unija teži, morat će se naći način kako ekološki prihvatljivije proizvoditi cement i čelik. Ove industrije vide vodik kao ekološko gorivo koje bi moglo zamijeniti ugljen kao gorivo, ali i kao dodatak u njihovim kemijskim procesima.

Velik utjecaj na energetsku mrežu u Europi imat će prelazak vozila na električni pogon, a jednako tako i promjena načina grijanja zgrada. Prema navedenom istraživanju, Europska unija će do 2050. morati povećati  proizvodnju električne energije za 75 posto. Jednako tako i infrastruktura će morati biti fleksibilnija, kako se obrasci potrošnje budu mijenjali prema potrebama konzumenata.

Izvor: privredni.hr

Saznajte više putem poveznica:

Zagovarači su-spaljivanja otpada obično afirmativno tvrde da se spaljivanjem otpada smanjuju fosilna goriva što ima za posljedicu smanjenje emisija CO2. Ono što se obično prešuti je da cementara proizvodi oko tri puta više CO2  u odnosu na spalionice.


“Smatramo da tvrtka Cemex namjerava spaljivati (suspaljivati) otpad zbog ekonomskog interesa a ne u cilju smanjenja CO2. Naime, sama sirovina prilikom prerade emitira 50%, a gorivo do 40% od cjelokupno emitirang C02. Spaljivanjem zamjenskog goriva dobivenog iz komunalnog otpada neće se smanjiti količina emitiranog CO2 jer faktor emisije za RDF je 100 kg CO2/GJ. Faktor emisije za mazut, koji se nekada koristio, je 77,4 kg CO2/GJ a za prirodni plin 56,1 kg CO2/GJ. Iz nepobitnih dokaza je vidljivo da ukoliko tvrtka Cemex Hrvatska d.d. želi uistinu pridonjeti smanjenju emisije CO2 može to učiniti upotrebom mazuta (za oko 20 %) ili prirodnog plina (za oko 50 %). Tvrdnja da će se smanjiti količina CO2 je bazirana na IPPC metodologiji po kojoj je emitirana količina CO2 jednaka onoj koju biljka apsorbira tijekom života. To je točno, ali činjenica je da se spaljivanjem u nekoliko sekundi ispusti količina CO2 koju biljka apsorbira destke godina tijekom rasta. Pri tome se unište svi vrlo korisni sastojci biljke koje bi trebalo vratiti u okoliš, a ne izgubiti spaljivanjem u cementnim pećima. Proces truljenja biootpada je prirodni proces koji treba voditi kontrolirano, na način da se skupljaju i iskoriste plinovi koji pri truljenju nastaju, a iz ostatka proizvede kvalitetni kompost koji treba vratiti zemlji i biljkama.  Klimatske promjene, između ostaloga, su posljedica drastičnog smanjenja biljnog pokrova na Zemlji čemu doprinosi i spaljivanje u cementarama.

Spaljivanjem goriva dobivenog iz opasnog i pomiješanog otpada (smeća) uz povećavanje emisija CO2 može doći i do povećavanja emisija dušikovih oksida, ugljikova monoksida, benzena, 1,3 biutadiena, žive, talija, kadmija, arsena, cinka, olova…”

Izdvojeno iz

Priopćenja Povjerenstva Grada Kaštela protiv spalionice





Oznake:, , , , , ,

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.